Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heinäveden Lehti 50 ja 25 vuotta sitten | Pölläkkää sähköistettiin ja haavakoista huolestuttiin

Pölläkälle saadaan sähköt

Pölläkän kylää ryhdytään sähköistämään. Asiat reilaantuivat kunnanhallituksen maanantaisessa kokouksessa, kun se päätti sitoutua lunastamaan puuttuvat yksiköt. Tässä vaiheessa kysymykseen tulevat PKS:n suunnitelman neljä muuntopiiriä: I, III, IV ja V. Summaa kertyi 31 620 markkaa. Sähköyhtiö on tehnyt laskelman yhdeksän muuntopiirin osalta.

Sieltä täältä Heinävedeltä

Maisteri Olavi Eskelinen kertoo kansalaisopistossa tänään matkastaan Itä-Afrikkaan Hän esittää matkalla kuvaamansa elokuvan ja näyttää niinikään ottamiaan dioja. Tilaisuus pidetään biologian luokassa ja ei tietenkään maksa mitään. Mielenkiintoista se tulee olemaan, joten kannattaa tulla.

Elokuvakerhossa esitetään sunnuntaina lännenfilmi, jonka nimi ainakaan ei viittaa kovinkaan paljon romantiikkaan. Kyseessä on Hirsipuu-niminen amerikkalainen elokuva.

Kovat hiihdot Varistaipaleessa

Samuli Kokkonen odottaa Varistaipaleen hiihtoihin ennätysosanottoa. Viime vuonna hiihtoihin osallistui puolentoista sataa hiihtäjää, mutta tänä vuonna ei aivan lähellä ole toisia kilpailuja, joten on odotettavissa, että pari sataa lylyn lykkijää ottaa mittaa toisistaan. Kisakeskus on Maamiesseuran talolla, joka on jo viidettä kertaa peräkkäin Varistaipaleen piirikunnasten näyttämönä.

Hiihtäjiä on tulossa Tuusniemeltä, Nilsiästä, Kuopiosta, Kaavilta ja muista seuroista piirin alueelta. Varsinkin nuorten hiihtäjien parhaimmisto on tulossa. Tietysti myös omat lupauksemme Paula Turpeinen, Tua Tahvanainen ja Pauli Turpeinen

Varistaipaleen suunnalta Tua Tahvanainen hiihtää alle 12-vuotiaiden sarjassa. Aluekilpailuista Siilinjärvellä tuli kolmas tila ja 12. päivänä tätä kuuta Tua rökitti Tuusniemellä kaikki toiset sarjassaan. Taakse jäi myös aluekilpailujen voittaja.

Viemäriin liittymiselle hinta

Viemäriin liittymisen hinta on saatu lopullisesti laskettua jokaisen liittyjän osalta. Laskun mukana seuraa laskelma, josta selviää ne perusteet. Maksu tapahtuu lain mukaan kymmenessä erässä kuitenkin vähintäänkin 100 markan suuruisissa erissä. Liittymisestä on tähän mennessä peritty puolet lopullisesta, joten lopulle jää nyt kymmenen vuoden maksuaika.

Heinävesi kaunein kesäkunta?

MTV3 esittää tulevana kesänä ohjelmasarjan, jossa esitellään 56 suomalaista kuntaa. Sarjaan kytkeytyy myös koko kesän kestävä yleisöäänestys, jonka tuloksena julkaistaan elokuussa Suomen kaunein kesäkunta. Kussakin jaksossa vieraillaan yhdessä kunnassa, jakson pituus on 12-15 minuuttia ja se esitetään päivässä kaksi kertaa. Lisäksi viikon kunnat kerrataan sunnuntai-iltapäivällä.

Kunnanhallitus päätti osallistua Suomen kaunein kesäkunta -projektiin ja kattaa osallistumiskustannukset 20 000 markkaa kehittämishankemäärärahoista.

Oma koti kullan kallis

Heinävedellä vaihtoi omistajaa viime vuonna ainakin kuusi omalla tontilla olevaa kaava-alueen pientalokiinteistöä, kolme vuokratontilla ollutta omakotitaloa ja kymmenen kaava-alueen ulkopuolella sijainnutta kiinteistöä.

Kiinteistöjen kauppahintarekisteriin ilmoitettujen omakotitalokiinteistöjen mediaanihinta oli viime vuonna Heinävedellä 320 000 markkaa. Mediaanihinta on noussut 20 000 markkaa vuodesta 1995. Kaikki talokaupat ei kuitenkaan tilastoissa näy.

Valtio maksaa anomuksesta takaisin osan leimaverosta niille, jotka ovat tehneet kiinteistökaupan viime syksynä ja maksaneet siitä kuusi prosenttia leimaveroa. Leimaveron on korvannut uusi varainsiirtovero, jonka suuruus on enintään neljä prosenttia kauppahinnasta. Haavakkoja nyt enemmän

Viime syksynä voimaan tullut lyijyhaulien käyttökielto aiheutti Riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Heimo Issakaisen mukaan sen, että haavakkoja tuli normaalia enemmän.

Syy haavakkojen lisääntymiseen oli se, että korvaavat patruunat ovat tehottomampia ja niiden kantomatka on lyijyhaulisia pienempi.

Nyt eri metsästysjärjestöt yrittävät saada muutosta patruuna-asiaan ainakin niin, ettei lyijyhaulien käyttökielto olisi aivan ehdoton. Jos metsästysjärjestöjen toiveet toteutuvat, vain ”sorsaisimmat” ja eniten metsästäjiä imevät riistavedet olisivat käyttökiellon piirissä.