Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Menneiltä vuosilta: | Ilmojen haltija suuttui, avasi vesihanat ja sotki kesäpäivät

50 vuotta sitten:

Puoleen väliin riitti kaunista ilmaa. Sitten lauantai-iltana juuri ennen katutanssien alkua suuttui ilmojen haltija ja avasi vesihanat, lähetteli valtavan määrän tuikeita salamoita ja puhalsi tuulen sellaiseen vauhtiin, että ikivanhat puut, jotka jo sata vuotta ovat seisseet suorana kaikissa myrskyissä, rojahtelivat pitkin pituuttaan. Alle sattui sähkölinjoja kilometreittäin, puhelinlinjoja samalla mitalla. Pitäjästä meni sähköt. Katutansseista ei tullut mitään.

Kermankosken lavalla oli tuhansittain kansaa pilkkopimeässä. Lavalle toimitettiin akkukäyttöiset soitinlaitteet. Lavaennätys oli jäi kuitenkin näkemättä, koska lipunmyynti oli lopetettava sähkökatkon jälkeen. Lavalla ei ole milloinkaan ollut sellaista tungosta kuin lauantaina.

Kesäpäivät alkoivat perjantaina hyvissä merkeissä. Kermanrantaan kokoontui tuhatkunta ihmistä ja Severi hauskuutti väkeä. Rantakala kelpasi. Marianne ja Anitta lauloivat suoraan sydämeen. Lavalla taikuri Daniel nieleskeli miekan ja teki muita kummajaisia. Uintiviestissä kunnan joukkue osoitti parhaiten pysyvänsä pinnalla.

Lauantaina avattiin taidenäyttely ja risteilyt alkoivat Kermajärvellä. Puoliltapäivin oli autokilpailut ja tunti niiden alkamisesta rockia kuunteli helteessä tuhat nuorta. Sunnuntaina jumalanpalveluksen jälkeen oli Matti Tuloiselan konsertti. Lastenjuhla alkoi yhteiskoululla.

Isojen poikien paatti vaatii nipun tuhatlappusia

Ei siitä verkkoja voi laskea, eikä katiskan katsominenkaan hyvin onnistu, mutta jos on satatuhatta irtorahaa eikä tuhatlappuset siihen lopu, niin kyllä kelpaa viettää makeaa elämää aurinkokannella tai salongissa. Sellainen paatti on Oculus, jonka valmistus koettelemusten jälkeen jatkuu Heinävedellä. Elokuun loppuun mennessä valmistuu kaksi kokonaan lasikuidusta valmistettua loistoristeilijää.

Parhaillaan laminoidaan ensimmäisen runkoa ja kantta alahallista. Valmistuttuaan runko siirretään ylähalliin sähkötöitä, moottorin asennusta ja verhoilutöitä varten. Oculuksen varustelu on huippuluokkaa käsittäen muun muassa makealla vedellä toimivan suihkun ja keittiön, myöskin wc ja lämmityslaitteet kuuluvat varusteisiin.

Tällä hetkellä heinäveteläisiä lasikuitualan veneenrakentajia on töissä kymmenen miestä, kertoi työnjohtajana toimiva Pentti Sulonen. Nyt työn alla oleva risteilijät tulevat esittelykäyttöön suuriin venenäyttelyihin eri puolille Eurooppaa.

Hallitus lupasi torille paikan

Heinäveden maa- ja kotitalousnaiset vat anoneet torimyyntipaikaksi entisen Kokon kioskin pihaa. Kunnanhallituksella ei ollut hanketta vastaan mitään ja se nyökkäsi päätään hyväksyvästi. Suunnitelmien mukaan maanantaisinn ja perjantaisin tulisivat olemaan toripäivät, jolloin halukkaat myyjät voisivat tuoda tuotteitaan myyntiin.

25 vuotta sitten:

Laivarannasta kesäkeidas?

Kirkonkylän laivaranta on siisti ja kaunis ihan tällaisenaankin, mutta palvelut sieltä puuttuvat lähes täysin. Jos satama on tarkoitettu vain oman kunnan väen veneiden säilytyspaikaksi, sinne tuskin kannattaa investoida suuria rahasummia. Jos taas kaunista satama-aluetta halutaan kehittää myös matkailijoita ajatellen, on jo aika tehdä jotain.

Lämmin kesä on tuonut ennätyksellisen määrän veneilijöitä satamaan. Mutta mitä heitä on odottanut? Lainattavissa oleva ja tosi tarpeellinen auto, vessat ja tilauksesta sauna. Ei polttoaineita, ei virvokkeita, ei edes levähdyspaikkaa, jossa istua ja ihastella Kermajärven tyyntä pintaa ja syödä eväitään. Kun tulee Savonlinnan suunnasta on Oravin jälkeen seuraava tankkauspaikka vasta Karviossa.

Satama-alue on jäänyt nopen osalle kirkonkylän matkailupalveluiden kehittämisessä. Niinpä suunnitelmat Kermanrannan sataman huoltorakennuksen rakentamisesta ovat saaneetkin veneihmisiltä myönteisen päännyökkäyksen. Ja kun ryhdytään rakentamaan, on järkevää tehdä kerralla riittävän tilava rakennus joka mukautuu aika myöten tarpeiden mukaiseksi tukikohdaksi. (Pääkirjoitus)