Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lupiini on hävitettävä – Puutarhakarkulaiset vievät elintilan ja yksipuolistuttavat luontoa

Arvo Juutilaisen muutaman viikon takainen kirjoitus vieraslajeista pakotti minut kirjoittamaan samasta aiheesta.

EU on säätänyt vieraslajiasetuksella, kuinka jäsenmaissa tulisi toimia haitallisten vieraslajien suhteen. Suomen vieraslajilaissa taas säädetään, miten EU:n vieraslajiasetus pannaan toimeen Suomessa. Kansallisesta vieraslajiluettelosta säädetään asetuksella, ja luetteloa päivitetään tarpeen mukaan.

Vieraslaji on kasvi, eläin tai eliö, joka on tullut maahan ihmisen toiminnan tuloksena. Tulokaslaji taas on tullut luonnollista tietä, esimerkiksi levittäytynyt rajan yli. Niin ovat tehneet vähitellen kaikki ne luonnonvaraiset lajit, jotka viimeisen jääkauden jälkeen ovat tänne tulleet ilman ihmisen apua.

Kaikista vieraslajeista ei ole mainittavaa haittaa. Joskus on vaikea edes vetää rajaa vieraslajin ja tulokaslajin välillä, jos laji on tullut ihmisen huomaamatta vaikkapa laivalastissa joskus aikoja sitten.

Jotkut vieraslajit ovat sellaisia, että ne vievät elintilaa luonnollista tietä tänne tulleilta lajeilta. Ne ovat haitallisia vieraslajeja. Eläimistä kaikki tietävät, että minkki ja supikoira ovat haitallisia vieraslajeja. Sen sijaan villisika ja kultasakaali ovat tulokaslajeja, jotka leviävät Suomeen omia aikojaan rajan yli.

Monet vieraslajiset kasvit ovat puutarhakarkulaisia, siis tulleet ihmisen aktiivisen toiminnan tuloksena. Lupiini on juuri sellainen. Se luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi, sillä se leviää juuriston ja siemenien avulla nopeasti laajalle alueelle syrjäyttäen muut kasvit. Tämä muiden kasvien syrjäytyminen johtaa luonnon yksipuolistumiseen. Luonnon monilajisuus on ilmastonmuutosta, kasvitauteja ja tuholaisia ajatellen erittäin tärkeää.

Muiden kasvien syrjäytyminen johtaa luonnon yksipuolistumiseen.

Lupiini on Suomen luontoon villiintynyt vieraslaji. Se on alun perin kotoisin läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoista.

Suomen (ja EU:n) lainsäädännön mukaan haitallisia kasveja ei saa tuoda maahan, päästää luontoon, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää, myydä, luovuttaa tai edes pitää hallussa. Jos jonkun tontilla kasvaa tällaisia kasveja, ne on hävitettävä, vaikka ei itse olisi millään lailla syypää niiden olemassaoloon. Lain mukaan pahimmista rikkomuksista voidaan tuomita sakkorangaistukseen.

Lupiinit ja muut haitalliset vieraslajit on siis hävitettävä!

Heinävesi