Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Pelastuspalvelu löysi metsässä yön nukkuneen

50 vuotta sitten

Viime viikon tapahtumat Sarvikummussa osoittivat jälleen sen kuinka tarpeellinen vapaaehtoinen pelastuspalvelujärjestelmä on. Keskiviikkona sen toiminta oli tehokasta ja tuotti toivotun tuloksen. Monen arvion mukaan viime tipassa, sillä luminen metsä ja kylmä tuuli olisi todennäköisesti ollut liikaa kadonneelle, mikäli hän olisi joutunut vielä toisenkin yön metsässä viettämään.

Keskiviikkoaamuna kun pääjoukko hälytettiin, oli noin tunnin kuluttua ensimmäisestä hälytyksestä pääjoukko Sarvikummussa Matti Tolvasen talon pihassa, joka toimi kokoontumispaikkana. Tuon pellon laidassahan kadonnut viimeksi nähtiin. Siltä paikalta etsittävä lähti metsään, jossa vietti yönsä sammalmättäälle nukahtaen, herätäkseen aamulla lumisena. Syksyn ensimmäiset lumihiutaleet satoivat juuri tuona yönä.

Heinäveden pelastuspalvelu on perustettu jo vuonna 1964, jolloin se toimi aivan vapaaehtoisella pohjalla. Niin se toimii vieläkin, vaikka vapaaehtoisuuteen sisältyykin nyt ”vapaaehtoinen pakko”, sillä vuonna 1966 voimaan astunut poliisilaki velvoittaa kaikki poliisipiirin alueella asuvat ja auttamaan kykenevät henkilöt toimimaan poliisipäällikön tai hänen määräämänsä henkilön käskystä sellaisissa tapauksissa, joissa jonkun henki tai omaisuus on vaarassa. Auttamisvelvollisuuden piiriin kuuluvat kaikki 16–54 vuotta täyttäneet. Sarvikummussa mukana on oli tätäkin vanhempia miehiä. Etsintöihin osallistui melkein sata vapaaehtoista. Etsijät muonitettiin Sarvikummun koululla maa- ja kotitalousnaisten toimesta. Ensiapu oli SPR:n Heinäveden osaston käsissä.

Pelatuspalvelun päällikkönä toimii ylikonstaapeli Tauno Turpeinen. Mukaan kuuluu 20 eri puolilla pitäjää toimivaa yhdistystä. Sivukylillä nämä seurat ovat etupäässä metsästysseuroja. Ainoastaan Malkkila ja Vihtari ovat ilman omaa toimintayksikköä.

Martti Issakaisen uusin kaupoissa

Heinäveteläisen kirjailijan Martti Issakaisen uusin romaani on ilmestynyt ja on jo kaupoissa. Weilin & Göösin 100-vuotiskilpailuun osallistunut käsikirjoitus päätettiin kustantajan taholta lunastaa. Tääl on sota kilvoitus, on Martti Issakaisen kolmas. Kaksi aikaisempaa on myöskin kilpailumenestyksen tuloksena julkaistu.

Kirja kertoo maalla kasvaneesta nuorukaisesta, joka joutuu sotaväkeen. Kodin perintönä hän on ns. uskovainen. Kirja kertoo niistä vaikeuksista ja ristiriidoista, joita pojan mielessä liikkuu armeijassaoloaikana liikkuu..

Martti Issakainen on erittäin taitava eräässä suhteessa. Hän kirjoittaa uskonnollisen teoksen niin luontevasti, että sellainen ihminen, joka ei pidä itseään ns. uskovaisena lukee tekstiä mielellään ja jää luettuaan ajatuksiin. Sanoma menee perille.