Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Seitsemän veljestä iltamissa

50 vuotta sitten

Ne suuret iltamatkin lähestyvät kovaa vauhtia. Näytelmän harjoitukset käyvät kiivaina ja Aaro Kuikka, joka näyttelee lukkarin osan kertoi jo osaavansa molemmat vuorosanansa ulkoa. Pertti Vanninen, joka on Aapo, sanoi myöskin osaavansa jo kaksi repliikkiä. Toinen on ähvä ja toinen kee. Loput on vielä luettava paperista, mutta konsa se suuri ensi-ilta koittaa, niin valmista on, sanoo Aapo. Karhulan Kalevi, joka on Juhani, kulkee hamppupivo taskussansa, oikea lukkarin rohtima hamppupivo. Tuomas seisoo niin kuin tammi, kunnes huomattiin, että Sompasaaren Matti Kotilainen, joka tätä tammea esittää, onkin veljeksistä lyhyin. No onhan niitä lyhyempiäkin tammia. ”Missä on pussini”, kyseli Martti Kotisalo eräänä iltana: ensin kuulijat luulivat, että poikaparka olisi lompsansa kadottanut vaan sitten selvisi, että kysymys onkin Timon ensimmäinen repliikki.

Mahtaa siitä näytelmä tulla. Kerrotaan, että Eeroa esittäisi joku erittäin lahjakas kaveri, mutta siitä tuonnempana. Iltamissa tavataan.

Lapsilisiä ainaisvaltakirjalla

Lapsilisät maksetaan saajilleen tavallisesti postisiirron välityksellä neljä kertaa vuodessa. Suurin osa lapsilisien saajista on kuitenkinTvaltuuttanut pankit nostamaan lapsilisät ja panemaan asianomaisen tilille pankkiin. Tällaisen vuosittain uudistettavan valtuutuksen sijasta on ollut puhetta ns. ainaisvaltuutuksesta, joka merkitsisi niin pankin asiakkaan kuin pankinkin kannalta lisäjoustavuutta lapsilisien maksuun, sanoo pankinjohtaja Vilho Holopainen Säästöpankista.

25 vuotta sitten

Kari-Pekalle judon SM-hopeaa

Judoseura Yanagin nuori lupaus Kari-Pekka Mikkonen otti SM-hopeaa Kuopiossa pidetyissä judon SM-kisoissa. Kari-Pekka mitteli taitojaan alle 18-vuotiaiden 50 kilon sarjassa.

Keväällä hän voitti Samurai Cupin ja toissa viikonloppuna Tampereella sekä alle 15-vuotiaiden että alle 18-vuotiaiden 50 kilon sarjat. Kari-Pekka on myös kutsuttu Suomen maajoukkueleirille B-nuoriin, mutta asia on hautumassa, sillä hän on vielä alle 15 vuoden ikärajan.

Aloite Karvion monitoimitiloista

Seitsemän pohjoisheinäveteläistä valtuutettua jättää marraskuussa kokoontuvalle kunnanvaltuustolle aloitteen Pohjois-Heinävedelle rakennettavasta erillisestä monitoimitilasta. Saatesanoissaan he luultavasti toivovat, että koska he eivät vastusta kirkonkylän kehittämistä, he toivovat, etteivät myöskään kirkonkylän ja muut valtuutetut vastusta Karvion kehittämistä.

Pohjois-Heinäveden keskustelu - ja tiedotustilaisuuteen saapuneet alueen omat valtuutetut, edustajat Leväniemestä ja Valamosta sekä kyläyhdistysten puheenjohtajat olivat hyvin yksimielisiä siitä, että nyt on Karvion vuoro kehitystoimien listalla. Kunnallistekniikan ja maanoston aloilla on jo edetty roima askel eteenpäin. Näiden perusasioiden hoiduttua Karvion ympäristön kylät haluavat oman monitoimitilan, ei mitään seurakuntakodin jatketta, vaan erillisen tilan koululle ja liikunnalle. Uusi rakennus tulisi laittaa heti suunnitteluun.

Leväniemeläiset ilmoittivat, että heidän neljän miljoonan markan monitoimitilojen rakennushankkeen kaaduttua laman vuoksi, he ovat kiinnostuneita käyttämään monitoimitiloja.

Karjalaiset lopettavat

Heinäveden Karjalaiset ry. lopettaa toimintansa tämän vuoden lopussa. Seura perusteltiin lokakuun 1. päivänä vuonna 1947. 50-vuotisen taipaleen varrella Heinäveden karjalaiset ovat pitäneet yhtä ja jakaneet tarinailloissa sekä lukuisissa muissa seuran tapahtumissa yhteisen kaipuunsa Karjalaan. Seuran jäsenten keski-ikä lähentelee jo seitsemääkymmentä, eikä uusi täällä syntynyt sukupolvi tunne karjalaisuutta omakseen, joten karjalaiset päättivät lopettaa seuransa. Samalla 50-vuotisjuhlapäivä ohitettiin hiljaisuudessa.