perjantai 6.12.2019 Niilo, Niko, Niklas, Niki, Nikolai

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Pramod neuvoo kuinka riisi maustetaan

Keitetty riisi

– Opetan maustamaan ruoat aina niin, että samaa ruokaa voivat syödä niin lapset kuin aikuisetkin, sanoo joensuulainen Spice chef, maustekokki, Pramod Jayaprakash. Taika on tasapainossa. Mikään mauste ei saa riidellä muiden kanssa. Ja mausteitahan intialaisessa ruoanlaitossa riittää. Pramodin Torvelan koululle intialaisen ruoan kurssille viime lauantaina tuoma maustemäärä on häkellyttävä. Ne kaikki kuitenkin löytyvät ihan suomalaisista kaupoista.
Opettajaksi valmistunut ja kokiksi opiskeleva Pramod Jayaprakash kiertää vetämässä intialaisen ruoanlaiton ja maustamisen kursseja ympäri Suomen. Yhdistyksille kuten maa- ja kotitalousnaisille, pienille ryhmille jopa kotonakin sekä ruoanlaiton ammattilaisille ravintoloissa.
Pramod myös tekee tilauksesta valmiit menut eri tilaisuuksiin. Kasvisten lisäksi intialaisen ruoan pohjana on usein kana, mutta esimerkiksi hirvenlihalle Pramodilla löytyy valmiit reseptit intialaisittain. Siispä intialaiset hirvipeijaisetkin hoituisivat, mikäli joku uskaltaisi ne tilata, Pramod lupaa.

Heinäveden eteläisen maa- ja kotitalousseuran intialaisen ruoan kurssilla Torvelan entisen koulun keittiössä oli lauantaina tiivis tunnelma. Ihailla täytyy kuinka  rauhallisesti Pramod Jayaprakash ohjasi yli 10 ruokalajin menuun valmistamista ja jakoi aikansa 14 kurssilaisen kesken. Ja ilman yhteistä kieltä. Toki apuna oli  tulkki, joka käänsi Pramodin ohjeet englannista suomeen, muttei hänkään joka paikkaan ehtinyt.
Ruokalistalla oli alkuruuaksi  palsternakka- ja bataattikeittoa sekä pappadumia eli ohutta öljyssä paistettua linssileipää, joka oli kuin chipsiä.  Tarjolla oli pääruoalla punajuuriupperia, kasvisbirijania, raita-jogurttikastiketta, minttuchutneyta, kasvispakoraa, mangolassijuomaa, voikanaa ja kanabirijania sekä jälkiruoaksi jäätelöä linssikastikkeessa, jossa oli pannulla paistettujen mausteiden lisäksi paistettuja kuivattuja hedelmiä, marjoja ja rusinoita.
Mausteiden määrä yllätti ensimmäisen kerran jo silloin, kun aloitettiin Naan-leivän valmistus. Garam masalaa, savupaprikaa, inkivääri-valkosipulitahnaa, mustaa pippuria, mitä muuta liekään. Päälle ennen paistamista joko korianteria, timjamia tai rosmariinia sekä sipulin ja auringonkukan siemeniä.

Erityistä huolellisesti Pramod neuvoi riisin maustamiseen. Riisiä ei saa huuhdella keittämisen jälkeen, vaan vesi valutetaan lävikön lävitse ja riisi kaadetaan tarjoiluastiaan.Pramod heitteli kiehuvaan keitinveteen kymmenkunta maustetta ja totesi, että hänen maustesekoituksellaan keitetty riisi maistuu lapsillekin.

Oheiselta videolta näet, mitä mausteita maustekokki Pramod Jayaprakash käyttää.

Alakuvassa aloitetaan Naan-leivän tekeminen Pramod Jayaprakashin johdolla.

Intialainen ruoka Naan-leivän ympärillä

 

 

Jätä kommentti

*