torstai 28.5.2020 Alma

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Vappuaattoa vietetään enimmäkseen poutaisessa säässä

Ilmatieteen laitoksen torstaina 28. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan vappua vietetään vaihtelevan pilvisessä ja osin aurinkoisessa säässä, mutta sadekuuroja esiintyy paikoin.

Kapea ja heikkenevä sadealue ulottuu perjantaina maan kaakkoisosista Pohjanmaalle. Sadealueen itä- ja länsipuolella on osin aurinkoista ja poutaista. Lämpötila on pääosin 10…15 astetta.

Vappuaattoa ja vappupäivää vietetään suuressa osassa maata vaihtelevan pilvisessä ja enimmäkseen poutaisessa säässä. Perjantain sadealueesta jää kuitenkin kosteampaa ilmamassaa Suomeen ja varsinkin iltapäivisin kehittyy siellä täällä sadekuuroja. Lämpötila kohoaa aurinkoisilla ja poutaisilla alueilla 12 ja 17 asteen välille, pohjoisimmassa Lapissa ja sadekuuron sattuessa on vähän viileämpää. Vappuyönä lämpötila laskee 2 ja 6 asteen välille, Lapissa paikoin noin nollaan.

Vappuviikonloppu suosii myös veneilyä, sillä tuuli on enimmäkseen heikkoa niin maalla kuin merellä. Heikko tuuli lisää kuitenkin sakeiden sumujen todennäköisyyttä, jotka saattavat ajautua myös rannikolle.

Viime vuonnakin lämpötilat olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja

Tilastojen mukaan päivälämpötila on vappuna keskimäärin maan etelä- ja keskiosassa 10 ja 15 asteen välillä, kun taas maan pohjoisosassa se on pääosin 5 ja 10 asteen välillä. Yöllä lämpötila laskee maan keski- ja pohjoisosassa vielä vapun aikaan tyypillisesti pakkasen puolelle, kun taas maan eteläosassa yölämpötila on tavallisesti asteen tai pari plussan puolella. Mahdolliset sateet tulevat etelässä tyypillisesti vetenä, mutta pohjoisessa myös räntä- ja lumisateet ovat tavanomaisia.

Ehjä lumipeite on vappuna tyypillisesti Oulun pohjoispuolelta Ilomantsiin ulottuvan linjan pohjoispuolella. Maan keskiosassakaan muutaman senttimetrin lumikerros ei ole epätavallista. Maan eteläosassa lumipeite on vappuna harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa.

Viime vuoden vappuna lämpötila oli suuressa osassa maata lähellä edellä mainittuja pitkän ajan keskiarvoja eli pääosin +5 ja +15 asteen välillä. Vappuaatto alkoi maan itäosassa lumipyryn merkeissä ja lunta kertyi vappuaattoaamuun mennessä Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen 10-30 cm. Vappupäiväksi heikommat vesi- ja räntäsateet painottuivat länteen ja pohjoiseen.

 

 

Jätä kommentti

*