Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Pölläkän harjoitustaistelut

50 vuotta sitten

Asukkaiden mielestä piristävää vaihtelua, mutta varusmiesten osalta totista totta oli sotaharjoitus, jonka näyttämönä Vihtarin, Pölläkän, Kerman ja osin Torvelankin seudut saivat olivat viime viikon lopulla. Totinen paikka harjoitus oli pojille lähinnä sään vuoksi ja siksi, että lyhyen harjoituksen aikana jäivät lepohetket verraten lyhyiksi. Ainoa helpotus on siinä, että pojilta nukkuminen käy missä vain. Ei tarvita kahta puhtaan valkoista lakanaa eikä tyynyä. Vain vähän sateen suojaa ja niin kuin ennen sanottiin: Nyrkki tyynyksi ja vyö peitoksi.

Vihaa pidettiin vihollisen kanssa kiivaimmin Sepänsalmessa ja Pölläkällä ainakin torstaina, jolloin kunnan edustajat kävivät harjoitukseen tutustumassa. Kunnan miehistä mukana olivat kunnanjohtaja Kortekangas, Erkki Tiilikainen, Matti Kotilainen, Toivo K. Räsänen sekä Niilo Kutvonen.

Sapussa Keltaisten joukkojen panssarikärki tunkeutui Vihtarista sillan yli ja etenkin Kerman suuntaan. Räjähdyksiä, joilla kuvattiin tulivalmistelua, sitten työntyi sillalle kolme telaketjuajoneuvoa, jotka kuvasivat tuota panssarikärkeä, muutama sarja kevyellä konekiväärillä ja homma oli siltä ohi. Joukot siirtyivät uusiin asemiin ja jarruttivat vihollisen tuloa. Tykistö oli ennen taistelua siirtynyt Koivulahteen aseman taakse. Harjoitus päättyi perjantaina ja joukot palasivat takaisin yksiköihinsä Ylämyllylle ja Kontiorantaan. Harjoituksen osallistui myöskin osia Karjalan lennostosta. Ilmavoimien yhdysupseerina toimi yliluutnantti Esko Luostarinen, joka on kotoisin Heinävedeltä.

Harvat ovat valitut

Kaikkiaan 130 ehdokasta sisälsi ehdokaslistojen yhdistelmä ja 23 heistä valittiin kunnanvaltuutetuiksi. Yksi ainoa ehdokas selvitti sadan äänen rajan. Keskustapuolueen Leena Martikainen. Hänkin rimaa hipoen. Äänin 101. Syksyn ääniharava -kilpailun toinen tila meni yhteislistalaiselle. Lassi Malkki kalasti 88 ääntä. Hänen jälkeen lista on sitten erittäin tasainen: Veikko Pesonen 78, Toivo K Räsänen 75, Heimo Hakkarainen 73, Paavo Kinnunen 71.

Uusi valtuusto: Keskustapuolue: Leena Martikainen, Veikko Pesonen, Erkki Karvinen, Johannes Koikkalainen, Pentti Kilpeläinen (uusi), Johannes Tirkkonen, Eeva Saikkonen ja Antero Kotilainen

SDP: Paavo Kinnunen, Pertti Vanninen (uusi), Matti Kotilainen, Sinikka Salonen (uusi), Toimi Rautiainen, Raili Määttä

SKDL: Toivo Räsänen, Heimo Hakkarainen (uusi), Kalle Kurki, Reino Tolvanen

SMP: Väinö Kinnarinen, Martti Räsänen (uusi), Kauko Lyytikäinen tai Reino Mononen (uusi), joilla molemmilla on 43 ääntä ja joitten kesken arpa ratkaisee SMP:n kolmannen paikan. .

Yhteislista 1: Lassi Malkki, Paavo Parikka (uusi).

Sieltä täältä:

25 vuotta sitten

Hiljaa muistettiin meilläkin

Hilja Valtosen syntymän satavuotisjuhlia on vietetty erityisesti Imatralla, joka pitää Hiljaa omana tyttönään. Niinhän se ei oikeastaan ole, sillä meidänhän Hilja on.

Sunnuntaina Varjentiinin salissa Hilja tulla tupsahti eteemme hykerryttävine ilmaisuineen. Taiteilija Maija Vinho-Juutilainen Imatran Inkerin asussaan sanavalmiin räiskyvänä. Hän esitti otteita ”Nuoren opettajattaren varaventtiilistä” sekä kohtauksia Hiljan omasta elämästä.

Hilja Valtosen ystävä, toimittaja Anna-Liisa Anttila kertoi jokaisen puisen kansakoulun tuovan mieleen Hiljan. Koulu ja sen ympäristö olivat Hiljan maisemaa yhtä lailla kuin virkeät, sanavalmiit opettajattaret hänen päähenkilöineen. Hänen kirjojen ansiota on, että naisopettajien asema ja palkka parani.