perjantai 3.7.2020 Arvo

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Pisanka-munissa hehkuvat värit ja kuviot

Munat vihreässä muovilaatikossa

Vaha syrjäyttää värin. Tätä käytetään hyväksi värikkäissä Pisanka-munissa, joita tehtiin kahdella peräkkäisellä  Valamon kansanopiston kurssilla ennen pääsiäistä. Neljä opetuspäivääkään eivät tahtoneet riittää innokkaille kurssilaisille, jotka maalasivat munia myös iltaisin, joskus puolille öinkin. Moni oli hurahtanut tekniikkaan täysin.

Mallimunat

Pisanka-munia voidaan kastella maksimissaan neljässä eri väriliemessä. Tässä on käytetty keltaista, oranssia ja punaista värilientä. Jokaisen kastelukerran jälkeen munan pintaan piirretään mehiläisvahalla lisää kuvioita. Äärimmäisenä oikealla vahasta kynttilän liekin yllä puhdistettu valmis Pisanka-muna.

Vahakuviointia

Kuviointia vahalla ja mustekynällä. Vala sulatetaan tuikkukynttilän liekin yllä ruokalusikassa.

Kurssi

Sirpa Autio oli kurssilla jo neljättä kertaa. Hän piirtää kuvioita mieluiten vanhanaikaisella mustekynällä.

Hyönteisiä ja kasveja

Valmis Pisanka-muna siistittävänä. Kukka kuvaa rakkautta ja hyvyyttä. Mehiläinen puolestaan ahkeruutta.

 

Ei pöllömpi muna

Joensuulaisen Hanna Linnun kädenjälki on jo taitavaa, sillä hän on koristellut Pisanka-munia aiemmin ystävän antamilla opeilla. Kädessä valmis pöllöaiheinen Pisanka-muna.

Pisanka-munien koristelu vaatii kärsivällisyyttä mutta vastaavasti työ on erittäin rentouttavaa ja terapeuttistakin.
– Tämä sopii hyvin vastapainoksi stressaavalle työlle, opettaja Mari Äyräväinen sanoo. Porvoosta kotoisin oleva Kämäräinen aloitti itse Pisanka-munien tekemisen vuonna 2001, innostui ja harjaantui niin, että on nyt neljättä vuotta vetämässä munakursseja Valamossa.

Vahatekniikalla koristeltaessa munia upotetaan väriliemiin, vaaleasta tummempaan. Jokaisen upotuskerran välillä munan pintaan piirretään mehiläisvahalla lisää kuvioita. Tarvittava vahan määrä ei ole suuren suuri, sillä vaha sulatetaan ruokalusikassa tuikkukynttilän liekin yllä. Kurssilla hyötykäytettiin tuohuskynttilöiden jämiä. Värjäämiseen sopivaa väriä taas on saatavissa askartelukaupoista. Mallikirjoja Äyräväinen on ostanut ulkomailta, pääasiassa USA:sta.
Kurssilla munien koristeluun käytettiin nuppineula- ja sulkatekniikkaa sekä tasateräistä kansakoulusta tuttua mustekynää, joita kastetaan vahassa tai perinteistä skitskaa, jossa sula vaha on valmiiksi kynän kupissa.
Vahaan kastetulla nuppineulalla saadaan aikaiseksi pisteitä ja pisaroita, joita kutsutaan Marian kyyneleiksi. Kristillinen symboliikka onkin vahvasti mukana Pisanka-munien kuvioissa. Esimerkiksi viljan kuvilla toivotetaan hyvää satoa, havu kuvaa ikuista elämää ja voimaa, kukka tai sydän rakkautta ja hyvyyttä. Mehiläinen taas ahkeruutta.

(Alakuva) Pisanka-munat viimeistellään kastamalla ne venelakkaan, joka tuo väreihin uutta syvyyttä. Valuttamisen jälkeen munat nostetaan puutikkujen varaan kuivamaan styroksalustalle. Avustamassa opettaja Mari Äyräväinen.

Paras pääsiäismunia kuivamaan ope myös

Jätä kommentti

*