torstai 28.5.2020 Alma

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Ystävyyden näyttely avautuu maanantaina

Näyttely Antti Ojalan työ

Taiteilija Antti Ojalan töissä näkyvät hänen lapualaisjuurensa.

Heinäveden kirkon kesänäyttelyn avajaisia juhlittiin eilen. Paikalla olivat kaikki näytteilleasettajat eli ikonimaalari, Joensuun piispa Arseni, graafikko ja maalari Kuutti Lavonen, taiteilija Antti Ojala ja kuvanveistäjä Matti Peltokangas. Kaikki tuntevat toisensa jo vuosikymmenten takaa, ja he nimittävätkin näyttelyä ystävyyden ja pyrkimyksen näyttelyksi.
Taiteilijat olivat laittamassa teoksia paikoilleen maanantaina ja tiistaina. Noin 35 työlle paikat löytyivät yksituumaisesti.
–Kävimme helmikuussa katsomassa kirkon tilat, ja meillähän oli 10 tuntia aikaa keskustella näyttelyn rakentamisesta, kun matkustimme bussilla Etelä-Suomesta edestakaisin, Kuutti Lavonen kertoi.
Lavoselle Heinävesi on tuttu 26 vuoden takaa. Silloin hän työskenteli kesätaiteilijana Kypärän koululla, ja seuraavana vuonna monitoimitalolla oli hänen taidenäyttelynsä.
–Ikäni muistan, kun koululla oli pieni näyttämö, jossa olivat lavasteet paikalla puupenkkeineen ja koivupuukuvineen. Siellä olisi saman tien voinut kuvata vanhan ajan Suomi-filmiä.
– En ollut sitä ennen käynyt tällä puolen Suomea ja luulin, että köyhä Itä-Suomi on myös ruma. Olipahan aukko sivistyksessä: tämähän on mitä kauneinta Suomea, Lavonen kehuu.

Näyttely Kuutti Lavosen työ     Näyttely Matti Peltokankaan työ

Vasemmalla Kuutti Lavosen grafiikkaa. Oikealla Matti Peltokankaan vaivaispoika.

Taiteilijat kertovat, että heillä kaikilla on oma käsityksensä uskonasioista, mikä osittain näkyy myös näyttelyn annissa. Ehkä osin sattumalta töiden värimaailma on pitkälti yhtenäinen, mikä tuo harmoniaa kokonaisuuteen.
Näyttelyn ytimeksi taiteilijat kuvaavat Matti Peltokankaan vaivaispoika-veistosta, jollaista harvoin näkee itäsuomalaisissa näyttelyissä. Poika tervehtii kirkkoon tulijoita perin alakuloinen ilme kasvoillaan.

Näyttely taiteilijat

Piispa Arseni, Kuutti Lavonen, Antti Ojala ja Matti Peltokangas kiittelivät Heinäveden kirkkoa harvinaisen valoisaksi.

Jätä kommentti

*