Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Juhannusneito-kilpailu huipentuu aattoiltana Kermankosken lavalla – vielä ehdit äänestää!

– Nimi kuulostaa herkulliselta. Kermankoski, Enni-Kaisa Arffman hymyilee, kun hän ja Savon Sanomien Juhannusneito-kilpailun muut finalistit Sanna Parkkonen, Nanna Peltokangas, Laura Raatikainen ja Krista Tiihonen ovat matkalla tutustumaan aattoillan kisapaikkaan Kermankosken lavaan Heinävedellä.

Juhannusneito-kilpailu huipentui – Voittaja on Nanna Peltokangas

Kukaan finalisteista ei ole käynyt paikassa aiemmin, joten pieni tutustumisreissu on paikallaan. Samalla lavan toiminnanjohtaja Sari Turunen on järjestänyt neidoille mukavaa kesäistä ohjelmaa.

Kermankosken lava on Heinäveden Hyrskeen ylläpitämä perinteikäs tanssipaikka. Kun lava on veden ja kuohujen keskellä, rannassa odottelee jo riuska porukka soutuseura Kinkun Kiertäjien väkeä –  ja mikäs muu kuin kirkkovene.

– Tämä on meidän kilpaveneemme, ja on tällä Sulkavan souduissakin saatu palkintopallisijoja, kertoo kapteeni Olli Tirkkonen.

Hän ohjeistaa neidot ja miehet pareittain penkeille ja matka kohti Kerman kanavaa alkaa. Rytmi ja tekniikka löytyvät vilhakkaasti, ja samalla saadaan kokemusta myös sulun läpi menemisestä.

Vilkkaimpina kesäpäivinä Kerman kanavan sulkuportit avautuvat noin 50 kertaa päivässä, mutta tällä kertaa operaatio voidaan suorittaa ylhäisessä yksinäisyydessä.

Finalistit saavat kehuja kokeneilta soutajilta. Kinkun saarta ei kuitenkaan tällä kertaa lähdetä kiertämään, sillä lavalla odottelee jo Mari Kurtti. Hän on Etelä-Savon Liikunta ry:n projektipäällikkö ja tanssinopettaja, joka on luvannut johdatella finalistit lattaritanssien perusteisiin. Tehokurssin aikana tutuksi tulevat niin samban, cha chan kuin jiven perusaskeleet. Ja sitten venytellään rumban letkeissä tahdeissa.

Samalla neidot saavat kunnian olla ensimmäiset tanssijat Kermankosken lavan laajennusosan lattialla.

– Se muuten saatiin valmiiksi eilen illalla kello 22.30, Sari Turunen nauraa.

Ennen aattoiltaa lattia viimeistellään vielä parafiiniöljyllä, jotta askellus on sulavaa.

– No niin, nyt syömään, Sari Turunen kutsuu neitoja, ja pian popsitaan porukalla herkullista lohikeittoa ja karjalanpiirakoita.

Juhannusaattona finalistit ovat jo aivan muissa tunnelmissa näissä samoissa maisemissa. Sari Turunen odottaa paikalle noin viittäsataa juhannuksen juhlijaa.

Savon Sanomien Juhannusneito-kilpailun lisäksi kansaa viihdyttää yksi tämän hetken suosituimmista suomalaisista tanssikeikka-artisteista, Antti Ahopelto Etiketti-orkisterinsa kanssa.

Viime juhannus meni finalisteilla tietysti aivan erilaisissa tunnelmissa.

– Minä olin Tahkolla kavereitten kanssa ja pulikoitiin keskellä järveä ison yksisarvisen kanssa, Nanna Peltokangas kertoo.

Mukana touhuissa oli myös viime vuonna Juhannusneito-tittelin voittanut Neea Honkonen, joka on Nanna Peltokankaan kaveri.

Tänäkin juhannuksena ohjelma on ainakin osittain yhteinen, sillä Honkonen luovuttaa Juhannusneidon tittelin seuraajalleen Kermankoskella.

Viime juhannuksena Tahkolla oli myös Laura Raatikainen.

– Oli mukava vain olla kavereitten kanssa.

Krista Tiihonen puolestaan vietti viimeksi keskikesän juhlaa mökkeillen ystäväporukalla.

– Ja tietysti oltiin myös vesillä.

Sanna Parkkosen viime juhannus meni töissä Kiuruveden terveyskeskuksessa.

– Tänäkin vuonna menen töihin, mutta perjantai on tietysti vapaa.

Enni-Kaisa Arffmanin juhannus 2021 oli polkemisen juhla.

– Kaverin kanssa polokastiin pyörillä 40 kilsaa laavulle yöksi ja seuraavana päivänä takaisin.

Kruunataanpa Juhannusneidoksi kuka tahansa finalisteista, jokainen on saanut jo mukavia kokemuksia kisan varrelta. Tuntemattomatkin ovat tulleet juttelemaan ja kyselemään kuulumisia. Kohtaamisia on luvassa lisää aattona, kun joku heistä valitaan Savon Sanomien Juhannusneidoksi 2022 Kerman kauniissa maisemissa.

Tutustu finalisteihin ja äänestä suosikkiasi. Äänestysaika päättyy juhannusaattona kello 21.