Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vältä kontakteja, kotitestit valtavirtaa – Koronavirustautiin sairastuneiden eristyskäytännöt muuttuvat

Koronavirustautiin sairastuneet ohjataan jatkossa eristäytymään omaehtoisesti vähintään viiden vuorokauden ajaksi ja ilmoittamaan itse altistumisesta niille henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

Tartuntatautilain mukaisia eristyspäätöksiä ei pääsääntöisesti enää jatkossa laadita, Siun sote tiedottaa.

Koronavirustartuntojen suuri määrä on ruuhkauttanut Siun soten tartunnanjäljityksen eikä tartuntatautilain mukaisia erityspäätöksiä yleensä ehditä laatia ennen kuin koronaan sairastuneiden oireet ovat jo päättyneet. Virallinen eristyspäätös ei enää tässä vaiheessa vastaa tarkoitustaan, sillä jälkikäteen tehdyllä erityspäätöksellä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Tartuntatautilain mukainen eristyspäätös on yksilön perusoikeuksia rajoittava päätös, jonka tulisi olla viimesijainen keino epidemian rajaamiseksi. Tartunnan saaneille annetaan jo tällä hetkellä ohjeet muulla tavoin kuin erityspäätöksen yhteydessä ja nämä ohjeet on koottu Siun soten verkkosivuille.

Koronavirustautiin sopivia oireita potevien tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan. Jos yleisvointi säilyy hyvänä, ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Kotitestin voi tehdä halutessaan.

Terveydenhuollon testaus kohdennetaan jatkossa riskiryhmiin, raskaana oleviin sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskenteleviin henkilöihin. Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään ohjeet tekstiviestillä. Iäkkäisiin ja muihin kuin suomea äidinkielenään puhuviin ollaan yhteydessä puhelimitse.

– On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarve korvata ansionmenetys ei ole peruste tartuntatautilain mukaiselle eristyspäätökselle. Sairaana ollaan poissa töistä normaalien sairauspoissaolokäytäntöjen mukaisesti, Siun sotesta muistutetaan.

Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä oman lähipiirin suojaamiseksi, epidemian hidastamiseksi sekä sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi.

Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja.

Koronavirukselle altistuneiden ohjeet ovat niin ikään muuttuneet. Koronavirukselle altistuneita kehotetaan seuraamaan oireitaan viiden vuorokauden ajan (aiemmin 10 vuorokautta) ja välttämään mahdollisuuksien mukaan kontakteja muihin ihmisiin.

Etätyötä suositellaan, samoin kasvomaskin käyttöä toisten ihmisten seurassa. Jos perheessä on todettu koronavirustartunta, suositellaan erityisesti rokottamattomille perheenjäsenille kaikkien perheen ulkopuolisten kontaktien välttämistä viiden vuorokauden ajan.