perjantai 3.7.2020 Arvo

Lähellä sinua – se tuttu paikallislehti

Paikallislehti: Ei pelkkää tietoa vaan myös vahvaa tunnetta

Heinäveden Lehti 50 vuotta

Se oli täydellinen työpäivä. Laineet liplattivat tasaista lauluaan Puijon kylkiin, kun sisävesilaiva kulki hiljalleen Varkaudesta Soisalon saaren eteläpuolelta kohti Heinävettä.
Se oli myös kaikkein paras useista juhlapäivistä, joissa olemme olleet vuoden varrella mukana.

On mukava sattuma, että kolme keskisavolaista lehteämme juhlii samana vuonna: Heinäveden Lehti täyttää 50 vuotta, Warkauden Lehti 100 ja Joroisten Lehti 70 vuotta.
Kun kaiken kruunuksi Heinäveden kunta juhli 150 vuoden ja Varkauden kaupunki 90 vuoden taivaltaan, on tarvittu suoranaista turnajaiskestävyyttä kaikkien hienojen tapahtumien keskellä.

Mutta tuona kesäkuisena päivänä maailma pysähtyi kuudeksi tunniksi. Oli vain kuvankauniit maisemat, juuri sopiva keli, se kuuluisa kappale kauneinta Suomea ja laivalastillinen heinäveteläisiä, varkautelaisia ja joroislaisia. Voi nautinto!

Toivottavasti laivayhtiö innostuu ajamaan samaa reittiä jatkossakin ainakin muutaman kerran kesässä.

Risteilyssä oli jotain hyvin heinäveteläistä. Ehkä tunne tuli tavasta, jolla kirjailija Martti Issakainen kuvaili Heinäveden reitin hienoja kansallismaisemia, poimi rannoilta ihmisiä ja sijoitti heidät osaksi historiaa.

Tai ehkä tunne tuli kunnanjohtaja Maarika Kasosesta, joka ei kyennyt peittelemään ylpeyttään esitellessään kotikylänsä maisemia. Tai ehkä se tulee tavasta, jolla heinäveteläiset ovat lähteneet puolustamaan kuntansa luonnon arvoja ja koskemattomuutta. Tai niistä Heinävedelle muuttaneista ihmisistä, jotka täyttävät somen toinen toistaan upeammilla valokuvilla ja suitsuttavilla ylisanoilla.

Kotiseuturakkaus on suuri rikkaus ja mahtava voima. Joka sen saa valjastettua hyötykäyttöön, voi saada aikaan ihmeitä. Siihen heinäveteläisten pitäisi löytää tie, sillä kaikki päivät eivät ole kesäisiä ja kauniita.

Heinäveden Lehti on ennättänyt kasvattaa viidessäkymmenessä vuodessa vahvat juuret heinäveteläiseen maahan, ja siitä maasta se imee elinvoimansa.

Kun Aarre Ylhävaara perusti lehden 50 vuotta sitten, hän nimesi sen linjaksi heinäveteläisyyden. Eipä sitä voi tuota ytimekkäämmin sanoa tänäkään päivänä. Heinäveden Lehden ilot, surut ja haasteet ovat samat kuin heinäveteläisten. Niin sen pitää olla.

Paikallislehti ei ole vain tietoa, vaan se on myös tunnetta. Tunnetta siitä, että lehti kuuluu samaan porukkaan kuin lukijansa.

Ei ole Heinäveden Lehdelle yhdentekevää, kuinka kunta ja sen asukkaat voivat. Siitä voinnista on kiinni myös lehden tulevaisuus.

Heinäveden Lehti on valmis olemaan mukana kaikessa sellaisessa, joka tähtää heinäveteläisten hyvinvoinnin lisäämiseen. Haasteita ja työtä riittää.

Tavat välittää tietoa muuttuvat vinhaa vauhtia mutta paikallisen tiedon tarve ei lopu. Lehti on korvaamaton osa paikallista demokratiaa. Oman pitäjän edunvalvontaa on nostaa esiin myös epäkohtia, haastaa päätöksentekijöitä ja kysyä, onko valittu tie oikea.

Paikallisdemokratian toteutumiselle paikallislehti on korvaamaton. Sen palstojen pitää olla avoinna keskustelulle, kipakallekin.

Paikallislehti elää täydellisessä symbioosissa yhteisönsä kanssa: heidän, jotka siellä asuvat; heidän, jotka ovat sieltä lähteneet; heidän, jotka sinne aina palaavat lomillaan ja vapaillaan.

Se tarvitsee lukijoitaan, ilmoittajiaan, yhteistyökumppaneitaan.

Ja on kiitollinen jokaisesta.

Sari Ristamäki
Päätoimittaja

Jätä kommentti

*