perjantai 4.6.2020 Toivo

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Samuli Edelmann: Hengellisyys ja intuitio johtavat hyvään

Karismaattinen ja aidosti läsnä oleva Samuli Edelmann voimaannuttaa laulullaan ja olemuksellaan minne ikinä meneekään.

Sonja Ahtinen

Sanotaan, että silmät ovat sielun peili. Edelmannilla ne kuvastavat uteliaisuutta, mutkattomuutta ja rehellisyyttä. Tuntuu, kuin silmät lukisivat ja tutkisivat lakkaamatta vastapuolella istuvaa toista ihmistä – kehonkieltä, puhetta ja tämän koko olemusta. Kuin vastauksena hän kertoo todella pitävänsä uusien ihmisten tapaamisesta.
– On aina mukavampaa kohdata ihminen kasvotusten.

Edelmann on juuri pitänyt Valamossa kaksi tunnelmallista Oi muistatko vielä sen virren -kirkkokiertueeseen kuuluvaa konserttia luostarin hyväksi. Kumpaankin niistä saapui nauttimaan yleisöä salin täydeltä, eturivit ensin kansoitettuina. Laulajasta kumpuavat tunneskaalat halutaan selkeästi myötäelää mahdollisimman läheltä lavaa. Hän ottaa kappaleiden aikana pitkiä silmäyksiä yleisössä yksittäisiin ihmisiin ja antaa katseen kiertää väenpaljoudessa.

Mennyt vuosi on ollut tapahtumarikas ja jotkin asiat kaipaavat Samulin mukaan vielä mielensisäistä työstämistä ja jäsentelyä. Viime vuonna edesmenneen säveltäjäisän Toni Edelmannin muisto elää vahvasti hänen säveltämiensä kappaleiden muodossa Samulin kautta syksyllä tulevalla levyllä.

Vuotta kuvaavia, mieleen pulppuavia adjektiiveja värittävät toisaalta suuri kiitollisuus, arvostus ja positiivisuus.
– Ihania konsertteja ja kiertue-elämää upeiden, hauskojen ja lahjakkaiden ihmisten parissa. Heidän kanssaan on musisoitu ja syöty hyvin – eikä se mainio ruoka täältä Valamostakaan lopu, hän kehuu remahtaen sydämellisen lämpimään nauruunsa.

– Joulu tarkoittaa minulle pysähtymistä, hiljaisuutta ja rauhaa. Ei mielellään täysiä ostoskeskuksia. Täällä ei ole mihinkään kiire, laulaja toteaa levollisesti itselleen jo parinkymmenen vuoden ajan merkittäväksi kokemassaan paikassa.

Valamossa pidettävät konsertit tarjoavat eräänlaisen irtioton ja hengähdystauon paikan. Löytyykö kotimaisemista jotakin samankaltaista tyyssijaa?
– Voi sanoa, että kotini on tien päällä. Se tuntuu kotoisalta tärkeiksi muodostuneiden ihmisten läsnä ollessa kaikkine matkan varrella sijaitsevine huoltoasemineen ja matkantekoon liittyvine elementteineen.

Muutama vuosikymmen sitten tohinalla alkaneeseen musiikki- ja näyttelijäuraan on mahtunut vaikka mitä. Tänä kesänä 50 vuotta täyttänyt Edelmann juhli pyöreitä vuosia lähtemällä kiertueelle romanitaustaisen Orkestra Suora lähetys-orkesterin kanssa. Hiljattain heiltä ilmestyi Käteni-levy, jossa kuullaan muun muassa rempseitä sovituksia Edelmannin hiteistä.

Edelmann kehuu ystäviään,  aikoinaan myös ulkomailla kiertueella ollutta saksofonistia Jukka Perkoa ja kosketinvelhoksikin tituleerattua Matti Paatelmaa.
– He yllättävät minut kerta toisensa jälkeen soittaen ohjelmistoa uusin sävyin ja värein.  Intuitiota pitää aina kuunnella. Sen ääni on hiljainen, mutta silloin kun sen kuulee muun ympärillä olevan melun läpi, ei voi käydä kun hyvin, Samuli vannoo,.

Jätä kommentti

*