maanantai 15.7.2019 Rauni, Rauna

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Vedet korkealla- virtapaikoissa heikot jäät laajoilla alueilla

IMG_1344

Valtakunnallisilta jäähavaintopaikalla Oravissa jään kokonaisjäänpaksuus oli tammikuun viimeisenä päivänä 44 cm, joka on +7 cm ajankohdan keskiarvoon nähden. Ilmoitetut jäänpaksuudet eivät milloinkaan kerro kyseisen järven koko jäätilannetta, vaan pelkästään yhden tutkimuskohteen tuloksen. Mittauspaikat ovat korkeintaan sadan metrin etäisyydellä rannasta, eivätkä näin ollen kuvaa selkävesien jäätilannetta. Mittauskohteet eivät myöskään sijaitse salmissa eivätkä virtaavissa paikoissa. Niitä tulee kulkiessa välttää. Esimerkiksi Saimaan vedenpinta on tällä hetkellä noin +40 cm tavallista ylempänä ja virtapaikat voivat siten olla tavanomaista laajempia.


Jään kantokyky on aina arvioitava teräsjään mukaan. Yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttimetriä. Vasta noin 20 senttimetriä paksu teräsjää kantaa henkilöauton. Tällä hetkellä kaikissa mittauskohteissa on havaittu vain teräsjäätä.
Jää oli useimmissa mittauskohteissa hieman paksumpaa ajankohdan keskiarvoon verrattuna. Lumikerroksen paksuus jään päällä vaihteli mittauskohteesta riippuen 6-10 cm:n välillä. Kaikissa kohteissa oli jään päällä muutaman senttimetrin vesikerros.
Tammikuun pakkasjakso vahvisti järvien jääkantta. Edellisestä mittauksesta (7.1.) jäänpaksuus oli kasvanut reilut 10 cm

Jätä kommentti

*