lauantai 8.8.2020 Sylvi, Sylvia, Silva

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Sähkökatkot jatkunevat yli viikonlopun: Naapuriapua tarvitaan

Pohjois-Karjalaa vaivanneet sähkökatkot jatkuvat todennäköisesti yli vuodenvaihteen. Heinävedellä oli perjantaina puolen päivän aikaan ilman sähköä noin 180 taloutta. Näistä suurin osa Viitalahden ja Lajunlahden alueilla.  Myös Karvion ja Varistaipaleen suunnalla sekä Rummukkalassa on vielä sähköttömiä talouksia.

Siun sote varautuu sähkökatkosten aiheuttamiin häiriöihin ja toivoo sekä kuntalaisilta että ikäihmisten omaisilta tässä poikkeustilanteessa apua.

Suurimmat häiriöt sähkönjakelussa ovat olleet Enon, Ilomantsin, Kiihtelysvaaran, Lieksan, Tuupovaaran ja Uimaharjun alueilla. Tuupovaarassa iäkkäille kotihoidon asiakkaille on toimitettu vettä kotiin. Turvapuhelinten toimintaa sähkökatkojen alueilla on tarkastettu.

Siun sote toivoo, että ihmiset huolehtisivat läheisten voinnista ja tarjoaisivat naapuriapua. Jos herää huoli kotona pärjäämisestä sähkökatkon aikana, voivat kuntalaiset soittaa Siun soten yhteispäivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 013 330 2121. Puhelinneuvonta palvelee ympäri vuorokauden.

Hätätilanteessa tulee soittaa yleiseen hätänumeroon 112. Puhelu hätänumeroon yhdistyy toisen operaattorin kautta, jos puhelimella ei saa yhteyttä oman operaattorin verkkoon. Jos hätänumeroon ei saa yhteyttä kannattaa hakeutua häiriöalueen ulkopuolelle tai lähimmälle paloasemalle.

Vikojen korjaus jatkuu nyt 170 henkilön ja erikoiskaluston voimin. Myös helikopterit ovat lähtövalmiudessa ja nousevat ilmaan heti, jos sää sallii. Helikoptereiden käyttöä rajoittavat näillä keleillä muun muassa matalalla olevat pilvet ja jäätymisvaara.

Hankalimmilla alueilla on joillakin asiakkailla sähkökatkos valitettavasti kestänyt jo useita kymmeniä tunteja, mutta töitä tehdään koko ajan töitä, että sähköt saadaan palautettua mahdollisimman pian kaikille asiakkaille. Sääennusteet ovat kuitenkin nyt sellaiset, että tykkyhäiriötilanne tulee näillä näkymin jatkumaan vuodenvaihteen yli. Asiakkaita pyydetään varautumaan mahdollisesti uusiin tuleviin katkoksiin varaamalla riittävästi vettä ja muita tarvikkeita kotiin aina kun on mahdollisuus. Varautumisohjeita löytyy nettisivuilta: www.pks.fi.

Sähkönkäyttäjä on oikeutettu vakiokorvaukseen, kun sähkökatkos on yhtäjaksoisesti kestänyt yli 12 tuntia. Korvaus maksetaan jälkikäteen automaattisesti, eli sitä ei tarvitse erikseen hakea.

Johdoille kallistuneita puita ei saa mennä poistamaan omin voimin, vaan asiakkaat voivat ilmoittaa sähkönjakelua vaarantavista ja kallistuneista puista sähköpostilla osoitteeseen vikapaikka@pks.fi tai soittamalla asiakaspalveluun 013 2663 100. Vikatilannetta voi seurata myös Katkot-palvelusta osoitteesta katkot.pks.fi.

 

 

Kommentit

  • Puut nurite

    On se kumma ettei linjojen lähelle saada semmosta väylää ettei puut yletä kaatumaan sen päälle. Tai jos kerta on kopteri olemassa niin eikö voinu jo aijemmin lentää runkolinjojen päällä että lumet putoo ennen ku puut taipuu. Kaikkiko noille toopeille pitää opettaa.

Jätä kommentti

*