Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Kun rovastikin lapioi tietä

50 vuotta sitten

Tässä taannoin, enempi syksyllä, pitivät yhden kulmakunnan miehet talkoot ja tekivät tietä. Anna-Maija Venäläiselle tuli autolla ajettava tie pihaan, jonne ennen pääsi maitokärryjä pienemmillä ajoneuvoilla.Tientekoon osallistui neljä traktoria, yksitoista miestä ja yksi hevosmies, nimittäin U E Tolvanen, joka oli mukana pollensa kanssa. Talkoissa levitettiin tieuraa ja sorastettiin nelisensataa metriä suontapaista. ”Römmi” lahjoitti sorat, noin 50 kuutiometriä. Ne ajettiin traktoreilla paikalle ja lapiopelissä pantiin maita myöten. Paikkakuntalaiset vieläkin sanovat, että kovasti lapiot heiluivat, varsinkin kun rovasti Martikainen itsekin oli lapion varressa.

Sieltä täältä

Siinä on tuossa sukkajalkatanssissakin omat vaaransa. Nimittäin kansalaisopiston pikkujoulun jälkeen Armas Eronen Vihtarilta sanoi kenkiensä vaihtuneen. Sanoi vielä, että oli kaupassa voittanut, kun sai suurin piirtein samantasoiset kengät, kun oli aikaisemmin omistanut, mutta nämä nykyiset ovat pari-kolme numeroa suuremmat.

Koska Armas on lähimmäistään ajatteleva mies, hänhän kuuluu verolautakuntaankin, niin pyysi näin ilmoittamaan, että mikäli jonkun varpaat tätä nykyä oleskelevat huomattavasti ahtaammin, niin voisi ottaa yhteyksiä Armakseen.Eilen oli ensimmäistä kertaa kansalaiskoulun historiassa oppilaiden itsensä puuhaamat konvat. Ne ovat sellaiset nykyaikaiset iltamat. Tehän tiedätte, ohjelmaa ja tanssit. Puuhalle on nostettava reuhkaa sen takia, että siihen liittyi annos yhteistyötä kodin, koulun ja oppilaiden välillä. Oli nimittäin muutamia vanhempia mukana jammaamassa ja vähän siinä sivussa peräänkatsomassa.

Neljä hirveä jäi Heinävedellä juoksemaan

Neljä seuruetta jäi hirvettä tämän vuoden hirvenmetsästyksessä. Niistä yksi metsähallitukselta anottuna ja kolme lääninhallitukselta. Kaatoja tehtiin kaikkiaan 23, kertoi riistanhoitoyhdistyksen sihteeri Mauri Koponen lehdellemme. Metsähallitukselta anottiin lupaa yhdentoista hirven kaatoon. Lupia myönnettiin neljälle hirvelle ja yhdelle vasalle. Kaatoja tapahtui kahden täysikasvuisen ja kahden vasan verran, joten yksi luvallinen jäi juoksemaan. Lääninhallitus myönsi 24 täysikasvuisen ja kaksi vasan lupaa. Anottuja oli 34+1. Lihoiksi joutui näistä kymmenen urosta, seitsemän naarasta ja kaksi vasaa. Kauden ainoa haaveri oli yhden ylimääräisen vasan ampuminen. Vasa meni valtiolle ja lihat myytiin huutokaupalla ja ensi vuoden kiintiöstä on näin ollen yksi hirvi jo ammuttu, sanoi Mauri Koponen lopuksi.

Mökkimarkkinoinnissa yhteistyöhön

Varkauden Seudun Matkailuyhdistys aloittanee Mesimaan alueella olevien vuokrattavien kesämökkien markkinoinnin. Yhteistoimintaa kannattivat kaikkien kuntien matkailuasiamiehet, jotka olivat neuvotteluissa Jäppilässä, kertoi Heinäveden matkailuasiamies Heikki Kuosmanen. Mesimaan alueelta, johon kuuluvat Leppävirta, Jäppilä, Joroinen, Kangaslampi, Heinävesi ja Varkaus, katsotaan saatavan vuokrauksen piiriin parisataa mökkiä, joista parikymmentä Heinävedeltä. Määrä ei Kuosmasen mukaan ole lähellekään niin suuri kuin sen tulisi olla. Meillä ei vain ole vielä huomattu vuokraustoiminnan antamia madollisuuksia. On laskettu, että Mesimaan markkinoimien 200 mökin vuokraus keskimäärin kahdeksaksi viikoksi toisi pelkkinä vuokrina yli kaksisataatuhatta markkaa. Sen lisäksi näiden lomailijoiden on käytettävä rahaa muihin palveluihin.

Muuttoilmoituksissa laiminlyöntejä

Henkikirjoitusasiat alkavat jälkeen olla ajankohtaisia. Heinäveden kuntaan on jo lähetetty jokaiseen huoneistoon tietokoneella kirjoitettu esitäytetty ilmoituslomake, johon on merkitty ne henkilöt, jotka syyskuun loppuun mennessä saatujen ilmoitusten mukaan asuvat kyseisessä huoneistossa. Erikoisesti on huomattava, että lomake on huoneistokohtainen. Lomaketta ei siis pidä lähettää poismuuttaneen henkilön uuteen osoitteeseen. Muuttoilmoitus on tehtävä aina, myöskin keskellä vuotta muutettaessa uuteen huoneistoon. Muuttoilmoituksen teko ei koske pelkästään henkilöitä, jotka muuttavat kunnasta toiseen, vaan myöskin muuttoja kunnan sisällä. Jos muuttoilmoituksen teko laiminlyödään, saattaa muuttaja joutua väärän kunnan verotettavaksi, väärän äänestysalueen vaaliluetteloon ja myös syyteuhan alaiseksi.

Maatilojen isäntäväki huomio

Onko teillä käytöstä vapautunut suuri RIIHI tai muu hyväkuntoinen siirrettäväksi sopiva suurehko hirsirakennus? Sellainen tarvitaan Säynämön leirikeskuksen muiden hirsirakennusten ryhmään kokous- ja kappelikäyttöä varten. Ilmoittakaa huonokuntoisemmatkin, kyllä kaikki tarjoukset huomioidaan. Yhteys mielellään kuluvan vuoden aikana leirikeskuksen isäntään Yrjö Vänskään tai Kansan Raamattuseuran säätiön talousosastolle. (Ilmoitus)