Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Menneiltä vuosilta | Autot yhteen Kypärällä, kuljettajat sairaalaan

50 vuotta sitten

Lauantaina iltapäivällä sattui Kypärällä kahden auton yhteentörmäys, jossa molempien autojen kuljettajat loukkaantuivat ja vietiin sairaalaan. Kuljettajien saamat vammat eivät ole hengenvaarallisia, mutta molemmat autot vaurioituvat melko paljon. Noin kello 16 aikaan oli Karvion suunnasta Varkauteen päin matkalla seurakunnan nuoriso-ohjaaja Volkkarillaan. Lamminpäästä jonkun matkaa tuli vastaan leppävirtalainen kauppias Peugeot-merkkisellä pakettiautollaan ja kääntyi tulosuunnastaan vasemmalle autoilija Miettisen taloon päin. Peugeotin kuljettaja ei ilmeisesti huomannut samanaikaisesti vastaantulevaa autoa vaan Volkkari paiskautui pakettiauton oikean puoleista kylkeä vasten takapyörän kohdalle. Iskun voimasta pakettiauto pyörähti keula tulosuuntaan ja samantien liittymän kohdalle ojaan. Volkkari teki samanlaisen pyörähdyksen mutta se säilyi tiellä. Pakettiauton tavaratilassa olleet kaksi siemensäkkiä hajosivat.

Huiveja piti olla miehelään mennessä

Antero Kotilaisella Ruokovedellä on tallessa vanhoja papereita. Niiden joukossa on viime vuosisadan (1800-luvulta) puolelta kaksi luetteloa, joissa on räkninki talon tyttären miehelään mennessä viemistä tavaroista. Maria Ulrika ja Henrika ovat saaneet kotitalostaan vaatteita ja muuta tarvekalua. Kumpainenkin lehmän ja lampaan sekä tietenkin lehmän kaulaan kellon.

Räkninki Maria Ulrika Kotilaisen vaatteihen yli, jotka hän on ulosvienyt naimiseen lähteissään 1853. Kappalten nimi ja laatu: 23 palttinapaitoo, 10 aivinapaitoo, 2 puummulipaitoo, 4 palttinalakanoo, 4 aivinalakanoo, 3 pöytätuukkia, 4 hanttuukkia, 15 nästyykiä, 1 päällysturkki, 1 kaattua, 10 pummulimekkoa, 5 kpl lankaa, 1 Wihtoriini, 1 päällysnuttu, 15 paria sukkia, 25 paria kintaita, 2 karttuun täkkiä, 2 langatäkkiä, 2 aluslangaista, 2 höyhentyynyä, 1 lehmä, 1 lammas, 1 wokki, 1 sirppi, 2 paria kenkiä, 1 lehmänkello rautalavin kanssa, 2 kaupungista tuotuja huivija, 1 silkkihuivi, 4 karttuun huovia, 10 puummuli huivija, 3 tyynyvaarua. Yhteensä 693,60 markkaa.

Kermalaiset istuttavat lohia

Tuhat taimenenalkua selkävesiin päätti istuttaa Kerman kalastuskunta, joka sunnuntaina piti vuosikokouksensa. Koskissa on kalastuskunnan mukaan pientä taimenta runsaasti. Kokous nosti myöskin koskikalastuksen maksuja ja piti rauhoitusalueet entisellään. Kalastuskunta antaa poliiseille kalastusluvat koskiin ehdolla, että nämä kalastaessaan suorittavat valvontaa. Koskilupia myyvät Urpo Saarinen, Toivo Lyytikäinen sekä Kerman ja Vihovuonteen kanavia hoitavat henkilöt. Luvattomasta kalastuksesta kiinnisaatu joutuu pulittamaan 50 markkaa.

Kalastuskunnan esimieheksi valittiin Toivo Lyytikäinen uudelleen. Johtokunnan muiksi jäseniksi valittiin Urpo Saarinen varaesimieheksi, Kalle Kurki, Reino Ikäheimonen ja Auvo Luostarinen. Tilintarkastajiksi Leo Kasonen ja Armas Kinnunen.

Virrat ja vesiosuudet koskien seutuvillla rauhoitettiin 1.9. alkaen vuoden loppuun verkkokalastukselta. Levälahti rauhoitettiin 1.5.-30.6. väliseksi alueeksi ajaksi kaikelta kalastukselta. Sappulanlahti rauhoitettiin niinikään kaikelta kalastukselta 15.5.-30.6. rajana Selkäsalmi. Paitlahti rauhoitettiin 15.5-10.6. väliseksi ajaksi kaikelta kalastukselta. Koukkukalastus kiellettiin jäiden oloajaksi, samoin kävi tuulastuksen kalastuskunnan koko alueella.

25 vuotta sitten

Heinäveden rannat yleiskaavoitettu 2000-luvun alussa

Kermajärveä sekä laivareittiin rajoittuvia vesistöjä koskevan Heinäveden Reitin rantaosayleiskaavan luonnos tulee nähtäville alkukesästä. Viime syksynä esillä olleesta alustavasta kaavaluonnoksesta tehtiin kaikkiaan 111 huomautusta, joista valtaosa koski tilakohtaista rakennusoikeuden määrää ja sijoittelua. Rantaosayleiskaava vahvistettaneen vuonna 2000. Heinäveden muita järviä koskeva rantayleiskaavoitustyö on vasta alussa ja vahvistettavaksi kaava ehtinee vuonna 2001.

Heinäveden Reitin osayleiskaava koskee noin tuhatta tilaa ja 1200 maanomistajaa. Kaava ulottuu 200 metriä saakka rantaviivasta ja käsittää 1724 rakennuspaikkaa. Määrään kuuluvat myös erilliset saunat. Ympärivuotiseen asumiseen suunnattuja rakennuspaikkoja on tästä määrästä 259 ja loma-asutuskohteita 1465 kappaletta. Rakennettuna on jo 173 ympärivuotista ja 639 loma-asutukseen varattua rakennuspaikkaa. Palokin, Varistaipaleen, Karvion ja Kerman kyläalueiden rakennuspaikat eivät ole mukana näissä luvuissa. R

Heinäveden sisäjärviä koskevan rantayleiskaavan piiriin kuuluu noin 300 eri vesistöä ja noin 600 kilometriä rantaviivaa. Sisäjärvien mitoitus tullee olemaan vesistön pinta-alaan sidottu ja harvempi kuin Heinäveden reitillä.

Rantayleiskaavoihin merkityille rakennuspaikoille myöntää rakennuslupa suoraan.