Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta | Harvalahden heitto korjataan

50 vuotta sitten

Jokakeväinen kuoppa, joka on aiheuttanut muutaman kerran ikävän yllätyksen Viitalahden tietä ajaville Harvalahdessa korjataan ja siihen tehdään lämpöeristys, joka poistaa kiusanpaikan lopullisesti. Roudan aiheuttama painauma on joka kevät ollut niin suuri, että se on jouduttu jäädyttämällä tasoittamaan. Kevään edistyessä siitä on muodostunut vaaran paikka ennen muuta niille autoilijoille, jotka varoitusmerkistä välittämättä ovat hurauttaneet kuoppaan.

Paksuudeltaan 1,5–7 sentin paksuisen eristekerroksen pituus on 89 metriä. Styroksit asetellaan noin 70 senttimetrin syvyyteen.

Kasvatetut marjapensaat lähtivät

Ensimmäiset mustaherukkapensaat, jotka on kasvatettu Heinävedellä, lähtivät punaisessa pakettiautossa perjantaina kohti uusia puutarhoja. Taimista risager-lajiketta oli 60 kappaletta ja loput brödtorp-lajiketta. Lähetetty lasti koostui neljän tilan kasvateista, jotka tulivat Vilho Taskiselta Pölläkältä, sekä Kauko Pakariselta, Väinö Pakariselta ja Tauno Pakariselta. Jyrki Leskinen luovutti risagerit Virtasalmen 4H-neuvojalle, joka sanoi tulevansa uudelleen ostoksille. Heinäveden 4H-neuvoja Toivo Matikainen kertoi meiltä yltävän myyntiin noin 3000 tainta.

Sarvikummun nuoriso suunnistaa

Suunnistusta on sarvikumpulaiset nuoret harrastaneet aina. Huono karttatilanne on kuitenkin saanut innostuksen laimenemaan. Kokonaan ei opettaja Olavi Kemppainen ole antanut harrastuksen sammua. Nyt on taas karttoja saatava ja niin on innostuksessakin heti havaittavissa kohentumista varsinkin aivan nuorten joukossa. Tätä osoittaa selvästi suunnistuskurssien osanottajamäärä. Kaikkiaan 24 kurssilaista, joista suuri osa alle 14-vuotiaita ja kaikilla kova into päästä juoksemaan syksyiseen metsään etsimään ratamestarin sinne asettamia punavalkoisia rastimerkkejä. Etenkin tyttöjen suuri määrä ilahdutti.

Sieltä täältä

Verotoimiston ja kunnantoimiston kyykkäpeliä oli seuraamassa yleisöä, parikymmentä henkeä mustanaan. Huulia heiteltiin puolin ja toisin. Yksi maukkaimmista oli kunnanjohtajan kommentti Ikäheimosen Reinon heittoon. Kyykät olivat hajallaan aika tasaisesti ruudussa. Reinon heitto meni maan pintaa pitkin ja maila pyöri hyvännäköisesti. Oli suoranainen ihme, että se ei hipaissut yhteenkään kyykkään. Kunnan isä tuumi, että se tuo Reino löysi yhden porsaan reiän.

Haastaja eli kunnanvirasto sitten hävisi toimistojen välisen kisa. Joukkueet pelasivat kokoonpanossa: Eila Mikkonen, Anita Pöllänen, Henry Taipale ja Niilo Kutvonen kuntalaisina ja Ritva Herranen, Aira Kauppinen, Toivo Mölsä ja Reino Ikäheimonen verotoimistolaisina.

Pakollinen röntgenkuvaus Heinävedellä

Tuberkuloosilain nojalla järjestetään kaikille vuonna 1922 ja sitä ennen syntyneille miehille sekä sairaanhoidon ja terveydenhoidon palveluksessa oleville henkilöille, elintarviketyöntekijöille, ravitsemusliikkeiden henkilökunnalle, partureille ja kampaajille, koulujen ja lapsia hoitavien laitosten opettajille ja toimihenkilöille, koululaisautojen kuljettajille, kansalaiskoulun 8. luokan sekä yhteiskoulun 5. ja 8. luokkien oppilaille pakollinen röntgenkuvaus. Terveyslautakunta.

25 vuotta sitten

Koko kunnan rantayleiskaava valtuustoon

Heinävedellä on noin 300 järveä ja lampea, joilla ei ole vahvistettua tai työn alla olevaa ranta- tai yleiskaavaa. Kaavoittamatonta rantaviivaa on yli 600 kilometriä, joilla on jo 700 rakennettua paikkaa. Lisäksi uusien mahdollisten rakennuspaikkojen määrä näillä alueilla on noin 1000. Tämän vuoden alusta lähtien kaavoittamattomalle rannalle rakentamine on vaatinut poikkeusluvan hakemista läänin ympäristökeskukselta.

Heinäveden kunnanhallitus esittääkin nyt valtuustolle, että Heinäveden kunnan toimesta ja kunnan kustannuksella laadittaisiin koko Heinäveden kunnan alueen kattava rantayleiskaava.

Papit viisipäiväiseen työviikkoon

Seurakuntapapit kautta maan saivat syyskuun alussa kaksi vapaapäivää viikossa, kun viime vuoden syksyllä allekirjoitettu virkaehtosopimus astui voimaan. Kerran kuukaudessa vapaapäivät voi sijoittaa siten, että pappi saa vapaan viikonlopun.

– Käytännössä vapaa-aika lisääntyy vain yhdellä päivällä kuukaudessa, kertoo kirkkoherra Reijo Toivanen.

Toivasen mukaan viisipäiväinen työviikko onnistuu hankalasti kaksipappisessa seurakunnassa.

– Ongelmia tuottaa se, että papeilla on aina yhteinen työpäivä perjantai, johon on sijoitettava neuvottelut ja työnsuunnittelupalaverit. Toiseksi erittäin vireä piiritoimintamme sijoittuu neljälle arkipäivälle eli juuri niille päiville, jolloin jompi kumpi pappi on vapaalla. Meidän onkin pyydettävä apuun toisia työntekijöitä ja käytettävä vapaaehtoisia enemmän.