Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Menneiltä vuosilta

50 vuotta sitten

Naapureille näytettiin Pääskyvuorta

Viime perjantaina kiipesi jälleen kerran Pääskyvuoren laelle joukko ihmisiä: lehtimiehiä ja naapurikuntien edustajia. Kiipesi upottavassa hangessa ja hikoili. Palkkio kiipeämisestä odotti mäen päällä kuten se on aina tehnyt. Kirkkaassa auringonpaisteessa kylpevä Kermajärvenselkä, jossa saaret pirstovat jääkentän. Karjalaisen toimittaja sanoi, ettei täältä uskalla ottaa kuvaa, koska matkalaskussa lukee Heinävesi ja kuva on Kolilta. Maisemassa on yhdennäköisyyttä.

Mukana oli edustajia seitsemästä kunnasta ja lehdistöä seitsemästä lehdestä. Kunnan Pääskyvuori-suunnitelman esitteli kunnanjohtaja Yrjö Kortekangas. Suomen hiihtoliiton päävalmentaja Arto Tiaisen lausunnon mukaan alue sopii hyvin koulutustarkoituksiin. Muissa lausunnoissa painotettiin sopivuutta laskettelu- ja lomakeskuskäyttöön. Itä-Suomessa ei ole toista niinkin edullista paikkaa maasto-olosuhteiltaan, joten olisi toivottavaa, että urheilu- ja retkeilykeskus rakennettaisiin Pääskyvuoren maastoon.

Kesäpäivillä ei nähdä nälkää

Heinäveden Kesäpäivät hahmottuvat kohta kohdalta. Muonituspuoli näyttää tulevan kerta kaikkiaan luotettaviin käsiin. Heinäveden maa- ja kotitalousnaiset tulevat kantamaan suurimman taakan näläntorjunnassa. Melkein 90 emäntää on tulossa soppatykkien äärelle. Naisten vastuulle on luvattu kaksi suurta telttaa ja päävarasto.

Kuusi kuntaa esittäytyy

Kunnan yhteinen matkailuesite, jota talvella alettiin Varkauden seudun Matkailuyhdistyksen taholta puuhata, on nyt valmis. Varkauden ympäristön kuusi kuntaa: Heinävesi, Joroinen, Jäppilä, Kangaslampi ja Leppävirta Varkauden lisäksi ovat hankkeessa mukana. Jokaisella on esitteessä saman verran tilaa omien nähtävyyksiensä ja palveluksiensa esittelemiseen. Alue, jolta esite on, on ilmeisen onnistuneella nimellä Mesimaa. Nimellä tarkoitetaan juuri näiden kuuden kunnan muodostamaa aluetta keskellä Savoa. Esitettä on painettu 20 000 kappaletta ja siitä on olemassa laitokset neljällä eri kielellä.

Heinäveden annos on koottu kahdesta kuvasta ja pienestä tekstipätkästä. Se erottuu muista, koska siinä on pohjana kaunis syksyinen maisema Pääskyvuoren laelta Kermajärvelle. Kaunis maisema, jota metsäteknikko Erkki Airaksisen metsästäjähahmo ihailee. Kuvan päälle, ylänurkkaan on asetettu pieni kuvaan kirjaansa syventyneestä munkista ja alanurkkaan pyöreään tilaan lyhyt teksti, jossa puhutaan luostareista, esitellään leirintäalueet ja muut majoitusmahdollisuudet Tiedot eivät ainakaan ole vanhoja, koska niissä sanotaan, että kirkolla on hotelli ja Karviossa leirintäalue. Painovirhe on ristinyt Vihovuonteen kanavan uudelleen ja siitä on tehty Vilhovuonteen kanava.

Ei se Lotto-tyttö sitten tullutkaan sinne Paavon pajalle. Sattui aprillipäiväksi koko vierailu. Paavokin oli ollut matkoilla lauantaina, joten häntään ei ollut tietoinen asiakasmäärän runsaudesta.

25 vuotta sitten

Syöpäpotilaille avustusta

Heinäveden kunnan asukkaalle, jolla on syöpä tai pahanlaatuinen veritauti, korvataan näiden sairauksien hoidosta aiheutuneista sairaaloiden hoitopäivämaksuista 30 prosenttia. Korvaus suoritetaan Varkauden aluesairaalan, Pohjois-Karjalan keskussairaalan ja Kuopion yliopistollisen sairaalan hoitopäivämaksuista. Kuluvan vuoden talousarviossa on 30 000 markan määräraha syöpäpotilaiden avustamiseen.

Rantayleiskaavasta muistutuksia

Heinäveden reitin rantayleiskaavan alustava luonnos oli ylimääräisellä kuulemis- ja katsomiskierroksella maaliskuun loppuun saakka. Määräaikaan mennessä siitä tehtiin puolenkymmentä muistutusta, jotka koskivat alueen käyttöön liittyviä asioita. Lisäksi jo olemassa oleviin karttoihin tehtiin korjauksia ja täydennyksiä. Viranomaisilla oli vähän sanottavaa luonnoksesta. Heinäveden rantamaiseman todettiin säilyneen hienona. Rakentamisen sijoittamiseen on jatkossa kuitenkin kiinnitettävä erityistä huomiota.

Merenkulkulaitoksen edustaja Jaakko Kauppinen kyseli olisiko mahdollista rajata kaavaan alue, jossa vesihiihdon ja vesiskoottereiden harrastajat saisivat liikkua. Nyt kun tulee Merenkulkulaitokseen hakemuksia, joissa kyseiset harrastukset haluttaisiin kokonaan kieltää. Kauppinen muistutti myös, että rakennuspaikkojen jakamisessa otettaisiin huomioon vesiliikenteen tarvitseman turva- ja apulaitteet, esimerkiksi linjataulut.

Heinäveden reitin rantayleiskaava on pinta-alaltaan maamme suurimpia yleiskaavoitushankkeita. Alunperin vain tiukasti Heinäveden reitin rantoja koskeva kaava on laajentunut koskemaan rantavyöhykkeen lisäksi myös tärkeimpiä reitin kyläalueita: Kermaa, Karviota, Varistaipaletta ja Palokkia. Kermajärvi ja sen monet saaret on huomioitu kaavaluonnoksessa, samoin matkailua palvelevat alueet.