Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Lammun koululla paukkuvat pirrat

50 vuotta sitten

Lammun tyhjillään oleva koulu on kokemassa uutta tulemusta. Kunnanhallitus esittää valtuustolle koulun tilojen muuttamista niin, että seutukunnan nuoret ja varttuneemmatkin saisivat käyttökelpoisen talon muun muassa erilaisia urheilutarpeita varten. Ennen päätöstä koululla kuitenkin on jo elämää. Siellä paukkuvat kangaspuut niin ahkeralla aikataululla, että lammulaiset isäntämiehet ovat saaneet opetella laittamaan ruokaa, mikäli eivät syömättä elä, nimittäin emäntäväen on vallannut kudontaepidemia. Toinen toistaan innokkaampia kutojia on 15. Kaikki eivät ole sopineet koululle, niinpä kurssipaikkoja on myös taloissa, joissa sitten ohjaaja vierailee.

– Yritimme ensin kudontakurssia kansalaisopiston piiriksi, mutta sinne sitä ei saatu. Niinpä katsoimme, että oma apu, parasta apu, sanoo maatalousnaisten puheenjohtaja Kanerva Karhu. Päätimme järjestää kurssin yhteistyössä Varkauden Kotiteollisuusyhdistyksen kanssa.

Penikkatautia runsaasti liikkeellä

Näyttää siltä, että pahin alkaa olla ohi, ainakin koko pitäjää ajatellen, mutta kirkolla huippu on parhaillaan, sanoo eläinlääkäri Pentti Hynninen koiramaailmassa riehuvasta penikkatauti-epidemiasta. Koiran eristäminen muista koirista on nyt paikallaan, mikäli rokotus on tekemättä. Penikkatauti on viruksen aiheuttama tauti, johon voi sairastua aivan yhtä hyvin pentu kuin täysikasvuinenkin koira. Mikäli koira sairastuu, niin sen auttamiseksi on vähänlaisesti keinoja. Lääkkeet vaikuttavat etupäässä jälkitauteihin ja paraneminen itse penikkataudista on enemmänkin onnenkauppaa.

Mikäli koira on jo saanut tartunnan, rokottaminen pahentaa vain sairautta ja oireita. Taudin itäminen kestää jonkun aikaa ennen kuin oireet ilmestyvät. Ihminen ei voi sairastua penikkatautiin, mutta voi tartuttaa kosketuksesta taudin koirasta toiseen. Yleisempi hermoperäinen versio aiheuttaa muun massa hermostollisia häiriöitä, hallitsemattomia liikkeitä, lihasten nykimistä, halvaantumista ja pään asentovirheitä.

Sieltä täältä

25 vuotta sitten

Riisuttu kelkka löytyi Säynetlahdelta

Säynetlahden puottolaiturin läheltä löydettiin viime viikolla Polaris Indy -merkkinen moottorikelkka, josta oli irrotettu telastolaitteet, ohjauskahvit, valot ja satula. Vuoden 1991-mallisesta ajopelistä oli jäljellä enää runko, huonokuntoinen telamatto ja kone. Samainen kelkka ilmoitettiin varastetuksi Kouvolasta viime joulukuussa. Vastaavanlainen riisumistapaus oli Säynetlahdessa vuosi sitten, silloinkin kohteena oli moottorikelkka.

Luutsalon jäätien teko ison työn takana

Kolmen täydessä lastissa olevan puurekan letka jäätiellä on harvinainen näky Patoon tien päästä Luutsalon saareen johtavan jäätien tekeminen oli tänä talvena työn ja tuskan takana. Leuto ja vaihteleva alkutalvi aiheutti, että jäätie saatiin jäädytettyä vaaditun paksuiseksi vasta toissaviikolla ja puunajo metsästä tehtaalle käyntiin saman viikon lauantaina. Heinäveden Enso hakkaa Luutsalossa pääosin Hackmanin mailla yli 10.000 kuutiota puuta, jotka kuljetetaan saman tien metsäteitten varsilta tehtaalle.

Luutsaloon johtavan jäätien kokonaispituus on kolme kilometriä Tie jäädytettiin 40-50 metrin levyiseksi. Keskellä on viittojen rajaama 15-20 metrin levyinen ajoväylä. Ennen tien käyttöönottoa tehtiin tarkistusmittauksen jaa laadittiin tarkastuspöytäkirja. Jään paksuuden on oltava vähintäänkin 110 senttimetriä, jotta se kantaisi 60 tonnin painoisen puutavara-auton kuormineen.

Saarisavotalla on kolme koneketjua ja neljä rekkaa ajossa.