Piip piip piip piip, tauko ja sama ärsyttävä sarja neljä kertaa peräkkäin juuri kun luulet, että piipitys viimein vaikenee. Pyykinpesukone on saanut työnsä päätökseen. Mutta tarvitaanko sen merkitsi 24 piippausta. Jos en hetkeen pääse konetta tyhjentämään, unohdan sen kuitenkin. Ohjekirjasta ei löydy kohtaa, jolla äänisaasteen saisi pois. Parempi kuitenkin kuin se kuulemani pesukone, joka soittaa Mozartia.
– Piip piip, mikroaaltouuni ilmoittaa vähän möreämmällä äänellä, että ruoka on lämmitetty, älä unohda sitä mikroon. Vatsa kyllä varmistaa, etten unohda ilman piippauksiakin.
Ihmisen palvelijoiksi kehitetyt kodinkoneet osaavat olla vaativia ja käskeviä. Onko meidän arkemme muuttunut niin kiireiseksi ja vaaralliseksi tai me niin uusavuttomiksi, että kaikesta pitää muistuttaa tai varoittaa.
Onko meidän arkemme muuttunut niin kiireiseksi ja vaaralliseksi tai me niin uusavuttomiksi, että kaikesta pitää muistuttaa tai varoittaa.
Ruodusta lipeää turhan lempeäluontoisena kaappipakastin. Sen ovi on unohtunut sentin raolleen, mutta ei, ei pihahdustakaan vaikka pakasteet pilkottavat jo paksun huurrekerroksen keskeltä eikä sekavihannespussi irtoa ikiroudasta kiskomallakaan. Olisi edes piipannut.
Piipitysten kehittäjät eivät ole käyttäneet mielikuvitustaan. Paljon hyödyllisempää olisi, jos pölynimuri ilmoittaisi, ettei letku ole taas heilunut pariin päivään, tai vessanpönttö piipittelisi, että tsot tsot tsoo, kansi kiinni ennen kuin vedät. Avainnipussa voisi olla eloa niin, että se antaisi kuuluvan merkkiäänen, kun avaat ulko-oven ja olet unohtanut nipun toisen takin taskuun tai avainnaulaan.
Puhelinkin piippaa alituiseen ja vaatii vähintäänkin vilkaisemaan, mitä tärkeää siihen juuri ilmestyi. Ja suorastaan parkaisee äänimerkkien tulvan, kun laitan puhelimen kiinni laturiin ja virrat päälle. Vilkaisen ohi mennen piipittäjän näyttöä. Siinä vilahtaa nimi sekä alku tulleesta viestistä. Katsonpa hetken päästä, kun ehdin. Hetki virahtaa askareiden lomassa ja eipä viestiä enää löydykään. Vaihtoehtoja viestintäväylistä kun kahdessa puhelimessa on riittämiin. Kahlaan whatsappit, messengerit, tekstiviestit, työsähköpostit ja oman henkilökohtaisen sähköpostin ja laitan viimein viestin kysyäkseni, että laitoitko äsken minulle jotakin? Ihan kuin olisin nähnyt. Miksei voisi vain soittaa? Varsinkin, jos viestin lähettäjällä on tärkeää asiaa, johon pitäisi reagoida nopeasti. Entä, jos en huomaakaan ajoissa.
Varsinkin väsyneenä piippaukset ärsyttävät, sillä ne tuntuvat vaativan reagoimaan heti. Näkövammaisille äänimerkit ovat hyvä apu kertomaan koneiden toiminnasta. Sama merkitys on merkkivaloilla kuulovammaisille.
Muutos on tulossa. Kun insinöörit kehittelevät yhä enenevässä määrin kodinkoneita, jotka ovat yhteydessä internetiin, koneiden äly ja taidot kehittyvät, mutta samalla varoittelijoista itsestään voi tulla vaarallisia. Ne voivat tuoda kutsumattoman vieraan kuten hakkerin tai haittaohjelman mukanaan. Ja siitä ei piipitys varoita.