Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta: | Harvinainen kala verkkoon Karviossa

50 vuotta sitten:

Eläkeläinen Herman Ohvo koki perjantaina lahnoille virittämäänsä verkkoa Takunlahdessa Karviossa. Noin metrin syvyisestä vedessä juntturoitsi sotkuisessa verkossa kala, jonka ulkonäkö sai kalamiehen kuopaisemaan korvallistaan. Painoa kaksi ja puoli kiloa, pituutta tasan puoli metriä. Pää niin kuin lahnalla. Suomuja vain muutama. Nekin valtavan suuria ja muistuttivat katinkultaa kiven kupeessa. Mutta ruumista peitti nahka samalla tavalla kuin mateella. Kalan muoto oli harteikas kuin ahvenella, mutta evät olivat pehmeät. Karvion kalamiehet tutkivat kaloja käsitteleviä kirjoja ja lopuksi päätyivät tulokseen: Peilikarppi.

Timonmäeltä olympialaisiin

Reino Paukkonen on Timonmäeltä ja sen ympäristön teille hän on harjoituksissaan hikipisaransa valuttanut. Jokaisena päivänä säähän katsomatta hän on lenkkinsä tehnyt. Päivän urakka on 20–60 kilometriä. Aamulla, keskipäivällä ja illalla. Keskellä päivää muutaman kymmenen kilometrin lenkki helteessä ei ole herkkua. Reino itse tosin sanoo nauttivansa helteessä juoksemisesta. Ehkä siinä on yksi syy mestaruuden ja kisalipun lunastamiseen. SM-maraton juostiin helteessä. Siellä Reino nautiskeli toisista mehut loppuun ja nappasi kultaisen mitalin kokeneitten suosikkien nenän edestä. Ei hän itsekään uskonut varmaan voittoon, mutta kotoa lähtiessään sanoi, että perästä kuuluu.

Reino on viime syksystä edustanut Jyväskylän Kenttäurheilijoita. Hän sanoo, että oli pakko muuttaa toiseen seuraan. Taloudelliset seikat suurimpana syynä. Vähintäänkin yhtä tärkeä on valmentaja. Talvi meni vielä lähes kokonaan omalla valmennusohjelmalla. Tiivis harjoittelu jatkuu olympialaisiin saakka. Ennen sitä kilpailuohjelmassa on Kalevan Kisa ja siellä kymppi, lisäksi muutamia muita kisoja. maratonia ei kuitenkaan ennen kuin Münchenissä.

Kirjastoauto TULI aikaisemmin

Pikkulin ja kaikkien muiden kirjaihmisten haave on toteutunut. Kirjastoauto on saapunut. Se tuotiin sovittua aiemmin ehtaalla sattuneen erehdyksen vuoksi. Kirjastoauton reitit on jo valmiina. Kuljettajahoitajan virka on perustettu mutta paikkaa ei vielä ole julistettu haettavaksi. Auto on varustettu nykyaikaisin varustein. Siinä on painevedellä toimiva pesuallas ja jääkaappi. Hyllyille sopii 2800 teosta. Fordin alustalle rakennettua autoa kuljettaa 150-hevosvoimainen moottori. Kori on tehty Riihimäellä ja auton hinta on noin 73000 mk. Valtionapua saadaan melkein 2/3-osaa.

25 vuotta sitten:

Unkarilaiset Kolovedellä

Unkarilaiset vieraat uivat, musisoivat, söivät makkaraa, kummastelivat kalliomaalauksia ja töräyttelivät Koloveden maisemissa. Viime tiistaina Suomi-Unkari -seura tarjosi vierailulla oleville unkarilaisille ystävilleen elämyksiä ja hauskaa yhdessäoloa. Vieraille oli järjestetty risteily upealle Kolovedelle. Aurinko ja musiikki saattelivat matkalaisia mennen tullen ja tunnelma laivalla oli korkealla.

Nuorten unkarilaisten puhallinorkesteri nostatti tunnelmaa entisestään esittämällä reippaita merihenkisiä kappaleita. Innostuivatpa nuoret musisoijat tuuraamaan laivan torveakin töräyttelemällä ohikulkeneille veneilijöille tervehdyksensä.