Nimellä: | Joulupuuro sen tiesi

Joulupuuro nautitaan yleensä ennen joulua pikkujouluruokana tai yleensä perheen kanssa jouluaaton aamiaispuurona. Aikoinaan joulupuuro valmistettiin meillä Suomessa ohrasta ja vasta 1900-luvun alkuvuosina alkoi vitivalkoinen riisi syrjäyttää ohran. Ensin rannikkokaupunkiemme herrasväen keskuudessa ja myöhemmin se levisi vähin erin koko kansamme puurotarpeiksi. Joulupuuroon yleensä piilotettiin manteli tai jopa kourallinen manteleita kuten presidentti Svinhufvud oli aikoinaan käskenyt, ettei kenellekään olisi tullut paha mieli jäätyään ilman joulumantelia. Puurosta löytynyt manteli enteili tulevaa ja sen uskottiin tuottavan löytäjälleen onnea tai positiivisen yllätyksen.

Yleistyessään joulupuuron valmistustapakin oli hieman erilainen eri puolella maatamme. Länsi-Suomessa puuro keitettiin joulujuhlan kunniaksi yleensä maitoon, Keski- ja Itä-Suomessa se valmistettiin uunissa hauduttamalla uunipuuroksi ja Karjalan puolella puuro oli usein karjalanpiirakkana keitetyn puuron rinnalla. Joulupuuro syötiin maidon, luumu- tai mehukeittojen kanssa. Puuron päälle ripoteltiin mausteeksi vielä kanelia ja sokeria.

Joulupuuroon kätketty manteli ei ollut uusi keksintö. Historia tietää, että jo Antiikin Kreikassa piilotettiin puuroruokaan papu. Kenen puuroannoksesta se sitten löytyi, niin hänestä tehtiin ruokailun kuningas tai kuningatar ja hänelle annettiin kaikki valta keksiä kepposia tai leikkejä muulle ruokaseurueelle ja niihin kepposiin piti kaikkien osallistua. Meillä puolestaan mantelin voima voi kestää vaikka kokonaisen vuoden, jos vaikka mantelinlöytäjällä toiveissa olisi perheen lisäys.

Minunkin, yliluonnollisiin voimiin uskomattoman piti jo nuorena muuttaa käsitystäni mantelin tuottamasta onnen tunteesta. Yli viisikymmentä vuotta sitten olin edellisen vuoden puolella aloittanut Warkauden Lehden toimittajan työt ja vieläpä mennyt naimisiinkin. Warkauden Lehdellä oli silloin tapana pitää toimitukselle iloiset pikkujoulut kaupungin ulkopuolella. Muistaakseni silloin pikkujoulua juhlittiin jossain Leppävirran puolella olevassa pienessä majapaikassa talvisen luonnon syleilyssä. Ilta sujui joululaulujen, leikkien ja iloisten juttujen kera. Tuli myös joulupuuron aika ja silloinen päätoimittaja Taanilan Kyösti ilmoitti, että puuroon on sitten laitettu myös manteli.

Puurohetki alkoi olla lopuillaan, kun nuori vaimoni tyrkkäsi minua kyynärpäähän ja sanoi löytäneensä puurostaan mantelin. No, tieto tietysti levisi heti koko pikkujoulua juhlineeseen joukkoon. Vanha ja viisas päätoimittaja ”Köpi”, pienen rykäisyn jälkeen ymmärsi yskän, ja sanoi: ”Seuraava toimituksen juhlamme on Ossln ja Sinikan luona varpajaiset." Kyllä, varpajaisia sitten juhlittiin ennen seuraavaa joulua!

Antiikin Kreikassa piilotettiin puuroruokaan papu.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä