Miten koronapassin saa? Kokosimme yhteen ohjeita

Koronapassin käyttö osana koronavirusepidemian hoitoa on laajentunut. Ottamalla koronapassin tarkastaminen käyttöön useilla toimijoilla on mahdollisuus vapautua annetuista koronarajoituksista.

Koronapassi on käytössä monissa maissa ja Suomessakin useilla alueilla.

Kokosimme perusasiat.

Mikä on koronapassi?

Passina toimii EU:n koronatodistus, jonka voi ladata internetistä Omakannasta tai saada paperiversiona terveydenhuollosta. EU:n koronatodistus sisältää kolme eri todistusta: todistuksen koronarokotuksesta, koronatestituloksesta ja sairastetusta koronasta. Kaikki kolme todistusta toimivat myös koronapassina. Koronapassin saavat myös henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen.

Koronapassi on tarpeen myös ulkomaan matkoilla. Kun matkustat, selvitä kohdemaan kriteerit koronatodistukselle ja testituloksen voimassaololle. Eri maissa koronatodistuksilla voi olla eri voimassaoloaikoja, minkä vuoksi matkustettaessa matkustajan tulee aina itse selvittää etukäteen kohdemaan koronarajoitukset ja käytännöt.

Miten koronapassin saa?

Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Valitse vasemman reunan valikosta kohta ”Koronatodistus”. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.

Hae todistusta painamalla linkkiä ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi. Näin todistus on valmiina, kun tarvitset. Voit myös tulostaa todistuksen paperille. Yleensä koronarokotustodistus on saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksesta. Terveydenhuollon ammattilaisia on ohjeistettu kirjaamaan testitulos viiveettä tietojärjestelmään. Yleensä testitodistus on saatavilla vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta.

Saako koronapassin muualta kuin Omakannasta?

Jos et käytä Omakantaa, voit saada koronatodistuksen tulostettuna terveydenhuollosta siitä yksiköstä, jossa rokotus on annettu tai testi on tehty.

Kuka koronapassin saa?

Passia voi vaatia 16-vuotiailta ja vanhemmilta.

Milloin koronapassia käytetään Suomessa?

Koronapassia voidaan käyttää, jos alueella on voimassa esimerkiksi yleisömääriä tai aukioloaikoja koskevia rajoituksia.

Koronapassin käyttö on vapaaehtoista. Rajoitusten kohteena olevat toimijat voivat oman valintansa mukaan edellyttää asiakkailta tai osallistujilta koronapassin näyttämistä. Jos toimija ei edellytä passia, tulee noudattaa voimassa olevia rajoituksia. Koronapassi ei ole vaihtoehto rajoituksille silloin, jos viranomainen on sulkenut tilan tai kieltänyt yleisötilaisuuden kokonaan koronatilanteen vuoksi.

Missä passia voidaan kysyä?

Koronapassia voidaan vaatia sisäänpääsyyn muun muassa ravintoloissa, yökerhoissa ja yleisötilaisuuksissa, kuntosaleilla ja muissa urheiluun tai liikuntaan käytettävissä sisäliikuntatiloissa, uimahalleissa ja kylpylöissä tanssipaikoissa ja ryhmäharrastustoimintaan käytettävissä tiloissa. juvi- ja teemapuistoissa, eläintarhojen sisätiloissa, sisäleikkipuistoissa ja -paikoissa. museoissa, näyttelytiloissa ja muissa vastaavissa kulttuuritiloissa. Koronapassin käyttöönotto on toiminnanharjoittajille vapaaehtoista. Kannattaa selvittää etukäteen, tarvitaanko tilaan tai tilaisuuteen koronapassia.

Koronapassin esittämistä ei voi edellyttää paikoissa, joiden voidaan katsoa olevan tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien ja palveluiden nauttimisen kannalta välttämättömiä. Todistusta ei siis saa edellyttää asiakkailta esimerkiksi apteekeissa tai kaupoissa.

Miten tapahtumajärjestäjä tai muu toimija tarkistaa koronapassin?

Järjestäjä voi lukea koronapassin qr-koodin mobiililaitteella tai sitten henkilökunta tarkistaa todistuksen.

Lähteet: Aamulehti, Kanta.fi, STM

Etusivulla nyt

Luetuimmat