Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

24 walk in -rokotetta tarjolla huomenna Heinävedellä – Et tarvitse ajanvarausta

Siun sote jatkaa ilman ajanvarausta toteutettavien koronarokotustilaisuuksien järjestämistä eri puolilla Pohjois-Karjalaa vielä ensi viikolla (vko 38). Heinäveden terveysasemalla on huomenna maanantaina tarjolla 24 Biontech-Pfizerin koronarokoteannosta, jotka pistetään kello 13.30–15.30. Tilaisuudessa annetaan 1. ja 2. rokoteannoksia, Tehosterokote voidaan antaa niille, jotka ovat saaneet ensimmäisen rokotus 9. elokuuta tai sitä ennen.

Walk in -rokotustilaisuuden lisäksi uusia koronarokotusaikoja tulee varattavaksi verkkoajanvaraukseen jälleen maanantaina 20.9. kello 8.

Ilman ajanvarausta toteutettavilla koronarokotustilaisuuksilla pyritään helpottamaan koronarokotteen ottamista. Yli 40-vuotiaiden pohjoiskarjalaisten rokotuskattavuudet ovat kaikissa ikäluokissa jo yli 80 prosenttia. Alhaisimmat rokotuskattavuudet ovat 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä, josta 1. koronarokotteen on saanut noin 67 prosenttia.

Tavoite on, että rokotuskattavuus nousisi yli 80 prosenttiin kaikissa ikäluokissa. 80 prosentin rokotuskattavuus on nostettu esiin myös hallituksen uudessa hybridistrategiassa, jonka mukaan rajoitustoimista voidaan luopua, kun koko maan väestöstä 80 prosentille on tarjottu mahdollisuutta ottaa kaksi koronarokotetta.

– Kaksi koronarokotetta antaa parhaan suojan koronavirusta vastaan, lisäksi rokotteet antavat vapautta. Korona-altistumistapauksissa kaksi koronarokotetta saanut henkilö harvoin asetetaan karanteeniin eikä täysin rokotettua pääsääntöisesti enää testata, jos oireet ovat lieviä. Sama koskee myös rokotettujen perhepiirin pieniä lapsia. Täysi rokotussarja helpottaa myös matkustamista. Erityisesti ulkomaille matkustaville suositellaan täyden rokotesuojan ottamista ennen matkalle lähtöä, ylilääkäri Jukka Heikkinen sanoo.

EU:n koronarokotustodistuksen saa kahden koronarokotteen jälkeen. Todistus löytyy Omakanta-palvelusta, josta sitä voi käyttää sähköisesti tai tulostaa paperille. Monet maat vaativat koronarokotustodistuksen matkailijoilta. Käytännöt eri maiden välillä voivat vaihdella. Ulkomaille matkustavan on itse selvitettävä, millaisia todistuksia kohdemaahan tullessa vaaditaan.

EU:n ulkopuolelle matkustava saattaa tarvita todistuksen, jossa molemmat rokotukset mainitaan erikseen. Tällaisia tapauksia varten rokotuksista voi pyytää vapaamuotoisen todistuksen terveysasemalta. Vapaamuotoinen todistusta ei kuitenkaan välttämättä hyväksytä kaikissa maissa.

EU:n koronatodistusta ei ole mahdollista saada yhden rokotteen ja sairastetun koronan jälkeen. Sairastettu korona ja 1. koronarokote näkyvät kuitenkin myös Omakanta-palvelussa ja näistä on mahdollista saada todistukset myös palvelun kautta. Todistus yhdestä rokotteesta tai sairastetusta koronataudista ei kuitenkaan välttämättä riitä esimerkiksi ulkomaille matkustamiseen.