Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valkealla höyhenpuvulla muuttomatkalle

Lehti puusta variseepi

päivä yötä pakenee.

Lintu pieni syksyn tieltä

kesämaille lentelee.

Niin laulettiin syksyisin kansakoulun alaluokilla ollessani.

Syy höyhenten kellumiseen vedessä selvisi vuosia myöhemmin.

Myös jotkin isommat linnut lentelevät syksyn tullen jonnekin kesämailleen. Pari viikkoa sitten kuulin torven soittoa yläilmoista täällä talvipesäni maisemissa Päijänteen rantamilla.

Viisi joutsenta lensi aurana kohti etelää. Ne olivat niin puhtaan valkoisia, että olivat kai vaihtaneet höyhenpukuaan ennen lennolle lähtöään.

Havaitsin sattumalta sellaisen ilmiön 1990-luvun loppupuolella.

Olin silloin syyskuun alussa viikon verran mökkilomalla Heinäveden reitin varrella. Minulla oli katiskapaikka Kolmisalmen viereisessä Pajukaarteessa. Aamuisella katiskankokemiskäynnillä yllätti valtava määrä valkoisia höyheniä punaisena hehkuvien järvitatarkukintojen seassa kellumassa.

Olikohan joutsen joutunut petoeläimen saaliiksi, epäilin? Seuraavina päivinä näin kuitenkin joutsenparin vahingoittumattomana.

Syy höyhenten kellumiseen vedessä selvisi vuosia myöhemmin toisella syyslomalla. Silloin oli toinen joutsenpari mökkirannan vastapäätä sijaitsevassa Kortekarteessa. Ne olivat tosi arkoja.

Kun lähdin veneellä vesille ne siirtyivät kauemmas ja samoin tapahtui kun liikuin rannalla lehdettömien puunrunkojen takana. Yritin saada niistä valokuvaa ja sainkin joitakin otoksia teleobjektiivilla.

Huomasin, että joutsenherra seisoi veden kesän aikana laskiessa juuri ja juuri pinnan alta paljastuneella kivellä ja piti vahtia ilmeisesti petoeläinten tai -lintujen varalta, kun rouvansa toisella kivellä nyppi nokallaan höyheniä, jotta uusia voisi kasvaa tilalle.

Sellainen kysymys on jäänyt mieleeni, että vaihtaako joutsenherrakin syksyllä asuaan ja pitääkö rouvansa silloin vahtia häirikköjen varalta? Vai olisiko niin, että vain viehkeämpi sukupuoli vaihtaa asuaan, kun ei lentomatkalle etelään ehkä olisi sopivaa lähteä samassa puvussa mitä on pitänyt yllään koko kesän?

mökkiläinen