Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matti Ikäheimonen rakensi mikroauton

Puoli vuosisataa sitten rakennettiin auto 500 markalla ja pohdittiin Viitalahden metsätalousalueen kuulumisia.

50 vuotta sitten

Mäkelässä Ikäheimosen liiterissä seisoo auto, jota ei ole koolla pilattu. Pienikin mies nostelee sitä mielensä mukaan eikä edes pinnistellä tarvitse. Se on mikroauto, syntynyt kuluneen talven aikana Matti Ikäheimosen toimesta.

Matti kertoi aloittaneensa auton rakentamisen kansalaiskoulussa oppilastyönä ja saaneensa sen valmiiksi kuluneen kevään aikana. Syyksi hän sanoo sen, ettei kirveenvarsien teko oikein kiinnostanut.

Mallia Matti on ottanut lehdistä. Moottori on 75-kuutioinen moottoripyörän moottori, kytkin ja nelipykäläinen vaihdelaatikko on peruja samasta kaksipyöräisestä. Runko on koottu hitsaamalla, taka-akselissa on mekaaninen levyjarru, istuin on lasikuituinen kaukalo. Ohjausnivelet ovat peräisin autosta. Kalleimman hankinnan muodostivat pyörät ja 4-tuumaisine renkaineen niistä piti rahaa lukea tiskiin 340 markkaa. Koko auton hinnaksi Matti on laskenut runsaat 500 mk.

Ajaminen yleisillä teillähän ei mikroautolla käy päinsä. Mutta muualla kylläkin voi kaasutella. Maaston tosin tulee olla tasainen, maavara kun on tuollaista kuuden sentin luokkaa.

Viitalahden metsätalousalue toiminut vuoden

Vuoden 1970 lokakuussa pantiin Viitalahdessa alulle metsänomistajien asioita ajavan metsätalousalueen perustaminen. Viime keskiviikkona pidettiin ensimmäinen vuosikokous Alapihan suuressa ja valoissa tuvassa Korpilahdessa. Kokoukseen osallistui vajaat kolmekymmentä metsänomistajaa eli valtaosa alueeseen kuuluvista.

Viitalahden metsätalousalueeseen kuuluu yhteensä 38 tilaa ja alueen kokonaispinta-ala on hieman alle 2500 hehtaaria. Alueelle on tehty aluesuunnitelma, jonka pohjana olivat tilakohtaisesti metsälösuunnitelmat. Alkuaika meni perustietojen inventoimiseen ja lähtökohtien hakemiseen. Säännöt valmisteltiin ja hallinto järjestettiin.

Metsätalousalueen hoitokunta kokoontui vuoden aikana kolmesti. Viime vuoden puolella se järjesti informaatio- ja neuvottelutilaisuuden puutavarayhtiöiden edustajille. Esillä olivat tällöin puukaupan kysymykset ja alueen työllisyys. Talvella esiteltiin metsätalousaluetta Metsänhoitoyhdistysten Liiton koulutuspäivillä Varparannalla.

Leimauksia suoritettiin toimintavuoden aikana 10600 kuutiometrin osalta. Tuhat myrskyn leimaamaa kuutiota ovat vielä lisänä. Vuoden aikana todettiin, ettei riittäviä edellytyksiä yhteismyynneille vielä ollut olemassa.

Kuluneen vuoden toimintaan voidaan lisätä vielä ojitussuunnitelmien valmistuminen alueen metsissä.

Metsätalousalueen puheenjohtajaksi valittiin Johannes Tirkkonen ja sihteeriksi Matti Piironen toistamiseen. Entiset varapj. Kyösti Vänttinen ja hoitokunnan muut jäsenet, Lauri Räsänen, Erkki Vänttinen ja Olli Kinnunen valittiin samoin uudelleen.

Puun yhteismarkkinoinnista päätettiin luopua tulevanakin vuotena kunnollisten edellytysten puuttumisen vuoksi.