Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipiteet | Jokainen meistä voi jossain vaiheessa olla omaishoitaja

Sosiaalipalveluilla on merkittävä rooli väestön ikääntyessä, vaikka siitä hyvin vähän on puhuttu. Meidän kaikkien on hyvä varautua tilanteeseen, jossa joudumme pohtimaan omaishoitajan työtä.

Omaishoitaja huolehtii perheenjäsenestä tai muusta läheisestä, joka vammaisuuden, sairauden tai muun erityisen hoivan tarpeen takia ei selviydy arjesta omatoimisesti.

Omaishoidon sosiaalipalvelulla tarkoitetaan vanhuksen, vammaisen, erityislapsen tai sairaan kotona tapahtuvan hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi annettavaa hoitopalkkiota ja palveluja. Sosiaaliedut määritellään hoito- ja palvelusuunnitelmassa, joka tehdään sen kunnan kanssa, jossa omaishoitoa tarvitseva asuu. Tuen myöntämisessä on ollut runsaasti kunnallisia eroavaisuuksia.

Meillä on syytä olla huolissamme omaishoitajien jaksamisesta. Omaishoitajat ovat varsinaisia sankareita, mutta myös he tarvitsevat tukea ja lepoa. Vammaispalvelulaki uudistuu ja tarkoitus on tukea mm. yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä turvata yksilöllisen tarpeen mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.

Hallituksen valmisteleva uusi vammaislaki jättää vielä tilaa omaishoidon uudistukselle. Uudistuksen myötä olisi mahdollisuus pohtia omaishoitajille lisää tukea sekä parempaa rahallista korvausta, jotta omaishoito houkuttelisi hoitamaan läheisiä kotona.

Kotona tapahtuva omaishoiva olisi ihmisarvoinen uudistus ja voisi ratkaista jo pahentuneen vanhustenhuollon tilanteen ja purkaa jonoja laitoshoidon tarpeeseen.

Omaishoidon ja sosiaalipalveluiden kuntoon saaminen on meidän kaikkien etu.