50 vuotta sitten
Heinäveden viime vuotinen kultamitali vaihtui pronssiseen Liikenneturvan ja läänin turvallisuuslautakunnan järjestämässä jalankulkijoiden liikenneturvallisuuskilpailussa. Vaikka voiton meneminen Punkaharjulle on takapakkia, niin palkinnoille pääseminen on aina hatunnoston arvoinen asia. Varsinkin kun Heinävesi on ollut aiemmin palkinnoilla jokaisena viitenä vuonna, kun kilpailu on järjestetty.
Voiton tänä vuonna Punkaharju ja Rantasalmi otti toisen sijan. Heinävesi oli kolmas ja sen jälkeen onkin tuloksissa pitkänpuoleinen rako ja sitten tulee tasainen joukko muita Mikkelin läänin kuntia.
Heinävedellä heijastimia käytti 39 prosenttia 1.9.-30.11.1972 välisenä aikana, jona Liikkuva Poliisi suoritti tarkkailua. Tien vasenta reunaa käytti 81 prosenttia tarkkailluista, mikä on Mikkelin läänin korkein luku ja polkupyöristä löytyi ajovalot 75 prosentilla pyöräilijöistä. Heinäveden pistemäärä oli viime vuonna 227 ja silloin tuli voitto. Nyt irtosi 198 pisteellä kolmas sija.
Elokuvakerholla mielenkiintoinen kevätkausi
Tammikuun 16. päivä esitetään kansalaisopiston elokuvakerhossa neuvostoliittolainen elokuva Liian nuori vaimoksi vuodelta 1955. Elokuva perustuu Tshehovin novelliin. 23. tammikuuta nähdään Sam Woodin Kenelle kellot soivat, joka taas perustuu Hemingwayn romaaniin. Pääosissa Ingrit Bergman ja Cary Cooper. Elokuva on saanut kiitosta kauniista värikuvauksesta sekä tavattoman hyvin hallitusta ja reiman miehisestä sissisodan, elämän ja rakkauden kuvauksesta.
6. helmikuuta Arkipäivän fasismi -dokumenttifilmi, joka kertoo fasismin syntymisestä Hitlerin Saksassa. 20. helmikuuta nähdään Erik Blombergin Valkoinen peura. Lapin tyttö Pirita on tahtomattaan ja miltei tietämättäänkin noita. Hän muuttuu toisinaan valkoiseksi villipeuraksi, joka houkuttelee miehet ajamaan itseään ja surmaa heidät salaperäisessä pirun kuilussa jälleen ihmiseksi muuttuneena.
13. maaliskuuta Francois Truffaut: Pehmeä Iho. Vuonna 1964 valmistunut ranskalainen filmi kolmiodraamasta. Vakava tutkielma erään avioliiton särkymisestä.
Sieltä täältä
Tuntuva vahinko sattui Ville Huttuselle Petrumalla. Kun Huttunen meni aamulla talliinsa tarjoilemaan hevoselleen aamupalaa, niin suuri oli hämmästys, kun eläin makasi pilttuussaan hengettömänä.
Huttusen poika oli illalla tullut savotasta normaaliin tapaan, riisunut hevosen ja jättänet sen talliinsa samalla tavalla kuin muinakin iltoina. Minkäänlaista merkkiä mistään erikoisesti hän ei ollut havainnut.
Vahinko oli melko suuri, sillä toisella kymmenellään ollut hevonen oli toisen palkinnon kantakirjatamma. Sen arvo oli yli puoli tuhatta markkaa.
25 vuotta sitten
Igumenia Antonina haudattiin eilen
Lauantaiaamuna 92 vuoden ikäisenä kuollut Lintulan luostarin johtaja igumenia Antonina haudattiin eilen luostarin omaan hautausmaahan. Hän oli ensimmäinen nunna, joka sai lepopaikan rakkaan luostarinsa maaperällä.
Igumenia Antonina, alkuperäiseltä nimeltään Margarita Bollwage o.s. Heizmann syntyi Helsingissä 5.2.1906. Hänen äitinsä oli venäläinen ja isänsä saksalainen, vanhaa itävaltalaista aatelissukua. Lintulaan luostariin Karjalan kannaksen Kivennavalle hän meni vuonna 1938. Luostarivuosia igumenia Antoninalle kertyi kaikkiaan 60. Hän oli viimeinen vanhassa Lintulassa luostarikilvoittelun aloittanut nunna. Lintulan sisariston pitkän evakkovaiheen aikana hän toimi vanhojen ja sairaiden hoitajana sekä avusti kielitaitoisena mm. lääkäriä ja apteekkaria Kuhmalahdella, jonne sisaristo oli sijoitettuna Raivolan kylän asukkaiden kanssa useiden vuosien ajan.
Sisar Margarita vihittiin nunnaksi nimellä Antonina vuonna 1947 Palokissa, josta sisaristo oli saanut edellisenä vuonna pysyvän asuinpaikan.