lauantai 8.8.2020 Sylvi, Sylvia, Silva

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Syyrialaispakolaiset tulevat syyskuussa

Heinävesi vastaanottaa 29. syyskuuta pakolaisleiriltä tulevia syyrialaispakolaisia. Kunta teki aiemmin päätöksen noin 20 pakolaisen vastaanottamisesta ja silloin etusijalle asetettiin lapsiperheet. Sopimus pakolaisten vastaanottamisesta allekirjoitetaan piakkoin ELY-keskuksen kanssa. Syyrialaiset valikoituivat tänne, koska heitä on sijoitettu myös Juvalle ja Varkauteen. Saman kulttuuritaustan omaavia perheitä on lähiseudulla.

Pakolaiset sijoitetaan As Oy Vihantolan kerrostaloon, jossa kunnalla on useita vapaita huoneistoja. Yksi niistä on jo remontoitu, toista remontoidaan parhaillaan ja loput ehditään remontoida ennen syksyä. Pakolaisten on arvioitu tarvitsevan noin puolenkymmentä asuntoa perhekoosta riippuen. Asuntojen kalustamiseen on mahdollista saada avustusta, mutta myös lahjoituksia toivotaan.

– Pakolaiset maksavat vuokraa asumisestaan ja saavat siihen Kelan asumistukea. Meillä on kunnassa tällä hetkellä kaksi uutta henkilöä työllisyyttä hoitamassa, joista esimerkiksi työllisyyskoordinaattorin työpanosta voitaisiin osoittaa pakolaisten asioiden hoitamiseen, kunnanjohtaja Riitta A. Tilus esitteli alustavia suunnitelmia maanantai-iltaisen valtuuston kokouksen päätteeksi.

Pakolaiset pääsevät erilaisten tukitoimien piiriin ja heille on laadittava esimerkiksi kotouttamissuunnitelma.

– Soisalo-opiston toimintaa voitaneen tässäkin hyödyntää, Tilus arveli.

Kunta saa korvauksina yli  7-vuotiaista pakolaislapsista 2300 euroa vuodessa ja alle 7-vuotiaista 6845 euroa vuodessa.

– Kun kyse on kiintiöpakolaisista korvausta maksetaan kunnalle vuotta tavallista pidempään. Lisäksi on mahdollista saada niin sanottua bonusrahaa 20 000 euroa, kunnanjohtaja Riitta A. Tilus selvitti.

 

Kommentit

 • Huolestunut kuntalainen

  Ei ne pakolaiset maksa sitä vuokraa vaan kyllä sen työssäkäyvät veronmaksajat maksaa. Ja tuleeko ihan oikeasti perheitä? Vai joutilaita elintasoaan nostavia Afgaaneja vai Irakilaisia? Voi olla nuorelle miehelle hankalaa löytää notkumispaikkoja kylältä. Entäs heidän kulttuurinsa joskus voimakkaampi tunteenilmaus? Mistäpä tulee poliisipartio rauhoittelemaan tilannetta?

  • Eivät notku meilläkään

   Notkujat eivät ole tulossa syrjäkylille; he notkuvat ehdottomasti suurimmissa kaupungeissa.

 • Tervetuloa!

  Hienoa, että saadaan kuntaan lisää asukkaita. Siitä on jo aikaa kun on viimeksi kunnan väkiluku noussut.

 • Viivi-Sofia

  He eivät ole turvapaikan hakijoita vaan kiintiöpakolaisia. Turvapaikan hakijat tulevat omin avuin milloin mistäkin maasta. Kiintiöpakolaiset sen sijaan tulevat YK.n organisoimilta pakolaisleireilltä. Siellä asuvat perheet teltoissa ympärivuoden usein vuosien ajan. Sieltä ei pääse eteenpäin kuin harvat ja valitut. Nuorten miesten on helppo matkustaa yksin..minne nenä näyttää.Mutta entäpä perhe pienine lapsineen? Kaikkein kurjimmathan ja köyhimmäthän eivät pääse sieltä kun ei ole rahaa maksaa ihmissalakuljettajille. Suomi ja muut YK.n jäsenmaat ovat jo vuosikymmenten ajan sitoutuneet ottamaan näiltä leireiltä tietyn kiintiön pakolaisia Suomeen. Suomi on sitoutunut ottamaan. vuosittain muutama sata pakolaista.

 • Pimpula

  Tervetuloa Heinävedelle. Kyllä me heidät otetaan vastaan avosylin. Toivottavasti he viihtyvät meillä. Yritetään parhaamme mukaan saada heidät nopeasti yhteiskuntamme jäseniksi. Minä ainakin odotan innolla heitä.

Jätä kommentti

*