Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu laajenee Siun soten alueella alle 25-vuotiaisiin –  Vaihtoehtona pillerit, pitkäkestoinen ehkäisyvalmiste tai kondomeja tarpeen mukaan

Syksyllä 2021 käynnistyneen alle 20-vuotiaille tarjotun maksuttoman ehkäisyn kokeilun perusteella jakelu on onnistunut toivotusti ja suosio on ollut odotettua. Maksuttoman ehkäisyn kokeilu laajenee 19.9.2022 Siun soten alueella alle 25-vuotiaille.

Panostus nuorten seksuaaliterveyteen näkyy jo raskaudenkeskeytystilastoissa alle 20–vuotiaiden osalta. Erityisesti pitkäkestoisten menetelmien kuten ehkäisykierukat ja -kapselit suosio näyttäisi lisääntyneen. Näiden menetelmien tiedetään tutkitustikin vähentävän raskauden keskeytyksiä erityisesti nuorilla, toteaa apulaisylilääkäri Ulla Korhonen.

Maksutonta hormonaalista raskauden ehkäisyä 19. syyskuuta alkaen voivat saada 19.9.1997 jälkeen syntyneet nuoret koko Siun soten alueella. Maksutonta ehkäisyä saa siihen saakka, kunnes täyttää 25 vuotta.

Maksuttomana ehkäisynä tarjotaan ehkäisypillerit lääkevalikoimasta, yksi pitkäkestoinen ehkäisyvalmiste tai kondomeja tarpeen mukaan.

Maksuttoman raskauden ehkäisyn jakeluun ovat oikeutettuja kaikki raskauden ehkäisyn aloittajat, vaihtajat ja myös ne, joilla on jo käytössään toimiva ehkäisy, mikäli käytetty tuote tai sen rinnakkaisvalmiste löytyy valikoimasta.

Ilmaiseen pitkäkestoiseen ehkäisyyn on oikeutettu, vaikka olisi jo saanut maksutonta pilleriehkäisyä, jos kuuluu jakelun piirissä olevaan ikäryhmään.

Maksuton jakelu koskee vain raskaudenehkäisyn tarvetta. Hoidolliseen tarkoitukseen on mahdollisuus saada kolmen kuukauden kokeiluerä pillereitä tai hoidollinen kierukka, jos lääkäri määrää hormonaalisen hoidon.

Maksutonta ehkäisyä saa kaikista Siun soten ehkäisyneuvoloista, joistakin oppilaitoksista ja kouluista sekä YTHS:n kautta. Ajanvaraus on mahdollista tehdä 19. syyskuuta lähtien Siun soten verkkoajanvarauksessa tai YTHS:n digipalveluissa. Tarvittaessa voi ottaa yhteyttä neuvolan keskitettyyn puhelinpalveluun tai omaan koulu- tai opiskeluterveydenhoitajaan, joka voi auttaa ajanvarauksessa.

Ajan voi varata ehkäisyn aloitukseen, vaihtoon tai jakelun sopimiseen, jos käytössä on jo toimiva hormonaalinen ehkäisy.