Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Karjalassa eniten tartuntoja koko epidemia-aikana – Korona leviää etenkin koululaisten, lasten ja rokottamattomien keskuudessa, 3. rokotuksia laajennetaan kaikkiin 60–69-vuotiaisiin

Pohjois-Karjalan koronavirustartuntojen määrä on noussut nopeasti, ja päivittäin todetaan 10–20 uutta tartuntaa. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä jo yli 100 tartuntaa 100 000 asukasta kohden, mikä on koko epidemia-ajan korkein ilmaantuvuusluku Pohjois-Karjalassa.

Pohjois-Karjalassa todettiin viime viikolla yhteensä 107 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 73. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 104. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 49 ja karanteenissa oli yli 460 henkilöä.

Koronavirustartunnat keskittyvät erityisesti Joensuun asiointi- ja työssäkäyntialueelle, jossa koronavirus leviää nyt tehokkaasti lasten ja koululaisten keskuudessa. Eniten tartuntoja oli viime viikolla 10–19-vuotiailla, seuraavaksi eniten 0–9-vuotiailla. Kolmanneksi eniten tartuntoja oli 30–39-vuotiailla, missä näkyvät perhepiirissä lapsilta saadut tartunnat.

Tartuntoja todettiin viikolla 45 Joensuun lisäksi Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa, Outokummussa ja Polvijärvellä.

– Käynnissä on nyt rokottamattomien epidemia. Valitettavasti tartuntoja on todettu taas myös hyvin iäkkäillä henkilöillä, joilla on suuri riski sairastua vakavaan koronavirustautiin, Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns kertoo.

Viikolla 45 todetuista koronatartunnoista 65 % todettiin rokottamattomilla henkilöillä ja seitsemän prosenttia yhden rokoteannoksen saaneilla. Noin 23 % tartunnoista todettiin täysin rokotetuilla. Tartuntamäärien kasvusta huolimatta sairaalahoitoa on tarvinnut vain muutama potilas.

Siun sote avaa 3. koronarokotusten ajanvarauksen myös perusterveille 60–69-vuotiaille. Rokotettavan tulee olla täyttänyt 60 vuotta. Tähän mennessä ajan kolmanteen rokotukseen ovat voineet varata sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat 12–69-vuotiaat henkilöt (riskiryhmä 1 ja 2).

Ajanvarausryhmää laajennetaan verkkoajanvarauksessa (https://siunsote.eaika.fi/) lauantaista 20.11.2021 klo 12 alkaen. Rokotusaika on mahdollista varata myös puhelinpalvelun kautta maanantaisin klo 8–11 numerossa 013 330 2131. Kolmannen koronarokotuksen voi ottaa aikaisintaan 6 kuukauden kuluttua 2. rokoteannoksesta.

Tänä vuonna 70 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille Siun sote tarjoaa koronarokotusaikaa kirjeitse. Kirjeitä on lähetetty porrastetusti viikosta 43 alkaen. Kirjeet lähetetään, kun 3. rokotusaika lähestyy eli kun 2. koronarokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

Siun sote järjestää kolmannet koronarokotukset alueen laitoksissa ja hoivakodeissa sekä kotihoidossa sitä mukaa, kun 3. koronarokotukset tulevat ajankohtaisiksi. Siun sote on ollut yhteydessä myös voimakkaasti immuunipuutteisiin rokotusajan sopimiseksi.