keskiviikko 5.8.2020 Salme, Sanelma

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Terapia-allas jatkossakin kuntalaisten käytössä – ovet avataan etänä

Liikuntatoimi huolehtii vuokrauksesta jatkossa. Tavoitteena on helpottaa ja lisätä altaiden käyttöä.

Teksti: Päivi Konttinen
Kuvat: Eija Kvintus

Palvelukeskuksen uima-allas pysyy käytössä ja sen markkinointia sekä käyttöä kehitetään. Siun Sote irtisanoi allasosaston vuokrasopimuksen toukokuun lopussa, josta alkaen Heinäveden kunnan liikuntatoimi otti sen hoitoonsa.

Liikuntatoimi organisoi ja vuokraa allasosastoa eteenpäin kuntalaisille. Työ alkoi jo kevätkaudella, jolloin liikuntatoimi järjesti ryhmien vapaaehtoisille ohjaajille koulutusta. Kun Siun Sote vuodenvaihteessa ilmoitti aikeistaan irtisanoa allasosaston sopimus, Heinäveden vanhusneuvosto antoi kunnanhallitukselle lausunnon, jonka mukaan allas piti ehdottomasti säilyttää kuntalaisten käytössä.

Vapaa-ajanohjaaja Markus Lindroosin mukaan tarkoitus on lisätä allasosaston käyttöä ja tehdä muutostöitä, jotta vuokraaminen olisi kuntalaisille mahdollisimman helppoa.

– Ensimmäiseksi törmäsimme siihen ongelmaan, että meillä ei ole enää palvelutalolla kunnan omaa väkeä avaamassa ovia tai laittamassa kiukaita päälle saatikka laskuttamassa osaston käytöstä.

Näitä asioita on ratkottu kesän aikana ja kuluvalla viikolla allasosastolle asennetaan automaattiset etäkäyttöiset ovet. Jatkossa ovet voidaan ohjelmoida avautumaan ja sulkeutumaan vakiovuoroille automaattisesti, yksittäiset, satunnaiset käyttäjät saavat oveen koodin, jolla lukot avautuvat. Käytännössä Markus Lindroos hoitaa ovien ohjelmoinnin omalta työkoneeltaan.

Saunojen kiukaat ovat alkuperäiset ja huonokuntoiset. Ne onkin nyt päätetty uusia.

Koska saunat eivät ole jatkuvassa käytössä, uusien kiukaiden tulee olla hetivalmiit ja automaattisesti toimivat julkisen tilan kiukaat.
– Tällaisten kiukaiden toimittajia on Suomessa vain yksi, Lindroos toteaa.

Liikuntatoimi sai pyytäessä yhden tarjouksen, jossa kahden älyohjattavan kiukaan, niiden asennuksen ja vanhojen kiukaiden poistamisen hinnaksi oli annettu 16 970 euroa.
Kunnanhallitus antoi maanantaisessa kokouksessaan kiuastarjouksen tekniselle toimelle uudelleen kilpailutettavaksi ja vertailtavaksi.

Allasosasto on toiminut koko kesän. Siellä pidettiin esimerkiksi kunnan uimakoulut, kuten kahtena aiempanakin kesänä.

– Sydänyhdistyksestä käy altailla kaksi ryhmää, toinen porukka on allasmammat, jotka käyvät jumppaamassa omaehtoisesti, Lindroos kertoo.

Viime talvena allasta käyttivät lisäksi Eläkeliitto, Leväniemi sekä mielenterveysneuvola. Siun Sote vuokraa allasta kunnalta jonkun verran fysioterapian käyttöön.

– Markkinoiminen on ollut vielä toistaiseksi vaikeaa, mutta kunhan ovet ja kiukaat saadaan käyttöön, altaiden käyttö helpottuu kaikin puolin. Vuokraushinnat tullaan myös tarkastamaan kuluvan syksyn aikana.

Lindroosin haaveena on saada käyttöön nettivarausjärjestelmä, joka varausta tehdessä myös veloittaisi tehdyn varauksen.

– Tämä lisäisi varmasti myös satunnaisten uimareiden käymistä.

Lindroos näkee allasosastolla paljon potentiaalia. Hänen mukaansa uima-allas ei ole ollut täydellä käytöllä.

– Esimerkiksi koulut voisivat käyttää allasta nykyistä enemmän. Matka ei olisi ainakaan esteenä. Toivottavasti nyt myös kynnys tehdä varauksia helpottuu, kun sen voi hoitaa täältä liikuntatoimesta monitoimitalolta.

Lindroos arvelee, että uudet tekniikat, ovet ja kiukaat, olisivat käytössä jo loppusyksyn aikana.

 

Jätä kommentti

*