perjantai 6.12.2019 Niilo, Niko, Niklas, Niki, Nikolai

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Poikkeusluvalla vakituisiksi asukkaiksi

Petäjät vaaka

Kermajärven Marinselän rannalla entisessä loma-asunnossaan asuvat vuoden 2015 alusta heinäveteläisiksi kirjatut Pirjo ja Jorma Petäjä. Heitä voi hyvällä syyllä kutsua iloisiksi veronmaksajiksi, niin tyytyväisiä he ovat osansa vaihduttua mökkiläisestä vakituiseksi asukkaaksi. Poikkeamislupa, jolla ympärivuotiseen lomailuun tarkoitettu Petäjien loma-asunto muuttui vakituiseksi asunnoksi, läpäisi Heinäveden kunnan virkakoneiston vuodessa. Pientä viivettä saattoi tuoda se, että Petäjien poikkeamislupahakemus käynnisti kunnassa ohjeistuksen laatimisen tilanteisiin, joissa vapaa-ajan asuntoon halutaan muuttaa asumaan pysyvästi.

Marinselän rannalle rakentamisen Pirjo ja Jorma Petäjä aloittivat 2000-luvun alussa. Kun Polvijärveltä lähtöisin olevat Petäjät jäivät eläkkeelle 2010, he halusivat muuttaa Jyväskylän Leppälahdesta lähemmäksi juuriaan. Outokummusta vakituiseksi asunnoksi ostettu kerrostaloasunto jäi kuitenkin vähälle käytölle, kun pariskunta huomasi viihtyvänsä aina vain paremmin vapaa-ajan asunnollaan. Hiljalleen kypsyi päätös muuttaa asumaan vakituisesti Kermajärven rannalle.
– Tuoreena eläkeläisenä kerrostalossa asuminen kävi itselleni kovin virikkeettömäksi, muistelee Jorma Petäjä.
– Aikaansa kuluttaakseen ikkunasta katsellessa näki asfalttipihan ja siellä hyvällä tuurilla jonkun kaivelemassa autonsa peräkonttia. Siinä sitten yritti kurkkia, että mitä kaikkea kaverin takakonttiin onkaan kertynyt.

Ensimmäinen vuosi on lähtenyt sujumaan odotuksiakin paremmin. Talvella tie on aurattuna lumesta jo aamukuudelta ja kesän ajankin tiet ovat olleet hyvässä kunnossa.  Mieluisaa tekemistä on loputtomiin ja kun suurin osa siitä tapahtuu ulkosalla raittiissa ilmassa, se pitää samalla kuntoa yllä. Sosiaalista elämääkään ei tarvitse etsiä somesta, sillä rannan asukkaiden kanssakäyminen on vireää. Marinselän rannalle on vuosien varrella syntynyt vakituisista ja kesäasukkaista yhteisö, joka viettää paljon aikaa yhdessä. He harrastavat kesät talvet ulkoilua, kalastamista ja kokoontuvat tämän tästä toistensa luona erilaisten teemojen merkeissä ja silloin on hyvä ruoka merkittävässä roolissa.

Vaikka kaikki on mennyt hyvin, olisi muutama asia voinut olla paremmin. Viime talvena ei vähäisen lumen takia onnistuttu tekemään kunnollisia hiihtolatuja, vaan hiihtämässä piti käydä pohjoisempana ja niinpä ensi talvesta toivotaan runsaslumisempaa. Tänä syksynä sienimetsästä ovat puuttuneet rouskut, joita on löytynyt vain muutama. Säilössä on suolasieniä nipin napin joulupöydän sienisalaattiin. Myös herkkutatit jäivät puuttumaan, vaikka punikkitatteja nousikin sinne tänne.
Rannan asujilla on myös haaveita, joista yksi on ikioma savusauna. Sitä kruunua ei tähän pihapiiriin kuitenkaan voi pystyttää, sillä tontti on liian ahdas tulipaloherkän savusaunan rakentamiselle.

Jätä kommentti

*