Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisia 50 vuotta sitten: | Postitoimistoauto aloittaa liikennöinnin

Postitoimistoauto aloittaa liikennöimisen Heinävedellä. Vaikka ajankohta sattuukin aprillipäiväksi ei kysymyksessä ole aprillipila vaan postin rehellinen pyrkimys parempaan palveluun, kertoi toimistonhoitaja Hokkanen Varkauden postista lehdellemme.

Toimistoauto tulee kiertämään jokaisena arkipäivänä Heinävedellä seuraavasti: Kökönmäki, Viitalahti, Koivumäki, Viljolahti, Hevonlahti, Säynekoski, Vaaluvirran lossi, Pyylinsaari, josta palaa takaisin ja jatkaa Heinäveden kautta Saahkarlahteen ja takaisin Varkauteen. Auton henkilökunta muodostuu hoitajasta ja autonkuljettajasta.

Kiinteät postiasemat, joita on reitin varrella jäävä toimimaan normaalisti.. Uudeksi osoitteeksi tulee 71780 APT 70 lisättynä jättöpaikan nimellä. Posti kyllä kulkee vanhallakin osoitteella, mutta hitaammin.

Kuuma pesäpallokesä alkaa

Maakuntasarjan Itälohko alkaa 22. toukokuuta, jolloinn pelataan ensimmäiset neljä ottelua. Heinäveden Hyrskeen joukkue, joka viime vuonna nousi tähän sarjaan, aloittaa kaksi päivää myöhemmin Kiteellä. Ensimmäinen kotiottelu pelataan 28. toukokuuta. Missä, on kyllä arvoitus, sillä siihen aikaan tavallisesti Heinäveden kentällä tehdään lumiukkoja. Hyrskeellä tulee otteluja olemaan sarjassa 12.

Vahvistuksena Hyrskeen joukkueessa on Leppävirran Viristä siirtynyt Heikki Kilpeläinen, Paulin velimies. Muitakin vahvistuksia on luvassa.

MHY teki ennätyksen

Heinäveden metsänhoitoyhdistyksen uusi viljelyennätys syntyi viime vuonna. Viljelty ala oli 739 hehtaaria. Hoitotöitä ja parannussuunnitelmiakin tehtiin aikana runsaasti. Taimikon hoitotöitä toteutui 314 hehtaarin suuruisella alalla, lannoituksia 300 hehtaarin alalla ja yhteensä 658 hehtaarille tehtiin hoito- ja parannussuunnitelmia.

Luvut käyvät ilmi yhdistyksen toimintakertomuksesta, jonka metsäteknikko Erkki Airaksinen esitti vuosikokouksessa. Kokouksessa oli yhdistyksen jäseniä mukana noin neljäkymmentä. Yhdistyksen koko jäsenmäärä on 375 jäsentä ja sitä pyritään lisäämään.

Puukaupassa tilanne on se, että, meillä on vaneritehtaita nyt enemmän kuin vanerikoivun määrä edellyttäisi. Samalla kun koivun määrä on vähentynyt, on sen laatu laskenut niin, että vanerimiehet sanovat sorvaavansa halkokoivua. Osittaista apua tähän on tuonut sekavaneri.

Kuitupuussa lepän arvostus on ollut korkeammalla kuin sen arvo olisi. Nyt kun hinta on laskenut, uhkaa sitä sama kohtalo kuin koivua muutama vuosikymmen sitten. Metsänhoitaja Reino Honkanen varoitti, että saattaa tulla esiin uusi mullistava keksintö, johon juuri leppää tarvitaan. Jos meillä on leppä hakattu maahan, niin taas on tehty arvaamaton vahinko koko kansakunnalle.

Suomen mestari ei turhia hehkuttele

– En minä meinannut uskoa sitä voittoa ensinkään. Luulin, että oli tullut joku laskuvirhe. Joukon jatkoksihan sinne vaan lähettiin, hirvenhiihdon ensimmäinen heinäveteläinen Suomen mestari Veikko Heiskanen tuumii vaatimattomasti.

Ihan yllätyksenä Veikon voittoa ei voida pitää, sillä jo esikisoissa hän antoi kilpakumppaneilleen esimakua tulevasta sijoittumalla M60-sarjassa toiseksi.

Hiihtokilometrejä ei vähälumisena talvena ole ehtinyt kertyä normaalitalven verran. Veikon harjoittelukaverin ja N40-sarjassa kilpailevan Elvi-vaimon mielestä syynä hyvään menestykseen on toissa syksyn tiiviimpi harjoittelu, jolloin Veikko panosti enemmän ammuntaan.

Kolme osa-aluetta käsittävässä kilpailussa ammunta on tärkeä elementti. Pystyssä suoritetusta ammunnasta voi saada maksimissaan 600 pistettä, sillä kymmenellä laukauksella 100 metrin päässä olevaan tauluun suoritetun ammunnan pisteet kerrotaan kuudella. Hirvenhiihtojen kolmas osa-alue on arviointitehtävä, jota Heiskaset eivät juurikaan etukäteen harjoittele.

Tikkaat eivät yletä kolmanteen kerrokseen

Heinävedellä on kolme kerrostaloa, joiden ylimpään kerrokseen palokunnan vetotikkaat eivät ylety. Knuutilantie 2, Hasumäki I ja Palvelukeskus ovat korkeutensa takia ongelmallisia palokunnalle. Palokunnan 11,5-metriset tikkaat eivät ylety ylimmäiseen kerrokseen. Lähin nostolava-auto on Varkaudessa, josta sen tulo kestää 50 minuuttia ja ennen kuin lava on saatu toimimaan, on tunti jo kulunut.

Kinon talossa tapahtunut huoneistopalo keskiviikkona oli pelottavan lähellä katastrofia. Klo 23.23. annettu palohälytys ja sitä seurannut nopea ja tehokas sammutustyö pelasti puurakenteisen talon lisäksi ihmishenkiä. Talossa on 15 asuntoa, joista yhdessä oli palovaroitin.

Asukkaiden evakuoiminen yöllä oli hankalaa. Useimpiin huoneistoihin palomiehet menivät kirveen ja rautakangen kanssa. Ovet oli avattava väkisin. Varkauden palolaitoksen nostolavan avulla palomiehet pääsivät sammuttamaan ullakkokerrosta. Tuli sai alkunsa sähköhellasta, joka oli jäänyt vahingossa päälle. Hellan takaa tuli levisi seiniä pitkin kattoon ja sieltä edelleen kipinöinä alas lattialle.

Talon asukkaat evakuoitiin seurakuntakodille ja sieltä palvelukeskukseen.