perjantai 3.7.2020 Arvo

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Verenluovutukseen joutuu menemään Varkauteen tai Kuopioon

Verinäytteet

Heinävedellä ei enää järjestetä verenluovutustilaisuuksia.
– Liikkuvia verenluovutustilaisuuksia järjestetään riittävän isoilla paikkakunnilla. Paikkojen valintaan vaikuttavat muun muassa logistiikkakysymykset sekä luovuttajamäärät. Veret pitää saada nopeasti tuotantoon, jolloin kuljetusmatkat eivät voi olla liian pitkiä. Toiseksi pitää olla myös paljon luovuttajia kerralla, jotta verenluovutustilaisuus on ylipäätään kannattavaa järjestää, tiedottaja Mirkka Helkkula Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta kertoo.
SPR pyrkii kaikessa toiminnassaan tehokkuuteen tavoitteena potilaiden hyvinvointi. Veripalvelu kerää verta vain ja ainoastaan suomalaisten sairaaloiden tarvetta vastaavasti. Punasolut ovat sairaaloiden eniten käyttämä verivalmiste, joten niiden käyttö ohjaa pääsääntöisesti veren keräystä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana punasolujen käyttö on selvästi vähentynyt muun muassa leikkaustekniikoiden kehittyessä.

Viime viikolla heinäveteläiset saivat kutsuja Varkauteen verenluovutukseen vain muutaman tunnin varoitusajalla, miksi näin?
– Veripalvelu kutsuu verenluovuttajia veriryhmäkohtaisen veritilanteen mukaisesti. Kutsuja verenluovutustilaisuuksiin lähetetään pääasiassa postikorteilla ja tekstiviesteillä. Korttikutsut lähetetään jopa viikkoja ennen verenluovutusta, mutta tekstiviestikutsut yleensä viimeistään päivää ennen verenluovutusta. Jos verenluovuttajia ei ole saapunut päivän aikana riittävästi, laitamme lisäkutsuja pikaisesti ja tarvittaessa tosiaan vielä saman päivän aikana, Helkkula kertoo.
Joka arkipäivä on tärkeää saada reilut 800 verenluovuttajaa, juuri oikeista veriryhmistä, jotta verivalmisteita riittää potilaille Suomen sairaaloissa.
– Tässä tapauksessa, koska Heinävedellä ei verenluovutustilaisuuksia järjestetä, osa luovuttajista on antanut meille kutsuluvan Varkauden verenluovutustilaisuuksiin. Päivän veritilanteen voi katsoa verkkosivuiltamme tai mobiilisovelluksesta.

Heinävettä lähin kiinteä verenluovutustoimisto on Kuopiossa. Kuopion toimisto on tavallisesti auki arkisin. Pääsiäisviikolla toimisto on poikkeuksellisesti avoinna lauantaina ja sulkee viikolla vähän aiemmin.  Varkaudessa järjestetään verenluovutustilaisuuksia keskimäärin puolentoista kuukauden välein. Keväällä ja kesällä Varkaudessa on liikkuvan veripalvelun tilaisuuksia Warkaus-salissa huhtikuussa, kesäkuussa ja heinäkuussa.
– On erittäin hienoa, jos heinäveteläiset jaksavat käydä luovuttamassa verta, vaikka lähimpään luovutuspaikkaan onkin vähän matkaa. Jokainen veripussi on tosi arvokas, Helkkula kannustaa.
Netistä löytyy myös sovinkoluovuttajaksi.fi –nettitesti. Testillä voi aina ennen jokaista luovutuskertaa tarkistaa, voiko juuri sillä kerralla luovuttaa.
– Testin tärkeys korostuu, jos on menossa luovuttamaan pitkän ajomatkan päähän. Näin pystyy jo etukäteen välttämään yleisimmät syyt siihen, ettei saisikaan luovuttaa ja siten välttyä turhalta käynniltä. Lopullisen arvion tekee toki vielä hoitaja paikan päällä hemoglobiinin mittauksen jälkeen.

Jätä kommentti

*