Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä | Heinäveden kesäasukkaana muistelen taakse jäänyttä kesää lämmöllä

Mökkimme Kinkolahdella jätettiin talviteloille syksyn koittaessa ja samalla käyntikerrat Heinäveden kylällä väheni. Näin tapahtuu joka syksy monen kesäasukkaan kohdalla, mikä näkyy kylänraitin hiljentymisenä kesän ruuhkista. Palvelun tarjoajat joutuvat sopeuttamaan tarjontaansa vakituisten asukkaiden tarpeisiin, odottaen jälleen kevään vilkastumista.

Olen vuosikausia ilahtuneena seurannut paikallisten yrittäjien positiivista asennetta huolimatta vuodenaikojen vaihtelun ja lomakausien asettaman vaihtelun väistämättä aiheuttavista haasteista. Vaaditaan kokemusta suunnitella palvelut 3000 asukkaan kunnassa siten, että sesonkeina pystytään palvelemaan lähes 1900 vapaa-ajan asunnon mukanaan tuomia palvelun tarvitsijoita.

Vaikkakin Heinävesi merkitsee minulla paljon ennen kaikkea kesäasukkaan paratiisina, toimivien palveluiden ja ainutlaatuisten vesistöjen ansiosta, näyttäytyy se minulle myös luonnollisena kumppanina alueen kuntien välisessä yhteistyössä.

Varkauden Kangaslammilla syntyneenä ja Viljolahdessa mummolassa kesiä viettäneenä Heinävesi ja heinäveteläiset ovat aina olleet naapureita.

Heinäveden kuuluminen Pohjois-Karjalaan ja suuntautuminen sosiaali- ja terveyspalveluissa Joensuun suuntaan on ymmärrettävää ja luonnollista. On kuitenkin tärkeää muistaa kunta- ja maakuntarajojen sisällä elävät ihmiset ja heidän tarpeensa.

Rajojen sisällä eläminen ja asioista päättäminen luo osaltaan selkeyttä, mutta pitää muistaa, että asiat ratkaistaan ihmisiä palvellen. Ihmisten palveluiden saantia ja luonnollisia asiointisuuntia tukevaa yhteistyötä on hyvä jatkuvasti kehittää kuntien ja alueiden välillä. Toimivien organisaatioiden on tehtävä yhteistyötä laajasti.

Laajalle yhteistyölle on hyvät mahdollisuudet. Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo muodostavat yhdessä Savo-Karjalan vaalipiirin. Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Keski-Suomen Hyvinvointialueet muodostavat yhteistoiminta-alueen, missä pyritään leventämään hartioita ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisen osalta. Kuntien välinen yhteistyö ja keskusteluyhteys on toimivaa yli rajojen. Olen luottavainen, että tässä on hyvä pohja yhteistyölle ja alueen yhteisen edun ajamiselle

Itäisen Suomen edunvalvonnan tehostamisessa valtakunnan tasolla on kuntien, maakuntien ja ihmisten välisellä yhteistyöllä iso merkitys!

Rakennetaan yhteistyössä entistä vahvempaa Itä-Suomea.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (kok.), Varkauden kaupunginhallituksen puheenjohtaja.