Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Käpy ei enää karise Sapussa

50 vuotta sitten

Kahdeksantoista vuotta sitten loppui savun tiuruaminen ja siementen ripinä Sapun käpykaristamolla. Entinen karistamo sijaitsee Sapun asemalle menevän tien varressa. Rakennuksen ylemmässä kerroksessa varastoitiin kävyt. Vintissä on suppiloita, joista kävyt kaadettiin karistusrumpuihin kerrosta alemmas.

Alakerran huoneen keskellä on valtava uuni. Sitä lämmitettiin ja lämpö sai käpyjen suomut aukeamaan ja siemenet ripisivät lattialle. Rummuissa käytetty verkko päästi siemenen läpi muttei käpyä. Siemenet eivät aina itsestään varisseet. Sitä varten rakennuksen ulkoseinustalla kummallakin puolella on sillat, joilla seisten kampia apuna käyttäen rumpuja pyöräyteltiin aina silloin tällöin ja lämpöä piti olla. Melkein kuin saunassa. Kuudessakymmenessä asteessa, kun lämmön piti, niin rivakasti suomu aukesi. Jos lämpöä nosti liikaa, paloivat. Polttoaineena uunissa käytettiin käpyjä.Kymmeniätuhansia kiloja käpyjä toimitettiin omasta ja naapuripitäjistä Sappuun. Näytteet siemenistä käytettiin Helsingissä ja siellä tarkastivat itävyyden, joka merkittiin vakuustodistukseen.

Karistamo aloitti toimintansa vuonna -45 ja toiminta lopetettiin vuonna -54 taloudellisesti kannattamattomana. Käsivoimin käytettynä tarvittiin miehiä ja miehet tarvitsivat palkkaa. Muualla karistettiin konevoimin.

Sieltä täältä

Perinteinen Lumihiutale turvaa joululiikennettä tänäkin vuonna. Heinävedeltä mukana ovat poliisin lisäksi Urheiluautoilijat ja TVL sekä SPR:n Heinäveden osasto ensiapuryhmällä, kertoi ylikonstaapeli Tauno Turpeinen lehdellemme.

Kermajärvi oli vielä ainakin maanantaina sula. Vanhat ukot sanovat, että 42 vuotta sitten olisi ollut samanlainen talvi, jopa niin leuto, että tammimarkkinoille olisi menty laivalla.