Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Pölläkän lomakylä aloittaa ensi kesänä

50 vuotta sitten

Kymmenen-kaksitoista mökkiä, asuntovaunualueet ja telttailualueet käsittävät lomakylä on tarkoitus rakentaa Pölläkkäjärven rannalle. Järvestä alas laskevan joen kainaloon. Rauhallinen paikka, hiekkapohjainen ranta ja kalaista järvi. Siinä puitteet. Tilalla, joka sijaitsee reilun kilometrin sivussa Sappu-Enonkoski tiestä, on muutamia vanhoja rakennuksia, joita on tarkoitus käyttää niille sopiviin tarkoituksiin. Toimitusjohtaja Harvela kertoi myöskin, että heillä on ollut neuvotteluja Pölläkän Työväenyhdistyksen talon saamisesta lomakylän käyttöön. Sillä olisi ehkä tulevaisuutta lomakylän huoltorakennuksena Harvelan kertoman mukaan rakentaminen olisi aloitettu jo tänä syksynä, mutta muutamien ennalta arvaamattomien seikkojen vuoksi tuli lupa-asioissa sen verran viivästymistä, että rakentaminen aloitetaan vasta ensi keväänä. Rakennuksen lupa-asiat on periaatteessa jo ratkaisu. Vesipiirin lausunto tulee olemaan myönteinen ja asemapiirroksen tarkentamisen jälkeen myöskin se puoli on kunnossa.

Sieltä täältä

Vastavalmistuneen Vanhustentalon nimikilpailu on ratkaistu. Ehdotuksia tuli 39 kpl ja niitä teki 16 henkilöä. Vanhaintuki r.y:n johtokunta valitsi parhaaksi ja sopivimmaksi nimen Kotirinne. Sitä oli ehdottanut Veikko Tuppurainen.

Seurakunnan pyhäkoulunopettajat kokoontuivat kirkonkylän seurakuntakodille sunnuntaina. Kirkkokahvien jälkeen pastori Pertti Hentinen toivotti osanottajat tervetulleiksi ja kertoi, että seurakunnassa on pyhäkoulunopettajia noin 70 ja pyhäkouluissa kävijöitä noin 400. Rouva Ritva Konttinen piti adventtiaiheisen pyhäkoulutunnin. Lopuksi keskusteltiin pyhäkoulutyöhön liittyvistä kysymyksistä.

25 vuotta sitten

Hallitus lakkautti 39 virkaa ja tointa

Ensi vuoden talousarvion laadintaohjeissa pyydettiin eri hallintokuntia toimittamaan esityksen lakkautettavista, täyttämättä olevista viroista ja toimista sekä mahdollisista tarvittavista nimikemuutoksista. Kunnanhallitus lakkautti saatujen selvitysten pohjalta 39 eri virkaa ja tointa vuoden 1998 alusta lukien. Kirjaston puolelta lakkautettiin kirjastonhoitajan virka, lomatoimesta 23 maatalouslomittajan tointa ja johtavan maatalouslomittajan toimi, perhepäivähoidosta 8 perhepäivähoitajan tointa, päiväkodista keittäjän virka, terveyskeskuksesta puhelunvälittäjän virka ja johtavan hoitajan virka sekä yleishallinnon puolelta lomasihteeri-tekstinkäsittelijän virka. Vuoden alusta perustetaan yhden lähihoitajan virka kahdeksi seuraavaksi vuodeksi sekä lasten päivähoidon puolelle yksi erityislapsen henkilökohtainen päiväkotiavustajan toimi vuodeksi 1998.

Valamon viinitehdas valmis maaliskuussa

Valamon luostari aloittaa puna- ja valkoviinin valmistuksen ensi keväänä. Luostari ja sen ilomantsilainen yhteistyökumppani Peltohermannin viinitila perustivat viime syksynä yhteisyrityksen Valamon Viiniherman O:n, joka rakennuttaa parhaillaan Valamon vierasmajan päätyyn viinitehdasta. Reilun sadan neliön suuruiseen lisärakennukseen sijoitetaan sammiot sekä laboratorio- ja varastotilat. Viininvalmistusta pohdittiin yhteisyrityksen hallituksen puheenjohtaja isä Andreaksen mukaan jo 90-luvun alkupuolella, jolloin Valamo sai A-oikeudet. Asia painui unohduksiin, kunnes Peltohermannin viinitilan yrittäjä Timo Kettunen otti asian puheeksi pari vuotta sitten käydessään Valamossa. Vuosi sitten keväällä Andreas keskusteli asiasta arkkipiispa Johanneksen kanssa, joka antoi hankkeen aloittamiselle suostumuksensa. Luostarilla on oikeus valmistaa vuodessa 100 000 litraa valko- ja punaviiniä, jonka enimmäisalkoholipitoisuus on 13 prosenttia.