keskiviikko 3.6.2020 Orvokki, Viola

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Virkkala vierailulla

Vierailu

Virkby gymnasiumin opettaja Berndt Schauman (kesk.) sekä oppilaat Andrea Tverin, Janika Pulliainen ja takana Sophia Reichenzeller tutustumassa Heinäveden lukion luokkiin. Tässä osuttiin sopivasti ruotsintunnille. Oppaina Elena Roschier (vas.) ja Iina Sallinen (oik.), jotka Aleksi Prättälän ja Elmeri Karvisen kanssa kertoivat Heinävedestä ja lukiostamme.

Sadan oppilaan ruotsinkielinen lukio Virkby gymnasium Lohjan kaupungin Virkkalassa ja 37 oppilaan Heinäveden lukio Itä-Suomessa. Lukiot olivat vertailussa keskenään, kun historian ja yhteiskuntaopin lehtori Berndt Schauman ja kolmen lukiolaisen: Janika Pulliaisen, Andrea Tverin ja Sophia Reichenzellerin ryhmä oli viime perjantaina vierailulla Heinävedellä ja kummatkin kertoivat koulustaan. Kieliongelmia ei ollut, sillä virkkalalaiset vieraat olivat kaksikielisiä.
Virkkalasta on Helsinkiin 1,5 tunnin matka ja moni käykin siellä töissä. Lukiossa tunnetaan myös pitkät koulumatkat, sillä kaukaisimmat oppilaat ovat tulleet lukioon Barosundin saaresta saakka. Siellä saakka koulumatka kestää 1,5 tuntia suuntaansa ja alkaa lautalla, siitä jatketaan koulutaksilla Inkooseen ja lopuksi noustaan linja-auton kyytiin. Monen lukiolaisen vanhemmat ovat maanviljelijöitä, joten Valtroja seisoo silloin tällöin lukion parkkipaikallakin. Samoin kuin mönkijöitä.
Heinävedelläkin lukiolaisten ajopelit ovat tuttuja. Kunnan järjestämästä koulukyydistä maksetaan 44 euroa lukukausi, abit lyhyenä kirjoittamiskeväänään vähemmän.

– Pienen lukion vahvuus on joustavuus sekä se, että pystymme ohjaamaan ja tukemaan oppilasta. Resurssit ovat kuitenkin pienet ja samat opettajat opettavat niin lukion kuin yläkoulunkin puolella. Joillakin on tunteja myös alakoulussa, joten oppilasaines vaihtelee suuresti, selvitti puolestaan historian ja yhteiskuntaopin lehtori Petri Eränen Heinäveden lukion tilannetta.
Virkkalassakin tunnetaan yhteiset opettajat, niin kunnan koulujen yhteiset, kuin eri kuntien yhteiset. Esimerkiksi kuvaamataidon opettaja on Kauniaisten kanssa yhteinen. Lukio myös hyödyntää ruotsinkielisille kouluille tarkoitettua Nivå-nettilukiota, joka tarjoaa verkko-opintoja, kuten venäjää. Heinävedellä verkkokurssit ovat tarjolla ISO-verkoston kautta ja täällä on yksittäisiä oppilaita, jotka opiskelevat japania, venäjää ja espanjaa.
Sähköisiä ylioppilaskokeita on tehty Virkkalassakin, joskin alkuun se oli aika sähläämistä ja kokeita jouduttiin keskeyttämäänkin. Nyt sujuu jo ongelmitta.
– Meillä ne ovat toimineet hyvin ja olemme kokeilleet jo sähköisiä kurssikokeitakin, Petri Eränen kertoo.

Heinäveden lukion erikoisuus ovat yrittäjäkurssit. Ykkös- ja kakkosryhmässä opiskeltavat viisi yrittäjyyskurssia eivät mahdu lukion normaaliin päiväohjelmaan vaan pidetään viikonloppukursseina. Joka vuosi kurssilaiset rakentavat omanlaisensa yrittäjyysprojektin, jonka he sitten vievät lävitse. Viime vuonna toteuttiin musiikkidraama alusta loppuun saakka omin voimin ja se onnistui hyvin.
– Tuotto jaettiin ja koko lukio kävi sillä rahalla Berliinissä.
Yrittäjyyskurssit vahvistavat Eräsen mukaan tiimityötaitoja ja palkinnoksi tehty matka on kansainvälisyystoimintaa.
– Tuska ja ahdistus kuuluvat näihin projekteihin. Eivät ne aina heti rullaa mutta antavat hyvän lisän lukion normaaliin ohjelmaan.

– Myös meillä on tehty kansainvälisyysmatkoja, Berndt Schauman vastasi.
– Viime vuonna matka suuntautui Normandiaan, Rouen:iin ja Pariisiin. Matkan teemana oli toinen maailmansota Ranskassa, ranskan kieli ja ranskalainen kulttuuri. Tänä vuonna kohteena on Viro ja kurssi pidetään yhteiskurssina Kirkkonummen lukion kanssa. Teemana on Ruotsin vallan perintö Virossa ja Viron historia 1900-luvulla.

Jotain erojakin löydettiin. Heinäveläisissä hienoista hilpeyttä aiheutti ruotsinkielisten lukioiden abipäivällisperinne, jossa abit tarjoavat opettajille tammikuun puolessa välissä illalliset, kokkaavat ja ostavat viinit ja vodkat. Ilta kuluu snapsilauluja ja yhteislauluja laulellen.
Eroa on siinäkin, että suomenruotsalaisten ylioppilashatussa on hivenen isompi lyyra ja lakista saa maksaa enemmän.

Jätä kommentti

*