Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta: | Hyrskeellä edessä tarkan markan vuosi

50 vuotta sittenHyrskeen vuosikokous hyväksyi talousarvion, joka pistää jaostot tarkkaan suunnittelemaan toimintansa. Talouden tasapainottamiseksi kukkaron nyörit pannaan tiukalle ja vekselinippu muutetaan pitempiaikaiseksi lainaksi. Vakuudeksi tarvittavan tonttikiinnityksen kokous hyväksyi. Seuran johto ei halunnut paeta vastuutaan ja se valittiin melkein samanlaisena uudelleen. Tauno Kilpeläinen jatkaa puheenjohtajan tehtävissä. Seuran parhaaksi urheilijaksi valittiin hiihtäjätyttö Paula Turpeinen.

Yleisurheilu on toiminut voimakkaasti nuorten urheilijoiden varassa, etenkin juoksijoiden ja heittäjien. Yleisurheiluseurojen luokituksessa Hyrske on ensimmäisessä luokassa. Suunnistusjaosto on toiminut entisten vuosien malliin. Palloilulajeissa sekä kori- että pesäpallo ovat pyörineet tyydyttävällä tavalla. Kummassakin junioritoiminta on vilkastunut ja kummassakin joukkueen säilyttivät sarjapaikkansa. Molemmissa lajeissa seuran joukkue pelaa maakuntasarjassa.

Malkkila ja Vihtari sivuneuvolatta toistaiseksi

Syksyllä lakkautettiin Malkkilassa ja Vihtarissa toimineet sivuneuvolat. Kummaltakin kylältä on kuulunut kaipaavia puheenvuoroja, jotka eivät aina ole olleet mitään hennolla äänellä lausuttuja vaan mukana on ollut tömäkän puoleistakin tekstiä. Miksi? Kysymys esitettiin Ritva Parikalle ja Aili Havukaiselle.

– Terveyslautakunta ratkaisi asian tällä tavoin. Suurin syy on se, että henkilökuntaa on todella niin vähän, että tukehduttiin pullaan niin kuin sanotaan.

– Meitähän on täällä pitäjän toisella puoliskolla kaksi terveydenhoitajaa. Toinen on kätilö ja toinen terveyssisar. Tämä alue, johon pitäjän eteläosat ja kirkonkylä kuuluu on asukasluvultaan huomattavasti yli puolet koko asukasluvusta. Täällä on myöskin koulut suurimmalta osaltaan. Virkoja on kolme, mutta niistä on yksi parhaillaan haettavana.

– Monissa yhteyksissä on kuulunut, että tämä neuvola ei enää työllistä yhtä paljon kuin silloin, kun Heinävedelläkin syntyi toista sataa vauvaa vuodessa. Samalla on asukasluku vähentynyt, joten äkkiä ajatellen voi hyvin luontevasti vetää johtopäätöksen, että työt loppuvat meiltä. Asia on aivan päinvastoin. Työmme luonne on muuttunut. Meille on tullut aikuisia ja vanhuksia potilaiksi ja heitä on valtavasti. Meillä esimerkiksi tässä lastenneuvolan puolella kävi vuonna 1965, jolloin oli kaksi terveyssisarta kätilön lisäksi, yhteensä 1009 asiakasta. Viime vuonna kävi 2935 asiakasta eli siis lähes kolminkertainen määrä. Yksi työntekijä oli vähemmän ja lisäksi muutuimme työaikalain piiriin.

Kiitelläänpä

Käännytäänpä puoleen kerrankin kiittäen postipalveluista. Siitä kun me vaalunmäkeläiset saimme APT-postipysäkin Vaalunmäen kohdalle. Mutta jäi siinä vielä yksi asia meidän paljasjalkaisten vaalunmäkeläisten silmää kaivamaan. Se kun osoitteemme on Vaaluniemi vaikka meidän entinen osoitteemme oli Säynetkoski Vaalunmäki ja tällä osoitteella oli yhteensä viisi asuinpaikkaa. Kaikki ilmoitimme uudeksi osoitteeksi juuri tuon mäen ja silti siitä tehtiin niemi. Onpa tästä jatkuvasti oma haittansakin, sillä jos joku aikoo tulla Vaalunmäelle osoitteen perusteella niin Savonlinnasta päin tulija ajaa Vaaluniemen, koska maitolaiturin päällä viitassa lukee Vaaluniemi. Heinävedeltä tulija taas ajaa Vaaluniemeen aikoessaan Vaalunmäelle, koska postilaatikossa lukee -niemi eikä -mäki.

Miksi tällainen sotku. Siksi kun ennen ”ristiäisiä” ei kysytty kyläläisiltä. Toivomme, että tämä asia korjaantuu.

Vaalunmäen kyläläiset

25 vuotta sittenSm-mitalistit saivat ylimääräisen joululahjan

Valkean kirjekuoren rikastuttamina lähtivät viisi SM-mitalistiamme joulun viettoon. Heinäveden kunnan vapaa-aikalautakunta muisti Soile Erosta, Tuija Huomania, Jukka Leinoa, Kari-Pekka Mikkosta ja Ismo Mikkosta vuoden 1997 urheilullisista saavutuksista.

Soile Erosen paras saavutus viime vuodelta oli 19-vuotiaiden tyttöjen SM-pronssi seipäässä.

Tuija Huomanilla on pitkä saavutusten lista menneeltä kaudelta. Parhaimpia ehkä 22-vuotiaiden mestaruus 5000 metrillä ja 3000 metrillä ja hopeaa 1500 metrillä sekä pronssia maastosta.

Judon puolella Ismo Mikkonen oli kolmas 60-kiloisissa ja Kari Pekka SM-ykkönen ja Samurai Cupin voittaja 18-vuotiaissa nuorissa.

Kuusamon alppilukion kolmannella vuosikurssilla opiskeleva Jukka Leino saavutti supersuurpujottelussa alle 20-vuotiaiden nuorten SM-pronssin.