perjantai 6.12.2019 Niilo, Niko, Niklas, Niki, Nikolai

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Yrittäjäksikin voi harjoitella

 

Korjaamo-Koposet

Pinja (vas.) ja Laura Koponen tekevät kaikki huoltotyöt yhdessä.

Vaalea poninhäntä heilahtaa, kun Pinja Koponen vääntää tiukassa olevaa kiinnikettä auki pakoputken takimmaisen äänenvaimentajan vaihtamiseksi. Yrittäjäkumppani Laura Koponen seuraa vierestä ja kerää irrotetut pultit käsiinsä. Aamun ensimmäinen auto on tuotu Autohuolto Koponen NY:lle huollettavaksi Varkauteen. Kardaanin kannatinlaakeri ja äänenvaimennin menevät vaihtoon.
NY tarkoittaa nuorta yrittäjyyttä ja se on osa koulun kurssia. Serkukset opiskelevat Savon ammatti- ja aikuisopiston Varkauden yksikössä autonasentajiksi ja saivat mahdollisuuden perustaa oman harjoitteluyrityksen.
– Kahdeksan oppilasta haki yrittäjiksi ja heidän joukosta opettajat valitsivat sopivat.  Olemme tänä vuonna ainoat. Yleensä yrittäjiksi pääsevät kolmannen vuoden opiskelijat, Pinja Koponen selvittää. Pinja on opiskellut linjalla hieman poikkeuksellisesti vasta tämän vuoden maaliskuusta lähtien. Laura tekee viimeistä eli kolmatta vuottaan ja on ehtinyt olla jo kesätöissäkin autonasentajana. Hän on Pinjalle hyvä sparraaja ja opastaja. Laura on saanut yrityksessä toimitusjohtajan tittelin. Pinja sanoo olevansa puheenjohtaja.
Koposten korjaamo toimii ensi vuoden helmikuuhun saakka. Samaan aikaan muut opiskelijat tekevät työharjoitteluaan muissa kohteissa. Oppilaitos tarjoaa tilat ja työvälineet. Suuresta autonosturista peritään nimellistä vuokraa. Nuorten naisten yritys toimii kuin mikä tahansa autokorjaamo. Työt otetaan itse vastaan. Asiakaskunta koostuu opettajista, koulun henkilökunnasta, oppilaista ja sukulaisista. Tai oikeastaan heidän ajopeleistään. Korjaamossa voi teetättää määräaikaishuoltoja, katsastustarkastuksia, rengastöitä, nelipyöräsuuntauksia, vikakoodien lukua, pakokaasumittauksia, pesuja, vahauksia ja sisäpuhdistuksia tuntiveloitusta vastaan.
– Kaikkea muuta ollaan tehty paitsi vahauksia, parivaljakko kertoo.

 

Jätä kommentti

*