Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riskiryhmien kolmansia rokotuksia nopeutetaan – Rokotusväli lyhenee viiteen kuukauteen, yli 70-vuotias, vastaa 013-alkuiseen numeroon

Siun sote nopeuttaa kolmansien koronarokotusten antamista iän ja sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Rokotusvuorossa oleville tarjotaan mahdollisuutta ottaa rokote, kun koronarokotuksen 2. rokotteesta on kulunut vähintään 5 kuukautta. Kolmansia koronarokotuksia tarjotaan tällä hetkellä yli 70-vuotiaille, sairauden perusteella riskiryhmään kuuluville 12–59-vuotiaille sekä perusterveille 60–69-vuotiaille.

Valtaosa tarjolla olevista rokotteista on Modernan koronarokotetta ja osa Biontech-Pfizerin koronarokotetta. Molemmat rokotteet ovat mRNA-rokotteita. THL:n mukaan 3. rokotus voidaan antaa eri valmistajan rokotteella, jos aiemmissa rokotteissa käytettyä rokotetta ei ole saatavilla. Nopeasta rokotusten järjestämisestä johtuen rokotuspisteillä käytössä olevista rokotteista ei pystytä antamaan ennakkoon tietoa.

Modernan koronarokotetta ei voi varovaisuusperiaatteen mukaan antaa alle 30-vuotiaille miehille. Verkkoajanvaraukseen pyritään laittamaan rokotteen valmistajan tieto, jos tarjolla on alle 30-vuotiaille sopivaa Biontech-Pfizerin koronarokotetta.

– Koronarokotusten kolmansia annoksia pyritään nopeuttamaan pikaisesti, jotta rokotusten tehoa saadaan vahvistettua ja vakavia tautimuotoja ehkäistyä mahdollisimman tehokkaasti. Lisäämme merkittävästi rokotuskapasiteettia, minkä vuoksi kiireetöntä hoitoa joudutaan siirtämään myöhemmäksi. Rokotusten nopeuttaminen on mittava urakka ja se vaatii suurta joustavuutta sote-ammattilaisilta, rokotevuoroaan odottavilta sekä heiltä, joiden kiireetöntä hoitoa joudutaan mahdollisesti siirtämään, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Jarmo Kukkonen sanoo.

Jotta rokottajien määrää saadaan lisättyä nopeasti, pyritään terveysasemien kiireetöntä toimintaa siirtämään mahdollisuuksien mukaan. Kiireetöntä hoitoa voidaan joutua siirtämään myös erikoissairaanhoidon puolella.

Hoidon tarve arvioidaan aina yksilöllisesti ja kiireetöntä hoitoa lykätään rokotusten mahdollistamiseksi joulun pyhien ylitse. Siun sote on yhteydessä potilaisiin, joiden aikaa on siirrettävä. Yhteydenotto tapahtuu joko soittamalla tai tekstiviestillä.

Hoidon tarve arvioidaan aina yksilöllisesti ja kiireetöntä hoitoa lykätään rokotusten mahdollistamiseksi joulun pyhien ylitse.

Siun sote pyytää, että terveysasemille soitetaan vain kiireellisissä asioissa. Koronarokotusaikaa ei voi varata terveysaseman kautta.

Siun sote on tarjonnut yli 70-vuotiaille rokotusaikaa kirjeitse. Noin puolet ikäluokasta on tähän mennessä saanut jo 3. koronarokotteen. Osalle kutsukirje rokotukseen on lähetetty ja se saapuu lähipäivien aikana. Kirjeessä ilmoitettu rokotusaika on voimassa edelleen. Jos tarjottu aika ei sovi, voi ajan perua kirjeen ohjeiden mukaisesti.

Rokotusten nopeuttamiseksi Siun sote tarjoaa rokotusaikaa toistaiseksi puhelimitse yli 70-vuotiaille, joille ei vielä ole lähetetty rokotusaikaa kirjeitse. Rokotusaikaa tarjotaan heille, joiden 2. koronarokotuksesta on kulunut vähintään 5 kuukautta.

Puheluita soitetaan viikkojen 50–52 aikana 013-alkuisesta numerosta. Puhelu voi tulla myös iltaisin ja viikonloppuisin. Puhelut soitetaan siinä järjestyksessä kun 2. koronarokotteet on annettu.

– On tärkeää, että puheluihin vastataan, jotta aika saadaan annettua mahdollisimman nopeasti. Jos emme tavoita henkilöä puhelimella, rokotusaikaa tarjotaan kirjeellä. Rokotusaika ei voi siis mennä ohi, osastonhoitaja Anna Pölönen sanoo.

Siun soten tarjoamaa rokotusaikaa kannattaa odottaa rauhassa ja välttää terveysasemille soittamista, koska rokotukset työllistävät merkittävästi terveysasemien henkilöstöä. Yli 70-vuotiaat eivät voi varata rokotusaikaa verkkoajanvarauksen, puhelinpalvelun tai terveysaseman kautta.

Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat 12–59-vuotiaat ja perusterveet 60–69-vuotiaat henkilöt voivat edelleen varata ajan kolmanteen koronarokotukseen myös verkkoajanvarauksen kautta. Lauantaista 18.12. klo 12 alkaen rokotusajan voi varata, kun 2. koronarokotteesta on kulunut vähintään 5 kuukautta. Uusia rokotusaikoja avataan suurempi määrä aina lauantaisin klo 12 ja maanantaisin klo 8. Uusia aikoja voi kuitenkin tulla varattavaksi myös muina päivinä.