keskiviikko 11.12.2019 Tatu, Daniel, Taneli

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Valtioneuvosto voi määrätä kunnat luovuttamaan tiloja maahanmuuttoviraston käyttöön

HasumäkiSisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on lähettänyt kunnanjohtajille vakavan vetoomuksen uusien vastaanottokeskustilojen löytämiseksi. Maahanmuuttoviraston mukaan sopivia tiloja kunnista kyllä löytyy, mutta niiden saaminen vastaanottokäyttöön on ollut liian hidasta verrattuna suureen turvapaikanhakijoiden määrään. Jos kunnat eivät vapaaehtoisesti tarjoa sopivia tiloja, ne voidaan määrätä valtioneuvoston asetuksella luovuttamaan tilat vastaanottokeskuskäyttöön tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Tällä viikolla Suomeen on tullut noin 500 turvapaikanhakijaa päivässä. Erityisesti uusia tiloja haetaan nyt Itä-Suomesta, jossa ei toistaiseksi ole juuri vastaanottokeskuksia. Valtio maksaa vastaanottokeskuksen kustannukset ja tilavuokran.

Heinäveden kunnan omistamalla vuokrataloyhtiöllä, Kiinteistö Oy Heinäveden Asunnoilla on tyhjillään noin 30 asuntoa.
– Näissä on muutama yksiö, kaksioita, kolmioita ja myös neljän huoneen asuntoja, isännöitsijä Markku Venäläinen sanoo.
Asunnot sijaitsevat Karviossa ja kirkonkylässä. Valamossa on tyhjillään yksi huoneisto. Rummukkalasta rivitalot on jo jätetty kylmilleen ja niistä on purettu pois vesikalusteet.
Tällä hetkellä Maahanmuuttovirasto valmistelee uusien vastaanottotilojen avaamista useilla paikkakunnilla. Uusia vastaanottopaikkoja otetaan käyttöön tänään torstaina Turussa, Ylihärmässä, Seinäjoella, Lahdessa ja Kemijärvellä sekä huomenna perjantaina ainakin Lieksassa ja Vantaalla.

Vastaanottokeskusten pyörittäjiksi etsitään uusia toimijoita. Maahanmuuttajien vastaanotosta Suomessa vastaavat sisäministeriö ja Maahanmuuttovirasto. Maahanmuuttovirasto voi antaa vastaanottokeskusten käytännön toiminnan kunnan, järjestön tai yrityksen hoidettavaksi.
Tällä hetkellä toiminnasta suurimmassa osassa Suomen vastaanottokeskuksista vastaa kunta tai Suomen Punainen Risti. Ei ole kuitenkaan mitään estettä sille, että esimerkiksi yksityiset hoivapalveluyritykset ottavat vastaanottokeskuksia vastuulleen samalla korvauksella, jonka valtio maksaa SPR:lle. Yrityksillä on ollut kiinnostusta tähän toimintaan, ja ensimmäiset yritysvetoiset vastaanottokeskukset on jo avattu Espoossa ja Vantaalla.

 

Kommentit

  • Liisa Pesonen

    Onhan teillä monia kouluja tyhjillään ! Esim. Sapun koulu, jossa majoitusyrittäjä. Ei varmaan talvisaikaan ketään tulijoita. Ottakaa turvapaikanhakijoita sinne, Lepikkomäen koulu jne.

Jätä kommentti

*