Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta: | Äänesi kuulen, mut auttaa en voi

50 vuotta sitten

Uusi kansanterveyslaki painottaa alle 17-vuotiaiden hammashoitoa, joka on maksutonta. Lisäksi painotetaan entistä enemmän terveyskasvatuksen ja ennaltaehkäisevän hammashoidon merkitystä. Heinäveden kunta on todennut, että kaiken on tapahduttava niin, etteivät aikuisväestön hammaspalvelusten saantimahdollisuudet huonone aikaisemmasta laajuudesta.– Koska näitä vaatimuksia on Heinäveden kokoisessa pitäjässä yhden hammaslääkärin ja yhden hammashoitajan voimin mahdotonta toteuttaa, katson parhaaksi lähteä melko jyrkästi sille linjalle, että alle 17-vuotiailla on ehdoton etuoikeus hoitoon pääsyssä. Aikuisväestön hoito jää toistaiseksi melkein yksinomaan ensiapuluontoiseksi hoidoksi. Samanlaiseen tulokseen on tullut myös terveyslautakunta viime keväänä, hammaslääkäri Markku Tirri painottaa.

Sotainvalidit vaihtoivat nimeä

Entinen nimi: sotainvalidien Veljesliiton Heinäveden osasto vaihdettiin nasevammaksi ja muutenkin helpommaksi osaston vuosikokouksessa. Uusi nimi tulee olemaan Heinäveden Sotainvalidit ry. Tärkeimpänä avustusmuotona johtokunta pitää veljien saamista Jyväskylän Ortopediseen tutkimuslaitokseen. Osaston varoista on suoritettu avustuksia tähän tarkoitukseen yhteensä hieman yli 2300 markkaa. Koska kunnan suhtautuminen osaston taloudelliseen toimintaan on ollut hyvin myönteistä, ei kuluneena vuonna suoritettu keräystä ollenkaan.

Vihtarilaisille oma yhteistoiminta-alue

Vihtarilaiset saavat oman yhteistoiminta-alueensa viitalahtelaisten mallin mukaan. Asia päätettiin viime viikolla Hannolassa pidetyssä kokouksessa. Hanketta oli esittelemässä metsänhoitaja Nenonen Savonlinnasta sekä Heinäveden Metsänhoitoyhdistyksen teknikot Erkki Airaksinen ja Matti Piironen sekä metsäteknikko Lassi Malkki. Ensimmäisenä toteutetaan metsälösuunnitelmat piirimetsälautakunnan toimesta niille lähes kahdellekymmenelle tilalle, jotka hankkeeseen päättivät lähteä. Näiden tilojen yhteinen pinta-ala on yli 2000 hehtaaria ja ne muodostavat yhtenäisen alueen.Eemil Sallisen mukaan tämä tulee olemaan hyvin tarpeellinen askel.– Parasta ovat nämä hoito- ja hakkuusuunnitelmat. Mitä tulee yhteiseen myyntiin, niin siinä saattaa olla mahdollisuus pieneen erimielisyyteen, kun toisilla on puut paremmilla paikoilla kuin toisilla.Ilmari Räsäsen mukaan ajatus on kytenyt jo vuosia. – Aikaisemmin vain on ollut vaikea saada isäntiä tässä asiassa liikkeelle, ehkä syynä ovat olleet ennakkoluulot.

25 vuotta sitten

Heinävesi oppilasvaihtoon Körmendin kanssa

Heinäveden yläasteen ja lukio ovat päässeet mukaan eurooppalaisen JEP-ohjelmaan ja saaneet 8.500 ecun eli noin 50.000 markan avustuksen. Projekti toteutetaan yhdessä körmendiläisen Kölcsey Ferenc Gimnázium -koulun kanssa. Unkarista tulee 22 oppilasta opettajineen kahden viikon vierailulle Heinävedelle maaliskuussa ja vastaava määrä heinäveteläisiä oppilaita tekee kahden viikon matkan Körmendiin toukokuussa. Vierailut toteutetaan vastavuoroisuusperiaatteella. Vaihtoon osallistuvat oppilaat ovat 14–18 vuoden ikäisiä. Hankkeen toimintakielenä on englanti.

Jäätietä ei enää toteuteta

Alkutalven huonoista jääolosuhteista ja myöhään tulleesta pakkaskaudesta johtuen ei enää tänä talvena jäätietä Karviosta kirkonkylään avata, vaan hankkeeseen palataan syksyllä. Jäätien käyttöaika vasta nyt avattuna jäisi joka tapauksessa niin lyhyeksi, että sen perustamisen kustannukset huomioiden, se ei olisi tarkoituksenmukaista. Tulevaa talvikautta suunnitellut toimikunta päätti selvittää, onko mahdollista toteuttaa jäätie suoraan Karviosta, jolloin matka kirkonkylään jäisi jopa alle kymmenen kilometrin.

Toimikunta: Aarne Hiltunen, Hannu Karvinen, Esa Piironen ja Veli-Pekka Hartikainen