perjantai 6.12.2019 Niilo, Niko, Niklas, Niki, Nikolai

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Brysselissä otetaan rennosti ja syödään suklaata

Bryssel Grand Place -keskusaukio

Kaunis Grand Place-keskusaukio on valaistu näyttävästi iltaisin. Se kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Aukiota reunustavat eri ammattikuntien rakennukset, kaupungintalo ja Kuninkaan talo.

Miljoonakaupunki Brysselissä huomion kiinnittävät monikulttuurillisuus ja eri kielten sekä kansallisuuksien moninaisuus. Belgiassa puhutaan kahta virallista kieltä, hollantia ja ranskaa. Monikulttuurillisuus huomioidaan muun muassa Muntpuntin kirjastossa, jossa flaamilainen, ranskalainen ja sansankielinen väestö on kirjallisuudessa huomioitu monipuolisesti.

–  Ihmiset ovat rentoja ja ystävällisiä: mikäli turistilla näyttää olevan pieniäkään vaikeuksia jonkun asian hoidossa, ojentavat paikalliset heti auttavan kätensä. Vaikka Brysselin liikenteessä lakkoillaan herkästi ja ”riikkarin” ääni kuuluu yhtenään, toimii julkinen liikenne erittäin hyvin. Metrot, bussit, junat ja raitiovaunut ja niiden asemat ovat yllättävän siistejä, ja etenkin metroverkosto on järjestelmällinen ja helppokulkuinen.

Nämä huomiot teki avustajamme Sonja Ahtinen, joka pääsi viikon ajan tutustumaan moniin Brysselin erikoisempiin kohteisiin Savonia-ammattikorkeakoulussa opiskelevan ryhmän matkassa. Yksi matkan kohokohta oli vierailu EU-parlamentissa. Täysistuntosalissa pidettäviä istuntoja pääsee seuraamaan kuka tahansa henkilökorttia näyttämällä. Parlamentissa työskentelee noin 180 suomalaista, ja heistä 40 prosenttia kielten parissa.

Brysselin katuja elävöittävät lukuisat lehtipuut ja suuriin puistoalueisiin törmää vähän väliä. Varsinkin Euroopan parlamentin välittömässä läheisyydessä sijaitseva Leopold -puisto on paikka, missä eri-ikäiset ihmiset viettävät aikaansa.

– Turistit ovat ihmeissään loputtomien suklaapuotien määrästä ja niiden annista, sillä suklaata on saatavilla käsin tehtynä, levyinä, konvehteina ja jopa Belgian nähtävyyksien muotoisina. Ostospaikkoja on jokaisen makuun ja kaupungista löytyy upeita nähtävyyksiä, museoita ja puistoja, Sonja kertoo.

Alakuva: Brysselin täysintuntosalissa oikeistopuolueet istuvat puhemiehen oikealla ja vasemmistopuolueet vasemmalla puolella. Euroopan Unionin jäsenmaiden liput on ryhmiteltu aakkosjärjestyksessä maan oman kielen mukaan. Tulkkien kopit sijaitsevat salin reunoilla. 

Bryssel - Sonja ja täysistuntosali

Jätä kommentti

*