maanantai 30.3.2020 Usko

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Tyttöjen uittotöitä muistellaan Metsäradiossa

Keskiviikon Metsäradiossa pääsevät ääneen entiset nipunvetäjät, kolme alunpitäen heinävetistä nyt jo varttunutta naista. Pirkko Heden, Annikki Alakurtti ja Aino Koskela toimivat 60-luvun alussa muun muassa Varistaipaleen kanavalla nippu-uitoissa vetäjinä, tehtävässä, joka tuohon aikaan oli erityisen haluttu.

Tänä päivänä tuntuu uskomattomalta, että vetäjät olivat usein vasta 12-13-vuotiaita neitosia, joilta työ kävi sutkakkaasti, kun tekniikka opittiin. Raskaiden nippujen vetäminen sulusta toiseen ei ollut voima- vaan tekniikkalaji ja siinä rytmi sekä lantion pehmeä liike olivat valttia.
Naiset muistelevat, että päivien kulkuun liittyivät toisinaan myös arat kiinnostuksen osoitukset komeita nippukapteeneja ja häntävarppimiehiä kohtaan. Saattoivatpa pojat joskus näprätä ihailijoilleen jopa tuohiset sormuksetkin.
Nippu-uitot olivat väylien varsien pitäjille tärkeitä taloudellisesti ja siksikin oli sääli, että puutavarankuljetukset siirtyivät suuressa mitassa kumipyörille.
Entiset vetotytöt päsevät ääneen Radio Suomen Metsäradiossa tänään keskiviikkona noin kello 20.10.

Heinävedeltä ei tunnu irtoavan aivan täsmällistä tietoa siitä, milloin nippu-uitot loppuivat. Todennäköisesti asiat etenivät niin sanotusti pikkuhiljaa.
Siitäkään ei ole selvää kuvaa, mihin nuorten tyttojen mahdollisuudet jatkaa halutussa kesätyössä tyssäsivät. Paikkakunnalla tiedetään, että alaikäisten työnteosta kirjoitti ”joku” aikakausilehti kriittiseen sävyyn ja arvellaan, että mainittu juttu joudutti varhaisnuorison työllistämisen lopettamispäätöstä.
Eräät iäkkäät Heinäveden asukkaat muistavat hämärästi, että asialla olisi ollut jo vuosikymmeniä sitten lopetettu Sanomien kuuluisa kuvalehti Viikkosanomat.
Tähän tietoon ei ole saatu varmistusta. Onkohan vielä jonkun  vintillä tuo juttu tai lehden numero säilössä?  Uittomuseo olisi kiinnostunut näkemään artikkelin.

Olli Ihamäki

Jätä kommentti

*