Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voimaksi viikolle: | Vetten päällä kulkee Hän

Meillä oli kotona Laula lapsi -vihkonen. Sen sinipohjaisessa kannessa on kaunis kuva enkelistä, joka istuu pilven päällä ja soittaa harppua. Vaaleilla kiharoilla on kultainen kruunu. Pienenä tyttönä katselin vihkosen värikkäitä kuvia. Kun opin lukemaan, laulujen sanatkin tulivat tutuiksi. Kuvat ja sanat piirtyivät muistoiksi mieleen.

Laula lapsi -kokoelman 1. painos ilmestyi vuonna 1941. Äitini oli saanut vihkosen Helvi-siskoltaan lahjaksi. Se oli sittemmin kadonnut, mutta kotonamme usein käynyt kodinhoitaja oli tuonut äidille uuden. Tämä vihko on vielä tallessa, mutta sitä on teipattu ja korjattu, yksi etukannen kulmistakin on kulunut pois ja takakansi kadonnut kokonaan. Ahkerasti sitä on katseltu ja luettu. Tästä 15-sivuisesta kokoelmasta on otettu ainakin 21 uusintapainosta vuosien saatossa. Mummi osti niitä lapsenlapsillekin lahjaksi.

Yksi vihkosen lauluista on Tuolla keinuu pieni pursi. Se on Sakari Topeliuksen tyttärenpojan Mikael Nybergin sanoittama ja säveltämä. ”Tuolla keinuu pieni pursi vasten tuulta ponnistain. Merimiesten mielen mursi myrsky, joka raivoaa. Onko heillä pelastusta; onko toivoo ollenkaan? Myrsky-yö on sysimusta, mielet säikkyy pelosta.” Vihkossa kuvassa on keskellä vene, isot aallot lyövät veneen reunan yli, tuuli reutoo purjetta. Opetuslapset seisovat veneessä ja ojentelevat käsiään kohti kirkasta hahmoa, joka seisoo veneen vieressä vetten päällä.

Opetuslapset joutuivat myrskyyn Genesaretinjärvellä. Järvi on suuri, 23 kilometriä pitkä ja paikoin jopa 16 kilometriä leveä. Sitä ympäröivät vuoret, ja usein niiden välistä tulee voimakkaita kylmiä tuulenpuuskia, jotka voivat nostaa äkillisen myrskyn. Myrsky oli raju. Opetuslapset pelkäsivät kuolevansa. Hengenhädässään he kääntyivät Jeesuksen puoleen. Jeesus nuhteli tuulta ja aaltoja ja tyynnytti myrskyn.

Jokainen meistä joutuu joskus keskelle elämän rajuilmoja ja myrskyjä. Se myrsky voi olla hätä toisesta ihmisestä, tuskainen huoli lähellä elävästä, se voi olla vakava sairaus, menetys tai henkistä ja hengellistä tuskaa. Joskus ajaudumme suoranaiseen vaaraan tai taloudelliseen ahdinkoon. Mihin tai kehen voi turvata hädän hetkellä?

Sunnuntain evankeliumi kertoo, että Jeesus auttaa hädässä. Jesajan kirjassa sanotaan: ”Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi. Älä pälyile ympärillesi, sillä minä olen sinun Jumalasi. Minä vahvistan sinua, minä autan sinua...” Jumala auttaa ja Hän antaa rinnallesi kulkemaan ihmisiä, ystäviä, läheisiä, ammattiauttajia. Uskalla myös pyytää apua, et ole yksin, et ole hylätty, moni haluaa ojentaa auttavan kätensä. Vierelläsi kulkee koko ajan myös Toinen, Hän jota aallot ja tuulikin tottelevat. ”Silloin näkyy aaltoin päällä hahmo kirkas liikkuvan… Tuttu ääni lausuu heille: ”Minä oon, siis rauha vaan!” Sydämille järkkyneille uusi toivo tarjotaan.”

Kirjoittaja on Liperin seurakunnan seurakuntapastori.

Uskalla myös pyytää apua, et ole yksin, et ole hylätty, moni haluaa ojentaa auttavan kätensä.