Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Nyt pääsee Leppäsaareen kuivin jaloin – Omatekoinen silta puretaan kesäksi

50 vuotta sitten

Leppäsaarelaiset pääsevät kotisaarelleen tätä nykyä kuivin jaloin, ilman venettä, satoi tai paistoi. Pääsevät traktorilla, ei ihan autolla, polkupyörillä ja mopoilla kuitenkin. Uuden uutukainen silta ylittää Kärängän virran. Paikka on kapein kohta siinä vesistössä, joka leppäsaarelaiset mantereesta erottaa. Samassa virrassa kulkee raja läänien välillä. Vaikka tie sillalta kumpaankin suuntaan jatkuu sen kuntoisena, ettei sitä myöten autoilemaan pääse, saaren asukkaille riittää kuitenkin vähäisemmätkin konstit - pääseepähän traktorilla ja pienemmillä peleillä. Eikäpähän tarvitse syysmyrskyllä pelätä koululaisten puolesta, kun nämä venepelissä koulumatkaansa tekevät. Helpotustahan se silta on vaikka sijaitseekin saaren pohjoispäässä ja sen vuoksi Palokkiin joutuu kiertämään kymmenkunta kilometriä. Päässä oli piirustukset, sanoo sillan rakentaja Pentti Holopainen. Talkoilla se paikoilleen pantiin ja talkoilla se puretaan kesäksi. Paikasta, kun kulkee reitti, jota pitkin silloin tällöin uittoyhtiöiden hinaajat nippunsa raahaavat. Helppo tämä kuitenkin on purkaa, tehtiin sillä mallilla. Silta on koottu osista, joiden rannalle kasaaminen kestää puoli päivää. Kansi lepää neljän yhdeksäntoista metriä pitkin jyhkeän honganrungon päällä. Niiden päällä kahdesta osasta tehty kansi. Keskelle virtaa kannattamina alle tulevat vielä tukipilarit, jotta silta ei notkuisi niin kovasti ja olisi silmälle mukavamman näköinen. Paikalla käydessämme pilarit vielä puuttuivat ja miehet nimittelivät teosta riippusillaksi, kasvot muka huolekkaissa rypyissä.

Kura-Mäkelää tarjotaan etusijalla

Tieasiat eivät ole milloinkaan niitä helpoimpia. Useimmiten ovat napit vastakkain tieosakkaat ja aina välillä päästään ottelemaan isommissa puitteissa. Valtuuston kokouksessa oli tällainen isompi ottelu, kun heinäveteläisiä yksityisteitä pantiin tärkeysjärjestykseen niitä paikallisteiksi tarjottaessa. Valtuuston käsitellessä asiaa eivät puoluerajat olleet enää olemassa. Asiat puitiin kokonaan seutukuntalaisten valtuutettujen välisenä. Välille jäävät kirkonkyläläiset ja muun kyläläiset yrittivät nähdä asiat mahdollisimman puolueettomasti.

Visainen asia sen vuoksi, että yhdenkin saaminen valtion hoitoon on sattuma, kahden saaminen mahdottomuus. Muutosaloitteista etusijalle asetettiin kahden äänestyksen jälkeen Kura- Mäkeläntie, toiseksi Papinniemi th-Juurikkasalmi tie, kolmanneksi Karhilantaipaleen tie ja neljänneksi Valkeinen-Lapinkoski tie.25 vuotta sitten

Vaihtoa Sokrateksen kautta

Toissa viikolla Heinävedellä vieraili ystävyyskaupungissamme Körmendissä sijaitsevan Kölcséy Ferenc Gimnazium -koulun rehtori Istràn Soós ja englanninopettaja Judith Szitmai. Parivaljakon vierailun lopullinen syy selvisi vasta Joroisten lentoasemalla, missä he ilmoittivat heinäveteläisille hakijoille tulleensa tiedustelemaan olisivatko Heinäveden yläaste ja lukio kiinnostuneita EU:n Sokrates-ohjelmaan kuuluvasta yhteistyöhankkeesta heidän koulun ja englantilaisen koulun kanssa. Hankkeen koordinoijan Judith Szitmain mukaan heidän koulullaan on ollut jo aiemmin kansainvälistä yhteistyötä Englannissa Cornwallin kreivikunnassa sijaitsevan Tregonyn koulun kanssa. Tregony on pieni 800 asukkaan kylä, jonka kouluun on kerätty 500 oppilasta lähikunnista. Kolmanneksi yhteistyökouluehdokkaaksi valittiin Heinäveden yläaste ja lukio. Judith oli vierailulla Tregonyn koululla hankkeen puitteissa paria viikkoa ennen Heinäveden vierailuaan sopimassa yhteistyötä Muuttuva Eurooppa- ohjelman myötä tarkoituksen oan tuoda kunkin maan erilaisia elämäntapoja sekä kulttuuria esille. Esitysmuotona voi olla esimerkiksi koulun oppilaiden tekemän sanomalehti tai valokuvanäyttely. Lopputyönä valmistetaan kussakin koulussa videoesitys, joka on muidenkin yhteistyökoulujen käytössä.

Lintulan kirkon peruskivi muurattiin

Kaksi tilaisuutta yhtä aikaa, joita ei tavallisesti samassa yhteydessä vietetä. Harjannostajaiset ja peruskiven muuraus. Juhlallisesti tarkennustarpeiden ja -telineiden keskellä. Seinät ja katto kylläkin valmiina mutta pintakäsittelyä vailla. Alttarilla ristiinnaulittu kiinnitetty nopeasti kyhättyyn telineeseen.

Puitteet eivät voineet tilaisuuden hartautta vähentää. Nunnien hauraat äänet soivat kirkkaina. He tiesivät laulavansa uuden kirkkonsa sisällä. Peruskiven muurauksen suoritti arkkipiispa Paavali. Viesti, joka sisältää tietoja tämän päivän Suomesta ja tietoja rakennushankkeesta lieriön sisällä peruskiveen. Kukin sisarista vuorollaan kävi pudottamassa kauhallisen laastia lieriön päälle. Kirkkoa urakoi rakennusliike Otto Kolari Kajaanista. Työ valmistu vielä tämän vuoden puolella.

Kalastajat!

Kermajärven kalastusalue ilmoittaa, että Mikkelin maaseutuelinkeinopiirin myöntämästä kalatalouden edistämiseen varatusta määrärahasta v. 1997 käytetään vähempiarvoisten kalojen hoitopyynnin kustannusten maksamiseen 7000 mk. Pyyntikuluihin ovat oikeutettuja henkilöt, jotka saavat osa ansiotuloa kalastuksesta. Tiedot saaliista tulee toimittaa 1.12.1997 mennessä allekirjoittaneelle. Kalojen määrä todetaan kalakauppiaan antamasta ostokuitista, saalispäiväkirjasta tai hallituksen jäsenen antamasta todistuksesta. (Ilmoitus)